Politik

Sex, katter, flygvärdinnor och nazister: Buzzfeed och de nya medierna i USA, bättre eller sämre än MSM?

buzzfeed

Man vet omedelbart att det är 2015 när man öppnar Aftonbladet eller DN och kan läsa om flygvärdinnornas knep, eller YouTube videon med folk som sväljs upp av sjunkhål, kattungar och nazister. De nya medierna är sannerligen inte speciellt nya.

Det som är nytt är givetvis att dom som alla bloggar, inklusive den här, bara har ett fåtal stadiga läsare och får flertalet av sina läsare genom Google, vilket är dagens motsvarighet till lösnummerförsäljning. Eller Clickbait som den tekniska termen heter.

Michael Massing skriver i New York Review of Books om den populära nyhetssajten Buzzfeed och andra liknande sajter: Digital Journalism: The Next Generation

In the meantime, the BuzzFeed formula—brisk, entertaining, visually engaging, and reliant on sponsored advertising—has had a mesmerizing effect on second-generation sites. One can see it at Quartz, the glossy business publication launched by Atlantic Media in 2012 (“Why 8-Year-Olds Should Start Thinking About Their Careers”); Business Insider, the gossipy business tip sheet (“10 Things You Need to Know Before the Opening Bell”); and Fusion, the new “multi-platform media company” created jointly by Univision and Disney to reach “a young, diverse, and inclusive millennial generation” (“Here Are 7 Very Racist Emails Sent by Current Ferguson Officials”). To be fair, these sites do employ some talented journalists, such as Felix Salmon at Fusion, but to the extent that true innovation is taking place at them, it’s far more in the presentation than in the practice of journalism.

BuzzFeed’s influence can even be seen at Vox. Launched in April 2014, this venture represents a wager by Ezra Klein that he could do better heading his own site than working at The Washington Post..

Nu är den här bilden inte riktigt rättvis. För det har vuxit upp ett antal mycket innovativa sajter som Eliot Higgins viktiga Belling the Cat som jag redan har skrivit om, Mondo Weiss och liknande bloggar som ger oss information som MSM-medierna inte fokuserar på.

I framtiden kommer såna sajter att växa betydligt allteftersom vi får tillgång till data-driven journalistik där allt handlar om data. En genre som introducerades av Nate Silver som nu driver sajten FiveThirtyEight. En annan intressant sajt är Vox.

Synd bara att så många tidningar tror att dom kan överleva på flygvärdinnors knep.

Det enda positiva med kattungar, sjunkhål och flygvärdinnor är att “kungafamiljen” verkar få det svårare att konkurrera om den svenska intelligenreserven.

Nu är det här inte riktigt hela sanningen eller ens en del av den. För idag är det lätt att hålla koll på vad som sker via Twitter där man kan följa reportrar och allehanda experter. Och det är nog så vi kommer att läsa nyheterna i framtiden. I småbitar på våra mobiler.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Medier