Politik

Glöm jordbävningar, enhörningar och riskkapital skakar om i Silicon Valley

_SJP0267

Snapchats VD Evan Spiegel

Startupföretag som är värda en miljard dollar eller mer, ofta mycket met, kallas för enhörningar eftersom dom är så sällsynta. Airbnb, Pinterest, Dropbox, Uber, Snapchat och mängder med andra startupföretag som inte alla är baserade i Silicon Valley är alla enhörningar och enhörningarna växer med rekordfart.

Guldruschen i Silicon Valley är helt enkelt obeskrivlig. Miljarder i riskkapital flödar in, tätt följda av guldgrävare, IT-ingenjörer och entreprenörer som hoppas få del av miljardrullningen som inte visar några dom helst tecken på att mattas.

Miljardrullningen har lett till en en veritabel jordbävning i Silicon Valley där penningstinna startupföretag nu erbjuder helt otroliga löner och aktieoptioner för att locka över chefer och IT-stjärnor från lokala storföretag och kanske mest då Google.

Carmel DeAmicis och Mark Bergen skriver på Recode: Google Talent Departs for Unicorn Herd

Billion dollar-plus tech companies give former Googlers the chance to get their hands dirty again, helping to rapidly grow a young organization instead of maintaining the status quo at a mature company. Frequently, the executives brought in will have a direct line to the CEO of a big startup as opposed to back at Google, where there’s distance in the hierarchy even at the upper echelon of leadership.

And for the startups, many of whom are reaching a tipping point in growth, it’s crucial to hire experienced professionals to ease the way into maturity.

“The appeal of Luxe was being able to go to something that felt as small as YouTube ads when I first joined,” Phil Farhi, YouTube’s former ads product head, said to Re/code. “I want to have a run at growing and scaling a team there.”

Google’s salaries are nothing to sneer at, but companies like Uber, Luxe and Dropbox offer equity and the chance to multiply benefits through work and ingenuity. It’s a romantic startup ideal that doesn’t fade for those entrenched at a public company.

Den gamla idealismen håller på att försvinna och ersätts nu av vassa armbågar och jakten på IT-miljarder som på några korta år kan ge okända IT-entreprenörer inkomster som kan göra dom till några av jordens rikaste någonsin.

Det verkar inte finnas någon hämning på miljardrullingen, som håller på att förändra hela USA, långt utanför Silicon Valley. För inte så många år sen hade USA flera IT-städer, Austin, Seattle, Raleigh, Boston och New York. Raleigh har tappat stort under de senaste åren, liksom Austin. Idag kommer Silicon Valley först, sen kommer ingenting och ingenting och sen kommer Seattle och Boston och New York. En ny värld.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Silicon Valley