Politik

USA: Den amerikanska drömmen, ingen frihet utan vapen och massakrer

Det vore omöjligt att tänka sig den amerikanska frihetsdrömmen utan vapenvåld och man kan fråga sig hur det har blivit så och varför människor inte reagerar. En orsak är den amerikanska definitionen av “frihet” som alltid har varit frihet ifrån något utan ett åtföljande gemensamt ansvar för det amerikanska samhället.

Den amerikanska vapenlobbyn har aldrig varit starkare, starka nog att förhindrar alla försök att införa “smarta” skjutvapen som skulle kunna förhindra alla utom ägaren att använda vapnet. President Obama skulle också kunna genomföra vissa begränsningar i den fria tillgången till vapen, men det löftet från för två år senhar runnit ut i sanden.

Vapenlobbyns senaste offensiv är att göra det lagligt för studenter och lärare att bära vapen på campus.

Carol E. Lee och Byron Tau skriver i Wall Street Journal:
Obama: U.S. Must Reckon With Frequency of Mass Shootings, Gun Violence

President Barack Obama said that the U.S. must eventually reckon with the frequency of mass shootings and gun violence, in remarks following the shooting deaths of nine people at a historic black church in South Carolina.

At the White House Thursday, Mr. Obama said the killings were part of a broader pattern of gun violence that is unique to the United States.

“Now is a time for mourning and healing. But let’s be clear. At some point, we as a country will have to reckon with the fact that this type of mass violence doesn’t happen in other advanced countries. it doesn’t happen in other places with this kind of frequency,” the president said.

Authorities are investigating Wednesday night’s massacre as a hate crime, given reports the suspect made anti-black statements during the attack. The Justice Department has opened a civil rights investigation into the shooting, Mr. Obama said.

Mr. Obama said the targeting of a black church also raised questions and harkened back to a sad chapter in U.S. history.

I takt med att vapenteknologin utvecklas så kommer massakrerna att fortsätta. Ett av vapenlobbyns stora hopp idag är man ska kunna använda 3D Skrivare för att utveckla automatvapen i stugorna utan inblandning från myndigheterna.

Det är i det här sammanhanget rätt underligt att myndigheterna faktiskt har lyckats förhindra vapenlobbyn att tvinga igen flygpassagerarnas rätt att ta med sig vapen ombord på inrikesflyget.

Det är omöjligt att tänka sig det amerikanska samhället utan vapenvåld. Det är en av grundbultarna i den amerikanska frihetsdrömmen helt enkelt.

Pressklipp:
DN,

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Vapen,AB, SvD

10 thoughts on “USA: Den amerikanska drömmen, ingen frihet utan vapen och massakrer

 1. Johnny

  Marcin, vilka dårar det finns, kasta in en handgranat på krogen, otroligt. Uppsala är tydligen lika drabbat som övriga Sverige. Bor nu i Göteborg och här händer lika mycket skit som i Stockholm, speciellt i Biskopsgården, bomben small inte långt därifrån. Det går inte en dag utan att det händer något våldsamt i Sverige. Hela Sverige är på väg att bli ett nytt Beirut, DÖ-politikerna har gett sig f-n på att förstöra landet fullständigt.

  1. Lennart

   Marcin, man kan också fiska med handgranat, det blir en himla dån och så flyter en massa fisk upp. Betydligt snabbare än metspö.

 2. Marcin

  Johnny, för en eller två månader sedan fick vi en handgranat akriverad här i Uppsala. Någon fick för sig att kasta in en i en kroglokal. Som tur var rummet inte fyllt med folk. Förra veckan flög väl en bil i luften i Göterborg? Alla fyra omkom, mitt i en rondell.

 3. Johnny

  I Sverige har skottlossningar, mord, våldtäkt nu blivit vardagsmat i “mångkulturella” områden, främst i Malmö, Göteborg, Stockholm och Södertälje. Det är uppenbarligen så alla 87% som röstar på DÖ-partierna vill ha det, politiker och media säger att det är spännande och berikande.

 4. Lars Håland

  Usa har ju haft masskjutningar på en militärbas och på shooting range, platser som låter som dom borde vara fulla av välbeväpnade folk,men det sket sig ändå. Är amerikanare så dåliga på att använda sina vapen eller?

 5. Johnny

  Marcin har helt rätt, om prästen och kyrkobesökarna hade varit beväpnade hade de kunnat försvarat sig. Sedan blir det alltid ett jäv-la liv i judemedia så fort en vit man råkar skjuta några svarta, men när en svart skjuter några vita blir det bara en liten notis, allt för att piska upp rashatet mellan svarta och vita och framställa vita som rasister. Varför måste rasisterna alltid dra in hudfärgen i händelsen, kan det inte bara få vara att en människa sköt nio andra människor, vad har hudfärgen med saken att göra?

  Nu hotar politiker som vanligt det amerikanska folket att införa strängare vapenlagar och alla amerikaner rusar till affären och köper vapen och ammunition så mycket de bara kan.

 6. Marcin

  Kan man inte suppressa vapenlobbyn och förändra lagarna så är enda alternativet att fler bär vapen. Hade någon i kyrkan varit beväpnad så hade liv kanske kunnat räddas. Frågan är bara hur roligt det blir att leva i ett samhälle där alla är beväpnade och på helspänn?

  1. Lennart

   Marcin: Det kan jag svara på det är inte alls roligt. Man undviker att besöka platser och områden där är ensam och man är alltid på spänn, alltid försiktig. Rädslan för vapenvåld ligger jämt och gnager under ytan.

Comments are closed.