Politik

USA: presidentvalet, Lincoln Chafee, metersystemet och landet som inte ville bli en del av världssamfundet

«Mastering the Metric System» av Ned V. Schimizzi

Det finns en inbyggd skepsis för att inte säga fientlighet till omvärlden i USA. En attityd som jag tror är grundad på den traditionella immigrationen till USA som har lett miljoner amerikaner att tro att USA verkligen är världens bästa nation, guds förlovade land.

Ett bisarrt exempel på den här attityden är USA vägran att acceptera det internationella metersystemet. En fråga som nu har aktualiserats av att Lincoln Chafee, en demokratisk politiker från Rhode Island gjorde ett bisarrt utspel när han lanserade sin presidentkampanj. Han föreslog nämligen att USA skulle anamma metersystemet. Något som omedelbart gjorde honom omöjlig som presidentkandidat eftersom vägran att anamma metersystemet är en faktor som definierar USA som nation.

Yoni Appelbaum skriver i The Atlantic: Who’s Afraid of the Metric System?. A historian explains why the U.S. still hasn’t adopted the global standard.

When former Rhode Island senator and governor Lincoln Chafee formally jumped into the presidential race on Wednesday, he made a splash. There are good reasons to take Chafee’s bid seriously, but his speech drew the most attention for a less-conventional proposal. “Let’s join the rest of the world and go metric,” he said.

His call was not universally embraced. Labeling it “the worst idea” of the campaign, the National Review’s Jim Geraghty blustered, with perhaps a touch of humor: “You will get my American system ruler when you pry it from my cold dead hand.” Advocates of the metric system are accustomed to such scorn. Back in 1972, Rhode Island senator Claiborne Pell was attacked by his Republican opponent for wasting time on low-priority items like the metric system. The politician leveling that attack? John Chafee.

Trots att den amerikanska militären faktiskt använder metersystemet och 24:timmarsklockan och att man även använder delar av metersystemet inom sjukvården, så är det politiskt omöjligt att införa metersystemet i dagens USA.

Jag frågade en kompis jag har om varför det är så. Han har examen från Stanford, är progressiv och mycket öppen och trevlig. Han skakade på huvudet och sa, ja men det förstår du väl att det är alldeles omöjligt. Tänkt på alla kokböcker, dom skulle ju bli helt oanvändbara.

Så kan folk tänka.

Den här frågan är rätt ointressant i sig själv, men den visar hur svårt det är för USA att modernisera och reformera. Och när en supermakt inte tar omvärlden på allvar så får den sen heller inte klaga om omvärlden springer förbi den.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

3 thoughts on “USA: presidentvalet, Lincoln Chafee, metersystemet och landet som inte ville bli en del av världssamfundet

  1. Christer W

    Lennart, på ett gran gick det 10 skrupler: det var enheter i decimalsystemet, ett gammalt svenskt system (ca 1600- 1700-talet) innan metersystemet.
    Så av detta kan vi dra slutsatsen att våra förfäder var en aning smartare än dagens us-nabos i två avseende. De föredrog ett decimalsystem och var snabba med att tillämpa metersystemet. 😉

Comments are closed.