Politik

500 Kimchi, varför Seoul i Sydkorea slår Silicon Valley på den mobila webben

Dongdaemun Design Plaza

Dongdaemun Design Plaza i Seoul i Sydkorea

Trots sin makalösa framgång så är Silicon Valley på många sätt en koloss på lerfötter. Dess ingredienser är alla lätta att kopiera tack vara datormolnen, öppen kod, entreprenör-fokuserade universitet och riskkapitalet.

Och Silicon Valleys nackdelar blir allt synligare. En sönderfallande infrastruktur, en fastighetsmarknad som blir allt mer överhettad, gentrifiering, risiga skolor, och värst av allt, långsamt, dyrt och dåligt bredband utan konkurrens. Ett mikrokosmos av USA som helhet m.a.o.

Vad skulle hända om USA slängde ut de nyliberaler som fortfarande dominerar Washington och istället medvetet satsade på att bygga upp konkurrens bland bredbands och WiFi-leverantörerna, samtidigt som man satsade på att bygga ut mobila tjänster och världens bästa bredband.

Det är egentligen rätt bisarrt att regeringen i Washington utan att blinka satsar miljardbelopp på krigsindustrin och massavlyssning men vägrar att satsa på infrastruktur, skola vård omsorg och och då speciellt bredband? Vad skulle hända om man gjorde det?

Jo man skulle få dagens Sydkorean, som nu har blivit en ledstjärna för hur framtidens IT-samhälle kommer att se ut.
Jenna Wortham skriver i New York Times: What Silicon Valley Can Learn From Seoul. South Korean companies are building software for smartphones that’s chaotic, multifunctional and exciting — everything that American apps aren’t.

… Seoul, the capital of South Korea, is in a sense the Valley’s closest rival. American investors are beginning to catch on, and venture capital is starting to flow west, across the Pacific. An early-stage American venture firm called 500 Startups recently spun off a small fund called 500 Kimchi, which focuses exclusively on South Korea. Last fall, Goldman Sachs led a round of investment in Woowa Brothers and its delivery service. In May, Google opened a campus in Seoul, its first in Asia. The office is in the trendy district of Gangnam — yes, that Gangnam — which is already home to a growing cluster of mobile start-ups and a handful of technology incubators to mentor them.
…..
Much of this was made possible by two decades of enormous public investment. Seoul is blanketed with free Wi-Fi that offers the world’s fastest Internet speeds — twice as fast as the average American’s. Back in 1995, the government began a 10-year plan to build out the country’s broadband infrastructure and, through a series of public programs, to teach Koreans what they could do with it. South Korea also eased regulations on service providers to ensure that consumers would have a multitude of choices — in marked contrast to America, where a handful of cable and telecommunications monopolies dominate the market. Such healthy competition in Korea keeps the cost of access low.

Den Sydkoreanska modellen kan användas även i Sverige, om vi bara vill bli ett av världens främsta IT-nationer. Det intressanta är att riskkapitalet här i Silicon Valley nu uppmärksammar den mobila IT-marknaden i Seoul med specialdesignade fonder som 500 Kimchi.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Korea