Politik

Packade som sardiner, kyrkorna i Silicon Valley dominerar IT-industrin

silicon valley kyrkor

Googles sök börjar bli allt mer intressant. Som bilden ovan på ett sök efter kyrkor i Silicon Valley visar hur kyrkorna ligger packade som sardiner i Silicon Valley.

Som så ofta så säger en bild mer än tusen ord, och i det här fallet så är delas många av de här kyrkorna dessutom mellan två eller tre olika samfund. Ofta ett amerikanskt, ett kinesiskt och ett koreanskt samfund.

Med tanke på de skyhöga markpriserna här i området så kan man ställa sig frågan hur de här samfunden kan ha råd med sina kyrkor. Svaret är att dom inte betalar någon fastighetsskatt, vilket har gjort det möjligt för många av dom att ha mycket stora tomter.

Man kan fråga sig varför det finns så många religiösa IT-ingenjörer i Silicon Valley och det beror främst på invandringsvågen från Kina och Korea, för vilka kyrkorna fungerar som socialt klister och en språngbräda för den Kristna Högern som är mycket stark i Sydkorea.

Men idag har invandringsvågen från Kina ersatts av en gigantisk tsunami från Indien, där man inte alls är religiös. Vilket kanske kommer att matta kyrkornas inflytande i Silicon Valley.

En liten inblick i hur intensivt religiöst USA faktiskt är.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

One thought on “Packade som sardiner, kyrkorna i Silicon Valley dominerar IT-industrin

  1. Marcin

    Amerikanskt, kinesiskt eller koreanskt! Det är lustigt hur folk i hjärtat av mångkulturens smältugn tillber samma gud men i etniskt separata grupper. Samma företeelse kan observeras i Sverige då kristna (oftast egentligen muslimer) från mellanöstern och asien tillber JHWH i samma lokaler men på andra tider än svenskarna. Inte ens under samma gud vill människorna förena sig.
    PS. Oftast fungerar sammankomsterna som arbetsförmedling åt dem som inte har laglig möjlighet att stanna kvar i Sverige. De som redan har uppehållstillstånd betraktas av samfundsmedlemmarna som ytterst suspekta. man förstår helt enkelt inte varför de kommer dit. (First person experience)

Comments are closed.