Politik

Hot mot NoSQL? CockroachDB och NewSQL för massiva mängder mobildata

cockroachdb

Det var bara för några år sen som NOSQL-databasera kom med databaser som MongoD och CouchDB, som en frisk fläkt med löftet om att göra det lättare för programutvecklade att hantera de stora datamängder som dagens mobila appar genererar. De gamla SQL-databasernas tid var förbi, länge leve Big Data och den nya mobila dataåldern.

Men det gick inte riktigt som man hade hoppats. Även om de nya databaserna var lätta att använda och smidiga och bra på alla sätt så visade dom sig inte kunna hantera stora datamängder speciellt mycket bättre än de gamla beprövade SQL-databaserna.

Vilket är bakgrunden till den nystartade Cockroachlabs från några tidigare Googleanställda.

Shira Ovide skriver i Wall Street Journal:
CockroachDB Scampers Off With $6.3 Million to Tackle Database Shortcomings

Spencer Kimball, a CockroachDB founder and a former Google software engineer, said he missed a Google database technology called Spanner when he left to start his own photo-sharing startup a few years ago. “We struggled to find open-source replacements for the excellent infrastructure we’d left behind,” Kimball said.

He said at the photo-sharing startup, the team had trouble using traditional databases technologies because they had to split up reams of data into multiple digital locations, which increased the risk of crashing the service or breaking features. Younger types of NoSQL databases that were built to handle massive quantities of data grew unwieldy over time, or proved too costly, Kimball said.

So with two other former Google employees, Peter Mattis and Ben Darnell, Kimball a year ago started an open-source project for a type of database often called “SomeSQL or “NewSQL– a technical tweak for the battle-tested “relational” databases popularized by Oracle and widely used in corporate America.

NewSQLdataaserna använder alla SQL istället för JSON och är bra på att hantera ett stort antal transaktioner som är kortlivade och som rör si om en liten delmängd av datan som finns i databasen.

En viktig nichmarknad m.a.o. som är speciellt intressant för mobil data.

Och CockroachDB är baserad på Googles interna databas Spanner som har gjort Googles sökfunktioner möjliga. .

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Big Data,data

3 thoughts on “Hot mot NoSQL? CockroachDB och NewSQL för massiva mängder mobildata

 1. Bosse

  Bättre och bättre Lennart, jag vet inte det. Jag vet ju bara det jag ser från min horisont så du vet säkert mycket mer om vart utvecklarvärlden i stort är på väg.

  I de utvecklarforum och diskussionsgrupper jag är med i så ser jag väldigt sällan någon som diskuterar lösningar som de planerar göra med hjälp av de nya NoSQL-databaserna, eller att någon använder t.ex. Ruby on Rails och andra hypade språk/plattformar mer än som ett experiment.

  Nä oftast är det “de gamla vanliga lösningarna” det snackas om. Dvs PHP (med diverse ramverk) och LAMP-stacken alt. Windowsservrar med ASP.NET-stöd. Kanske beror det på att de flesta svenska webbhotell har stöd för just dessa två “gamla” lösningar och eftersom de allra flesta, oavsett om de kör en egen startup eller som konsult sköter om diverse företags webbapplikationer, inte har egen webbserver utan oftast anlitar ett webbhotell.

  Så själv vet jag heller absolut ingenting om NoSQL-databaser eller om språk som Ruby eller ramverket Ruby on Rails.

 2. Bosse

  Nä så är det, att något är nytt betyder i de flesta fall inte att det är så revolutionerande. Vad gäller databaser så är det möjligt att gamla Sverige ligger efter i utvecklingen men jag känner nästan ingen som använder NoSQL-databaser. Nä här är det SQL-server, MySQL och Oracles gamla databaser som fortfarande dominerar. Till viss del kanske pga att gammal kod inte ska behöva skrivas om, men nu kanske det även visar sig att den som inte bytt till det nyaste ändå inte missat så mycket.

  1. Lennart

   Bosse: Verkligen, det vet du givetvis bättre än jag men det förvånar mig måste jag säga. Jag skulle själv gissa att Svenska startupföretag använder MongoDB och CouchCB. Men det är givetvis rena gissningen från min sida.

Comments are closed.