Politik

Kan Silicon Valley och kubanska hackare skapa ett modernt globaliserat Kuba?

Havana

Tiden när hundratals svenska vänsteraktivister med Olof Palme i täten flög till Kuba för att uppleva sann demokrati under vajande palmer är för länge sen förbi. Man undrar vad den tidens svenska Kubaaktivister skulle säga om Yoani Sanchez och hennes blogg Generacion Y? Skulle dom ens erkänna att dom en gång för länge sen föll för Castrodiktaturens locktoner?

Idag blåser andra vindar på Kuba och en liten grupp kubanska IT-ingenjörer utnyttjar det nya politiska klimatet för att frilansa och tjäna pengar på den globala IT-marknaden.

Victoria Burnett skriver i New York Times: Cuba’s Web Entrepreneurs Search for U.S. Clients, and Reliable Wi-Fi

This is outsourcing, Cuban-style, a little-advertised circle of software developers, web designers, accountants and translators who — despite poor and expensive Internet access — sell their skills long-distance.

And ever since the United States in February authorized Americans to import goods and services from Cuban entrepreneurs for the first time in half a century, they have their eyes on America as well.

“This opens up the world,” Mr. Gutiérrez, 27, said of the new rules, which mean that an American can hire Cubans, or buy a limited range of goods from them, so long as they work in the private sector, not for the state.
….
But under Mr. Obama’s new policy, Cuba’s tiny outsourcing sector is now open for American business, several experts said.

“This has an immediate impact helping entrepreneurs in Cuba,” said Tomas Bilbao, the executive director of the Cuba Study Group in Washington, referring to the new regulations.

Den här utvecklingen som alltså ännu är i sin linda, visar hur viktig den öppna kodrörelsen är. En kubansk programmerare som flyttar till Silicon Valley skulle omedelbart bli produktiv eftersom han eller hon skulle kunna samma programmeringsspråk som IT-ingenjörer världen över.

Nu kan vi vänta oss att regimen kommer att behålla Internetuppkopplingarna långsamma och dyra och att man absolut inte vill förlora kontrollen över Kubas IT-ingenjörer. Men det kan bi svårare än man kanske skulle tro.

Det är rätt intressant att se hur världen förändras.

Nu hoppar jag bara på att regeringen Löfven också ska uppmuntra palestinska programmerare för att ge Palestina en chans att överleva.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Latinamerika