Politik

San Andreas, Hollywoodfilm för alla som gillar jordbävningar

San_Andreas_poster

Snart efter det att vi hade flyttat hit till Silicon Valley så inträffade det stora Loma Prieta-skalvet den 17:e oktober 1989 som uppmättes till 6.9 på Richterskalan och orsakade en hel del skada, 63 dödsoffer och 3 757 skadade.

Hade skalvet inträffat i Turkiet eller något tredje-världen land så hade det orsakat flera tusen dödsoffer.

Nu har Hollywood släppt en jordbävningsfilm med namnet San Andreas, efter San Andreas-förkastningen som löper en kilometer från min lilla villa här i Silicon Valley.

Jordbävningar är något som alla skolbarn får lära sig allt om i de lokals skolorna här omkring. Dom kan allt om Richterskalan och hur man förbereder sig för en jordbävning.

Däremot finns det ingen större anledning att oroa sig för en jordbävning här i området. Alla hus är fastbultade på betongplattor och byggda efter den jordbävningsstandard som tillämpas här i området.

Det förekommer jämt jordskalv här men de flesta är så små att dom inte märks. Men den som vill uppleva en gigantisk jordbävning utan risk för eget liv kan alltså besöka närmaste biograf. Filmen som är inspelad i 3D går även i Sverige, där det faktiskt också förekommer jordskalv.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Film