Politik

Daphne Kollers MOOC Coursera och framtidens högskola, inte vad ni kanske tror

Det roliga med att blogga är att man lär sig så mycket. Världen ser inte riktigt ut som man tror och speciellt då inte framtiden. Se upp för futurister som den av mig hjärtligt avskydda Ray Kurzweil. Ny teknologi tar alltid betydligt längre att bli verklighet än vi tror, och när den blir verklighet så blir det inte som vi hade trott.

Ett bra exempel är MOOC-rörelsen. de massivt öppna webbkurserna som har varit sista skriket i några år nu. Dom skulle revolutionera universitetsundervisningen världen över och hota det svenska högskoleväsendet i grunden.

Men som Alexandra Wolfe skriver i Wall Street Journal så har det inte blivit. Men innan någon skakat på huvudet och säger att ja men det var ju solklart att det inte skulle gå, så vänta tills efter nu har läst artikeln i Wall Street Journal: Daphne Koller on the Future of Online Education. The Coursera co-founder on the advantages of learning online—and why traditional universities aren’t going to disappear

Today Coursera, based in Mountain View, Calif., has 119 university partners and 180 employees, including two contractors in China and India. Their most popular course so far has been a Stanford class called “Machine Learning.” Second is “Learning How to Learn” from the University of California, San Diego.

Every course is different, requiring a combination of video lectures, assignments and tests. The average course is designed to take four to six weeks to finish. While anyone can complete a class free, a course certificate, which graduates might list on their résumés, costs $50 to $95. Coursera users recently passed the mark of 2 million course completions. Universities receive 50% of all revenue generated by their own courses.

Even with these advances in online education, Dr. Koller doesn’t think that traditional college offerings will become obsolete.

Så precis som med robotiseringen av samhället, som jag kommer att skriva mer om, så kommer MOOC-en och högskolorna att existera sida vid sida, i alla fall under de närmaste decennierna.
Allt fler människor kommer att ta MOOC-kurser på webben och den siffran kommer bara att öka. Men det kommer att bli mer yrkesutbildningskurser, inklusive programmeringskurser och kurser där läraren spelar in mindre roll än i de mer krävande kurserna.

M.a.o. fredlig samexistens precis som med de robotar vi ser runt om i samhället numera. Från gräsmattorna till utcheckningsdiskarna på snabbköpen och biblioteken, och incheckningsdiskarna på flygplatserna.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om MOOC