Politik

En amerikansk syn på Silicon Valley och startupföretag i USA och EU,

Untitled

Är USA mer entreprenöriskt och innovativt är EU och i så fall vad kan det bero på? En orsak till att den här frågan kommer upp med jämna mellanrum här i USA är att amerikanerna börjar bli alltmer irriterade på EU:s ständiga granskningar av amerikanska IT-företag i EU och de miljonböter som amerikanska IT-företag allt oftare får betala i EU.

Uppenbarligen ett exempel på avundsjuka över en nation man inte kan tävla med på lika villkor.

Men det är faktiskt betydligt mer komplicerat än så.

James B. Stewart skriver i New York Times, och läs hela artikeln: A Fearless Culture Fuels U.S. Tech Giants

Here’s a stark comparison: In the United States, three of the top 10 companies by market capitalization are technology companies founded in the last half-century: Apple, Microsoft and Google. In Europe, there are none among the top 10.

Yet if any region of the world could compete successfully with the United States in technological prowess, it would seem to be Europe. The European Union has venerable universities, a well-educated work force, affluent and technically skilled consumers and large pools of investment capital.

… Last month, the European Union unveiled its “Digital Single Market” strategy aimed at fostering European entrepreneurs and easing barriers to innovation. European countries have tried to replicate the critical mass of a Silicon Valley with technology centers like Oxford Science Park in Britain, “Silicon Allee” in Berlin and Isar Valley in Munich, and “Silicon Docks” in Dublin.

“They all want a Silicon Valley,” Jacob Kirkegaard, a Danish economist and senior fellow at the Peterson Institute for International Economics, told me this week. “But none of them can match the scale and focus on the new and truly innovative technologies you have in the United States. Europe and the rest of the world are playing catch-up, to the great frustration of policy makers there.”

För det är fel att jämföra Silicon Valley med EU. För 30 år sen fanns det fyra IT-städer i USA, Boston, Research Triangle Park i North Carolina, Austin i Texas och så Silicon Valley. Idag har tre av dom tappat stort mot Silicon Valley som idag är större och starkare än alla tre tillsammans.

Så sanningen är att EU endast marginellt skiljer sig från resten av USA, som inte heller kan tävla med Silicon Valley. Hur många stora IT-företag hittar vi i EU? Hur många stora IT-företag hittar vi i Boston, RTP eller Austin?

Istället för dom tre städerna har istället Seattle tagit andraplatsen bland USA:s IT-städer. Att Seattles läge på västkusten har med dess framgångar på IT-området tror jag är självklart.

Så Silicon Valley är unikt inte bara i jämförelse med EU utan också i jämförelse med hela USA. Och EU ska inte försöka skapa nya Silicon Valley, då kommer man bara att för alltid ligga efter Silicon Valley. Man ska istället försöka skapa helt nya innovationsmodeller, något man faktiskt har lyckats mer rätt bra i både Finland och Sverige.

En intressant frågeställning med ett litet oväntat svar.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien