Politik

Twitter snubblar och Hitler och en förvånad IT-värld håller andan

Man talar mycket om USA:s mjuka makt och med det så menar man idag framför allt USA:s globala dominans i datormolnen med sociala appar som Facebook, YouTube, Pinterest, WhatsApp, SnapChat, DropBox, LinkedIn och givetvis den helt unika Twitter.

Det är svårt att föreställa sig världen utan Twitter, i alla fall i kriser, krig och katastrofer. Och om 20 år så kommer kidsen att säga att “Hitler, var det inte han som var på Twitter?”. Och vi kommer nicka och svara att ja precis, det var han.

Här i Silicon Valley har man för länga sen slutat lämna ut sin e-postadress utan lämnar nu istället ut sitt Twitter-handtag.

Och för den som vill läsa mer om Twitter så rekommenderar ja starkt Nick Biltons fina bok Four Characters. ‘Hatching Twitter,’ by Nick Bilton

Så varför befinner sig Twitter nu plötsligt i rännstenen med en sparkad VD och rykten om uppköp av hungriga IT-företag som Google och andra?

Problemet har att göra med att Twitter har stått still i flera år, har ett gränssnitt som inte är det enklaste att använda, och som förlorar mot de nya fotoapparna som kinesiska WeChat, Instagram och amerikanska WhatsApp.

Farhad Manjoo skriver i New York Times: For Twitter, Future Means Here and Now

That may sound a bit simplistic. The news that Dick Costolo will resign at the end of this month is sure to elicit a raft of doomsaying commentary about the company. Mr. Costolo, who since 2010 has been chief executive of Twitter, the service that lets people post 140-character messages, helped take the company public in 2013 and built it into a Silicon Valley force.
…..
Among some investors and users, there is now a more straightforward and optimistic case to be made for the rebirth of Twitter under a new chief. That case involves focus. Twitter, as a service, is many things to many people at different times. It is one of the world’s best sources for news and for jokes about news, a playground for professional networking, and a haven for that most human of pastimes, idle gossip.

De penningstinga kidsen använder inte Twitter, och dom är inte intresserade av att tävla om vem som har flest följare. Dom skickar bilder på Instagram, napChat och WhatsApp där dom kanske har ett par hundra vänner men hur som helst inte tiotusentals.

Det är bilder och inte text som dominerar bland de unga och det är de unga som sätter smaken på dagens mobila webb.

Twitter är litet som Wikipedia och WordPress som heller aldrig riktigt har innoverat och förenklats och därför riskerar att försvinna.

Och precis som Wikipedian så har Twitter blivit en demokratiserande teknologi som gör det möjligt att kommunicera direkt med vem som helst inklusive höga Silicon Valley-chefer. Och som gör det möjligt för oss att följa världsnyheterna på ett sätt som tidigare var omöjligt.

Under en ny VD så tror jag dock att Twitter kan komma igen. Det är utomordentligt att Twitter överlever eftersom företaget fyller en oerhört viktig nisch. Det är så jag själv för mina nyheter varje morgon.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

3 thoughts on “Twitter snubblar och Hitler och en förvånad IT-värld håller andan

  1. Johnny

    Hitler måste vara den absolut mest demoniserade personen i världshistorien. Han måste ha gjort något som makten aldrig vill att någon skall göra igen, införa ett nytt penningsystem?

    1. Lennart

      Johnny: Vad Hitler gjorde som man inte vill att någon någonsin ska göra igen är att starta ett Världskrig och införa industriellt massmord som ett politiskt vapen.

Comments are closed.