Politik

USA: Kongressen trotsar Obama och reviderar NSA:s illegala massavlyssning

Först en fråga, kan videon från PBS ses i Sverige? I så fall kommer jag att fortsätta att köra fler såna videon.

President Obama och NSA har alltså lidit ett nederlag mot Kongressen ledd av den republikanske senatorn Rand Paul från Kentucky som är en av republikanernas presidentkandidater.

Istället för att fritt samla in s.k. Metadata om alla telefonsamtal i USA så tvingas nu NSA till en kompromiss. Telefon bolagen åläggs att själva sparar samma data som NSA tidigare samlade in i 18 månader. NSA måste sen gå till en speciell domstol för att få ut metainformationen. Efter att först ge belägg på varför man behöver tillgång till datan.

Michael Scherer skriver i Time Magazine: NSA Program to Collect Phone Records Ends

The National Security Agency will lose the ability to collect and store virtually all of American phone records, after the U.S. Senate voted 67-32 Tuesday to reform the secret intelligence collection programs revealed in 2013 by Edward Snowden.

The Senate voted to pass a compromise version of the USA Freedom Act, a bill that has already passed the House, with the support of President Obama, who signed the measure into law Tuesday night. Under the new law, the U.S. government would stop collecting the phone records, showing date, time and numbers connected. Instead, telephone companies will be required to keep the information, which can then be queried with a court order by intelligence and law enforcement professionals.

Senate leaders, including Majority Leader Mitch McConnell, who called the vote a “resounding victory for those who plotted against our homeland,” had hoped to resist the House reforms. But McConnell failed to schedule enough time to debate a different bill before several provisions of the Patriot Act, including the phone records program, expired on Sunday night. “He put us in a position to get us something no worse than the Freedom Act,” said Republican Rep. Justin Amash of Michigan.

Nu har NSA fortfarande många möjligheter att samla in data från amerikanernas kommunikationer även om det här helt klart är ett steg i rätt riktning.

Det är ledsamt att Sveriges Riksdag inte också granska FRA på samma sätt.

Pressklipp:
DN

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om NSA

9 thoughts on “USA: Kongressen trotsar Obama och reviderar NSA:s illegala massavlyssning

 1. Johnny

  Bosse, dummedia är väl ett bra ord, att fördumma och hjärntvätta befolkningen har eliten alltid haft intresse av för att kontrollera oss. Gräv där makten använder ord som konspirationsteorier, förnekare eller annat förnedrande ord om människor som har en annan verklighetsuppfattning än makten. Bonniers TV4 kör dock med samma kulturmarxistiska teman, feminism, klimatförändringar och multikulturalism, etc som SVT & SR. Programmen är mer anpassade till tittarsiffror eftersom reklamfinansiering gäller, men annars ingen större skillnad på propagandan. När det gäller västmedias krigspropaganda mot Ryssland deltar mig veterligen alla etablerade media i Sverige. Det är bara medborgarjournalisten Erik Johansson som arbetar med att avslöja de större lögnerna i svenskt media, ex när vår feministiska utrikesminister i tal säger att Ryssland är agressivt som invaderat Ukraina med militär, UD säger att hon stödjer sig på OSSE, men OSSE har inga uppgifter på rysk trupp i Ukraina. I vems intresse ljuger vår utrikesminister för, inte i svenska folkets i alla fall. https://www.youtube.com/watch?v=-ECA4oUi8AU&t=12m19s

 2. Bosse

  “SVT och SR är maktens megafoner”
  Tja kanske det Johnny men vad ska vi då kalla övriga kanaler, dumhetens megafoner? Ja det tror jag faktiskt är en helt adekvat benämning.

 3. Johnny

  SVT och SR är maktens megafoner och är fulla med kulturmarxistiska program. De propagerar för feminism, multikulturalism och ljuger hejdlöst, senast om kompetensregnet från syriska flyktingar. http://www.friatider.se/sanandaji-starkt-kritisk-till-svts-pastaenden-om-kompetensregn
  SR bedriver alltid kampanj mot SD som vill reducera antalet “flyktingar” med 90%, dvs från 100.000 till 10.000 per år. Finland tar emot 750 flyktingar per år.
  Nu har moderaten Fredrik Schulte i riksdagen föreslagit att villaägare som bygger om garaget till flyktingbostad skall få skatte avdrag och feta hyror av staten. Sverige är en stormakt i politiskt vansinne, man kan bara gapskratta åt all idioti.

 4. Bosse

  Bossebus: “kommunistkanal”, tja i så fall får jag säga att kommunistkanalen är helt överlägsen övriga svenska kanaler. 2:an, 4:an, 5:an m.fl. orkar jag knappt se på över huvud taget. Massor av både kalkonprogram och kalkonreklam.

  1. Lennart

   Hej Bosse, jättebra. PBS är en bra nyhetskanal som jag har använd alldeles för litet på den här bloggen. Den är den amerikanska nyhetskanal som mest liknar SvT och SR.

Comments are closed.