Politik

USA och valet i Danmark, eller den subjektiva amerikanska pressen

Morning at Nyhavn, Copenhagen

Ett parti på yttersta högerkanten har vuxit upp, och reflekterar oro nationens inför omvärlden. Partiet heter Dansk Folkeparti och nationen heter Danmark.

Och så skriver den allmänt respekterade New York Times. Men har USA i det Republikanska partiet inte själv ett parti på yttersta högerkanten?

Steven Erlanger skriver i New York Times: Rise of Far-Right Party in Denmark Reflects Europe’s Unease

LONDON — The surprisingly strong showing in elections on Thursday of Denmark’s anti-immigration, anti-Brussels Danish People’s Party has underlined a growing crisis of confidence in traditional political institutions and in the European Union itself.

European officials have seemed incapable of framing a credible alternative narrative to that of their critics in the face of rising immigration and slow economic growth, and parties expressing popular anger and anxiety are gaining traction, pushing politics rightward in some of Europe’s wealthiest and most stable countries, like the Nordic nations, Britain and France.

At the same time, the inability of the European Union and the eurozone to negotiate a compromise with Greece over that nation’s financial problems — to the point where a Greek exit from the euro and even from the bloc itself cannot be ruled out — has further undercut confidence in traditional political leadership and in the direction of European politics.

En intressant insikt i hur pressen fungerar. För medan det är helt OK och även förväntat att skriva kritiskt om länder i EU så är det inte acceptabelt att skriva på samma sätt om den amerikanska nationen. Högerpartier finns i Danmark, Frankrike förstås, som är allmänt förhatligt, men definitivt inte i USA.

Det är säkert på samma sätt i de flesta länder. Man ser inte den egna nationens tillkortakommanden och även om man kanske gör det så finns det oskrivna gränser som man inte för överstiga.

Det bara är så, det är inget som vi kan göra något om. Det är som kinesisk vattentortyr som påverkar hur amerikanerna ser på sitt eget land och omvärlden.

Pressklipp:
AB

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Pressen

27 thoughts on “USA och valet i Danmark, eller den subjektiva amerikanska pressen

 1. roger

  Lennart: Intressant att du i denna frågan tycker annorlunda än vår utrikesminister (det var med de argumenten min åsikt gjordes värdelös nyligen) … O Statsminister o varenda nu sittande minister och varenda minister i den förra regeringen!

  Vi kanske bör visa ut homosexuella också, trots flera tusen år är de ju inte heeelt integrerade och odiskriminerade än, på precis samma sätt som de svarta i USA.

  Att svarta kunde bli president, golfproffs och tennisproffs var det inte många som trodde på 30-talet.

  Skall vi nu då backa och säga att folk från afrika och mellanöstern inte får bo i USA och/eller EU?

  Asiater är ok, de kan ju IT!

  Var skall indianerna bo?

  ….

  1. Lennart

   roger, måste erkänna att jag inte har en aning om vad du pratar om. Du får gärna framföra dina åsikter här på bloggen men gör det i så fall på ett förståeligt sätt. Eftersom jag hela livet har levt i ett multietniskt samhälle och i en multietnisk familj så har jag som sagt ingen aning om vem du går till storms mot. Mig är det varje fall inte.

 2. Marcin

  Just meningsmosättningarna gör kommentarerna intressanta. Ska vi annars bara hålla med varandra hela tiden? Hur intressant blir det i längden?

  1. Lennart

   Marcin: Det är precis vad jag tycker. Det finns väl inget mer spännande än att diskutera frågor med människor som har andra åsikter. Sånt lär man sig på, sånt växer man av. Sånt är ju livet.

 3. Johnny

  San: Vad har jag med saken att göra? Jag är den person som fått överlägset flest kommentarer censurerade på den här bloggen, inget “gullande” med mig?

 4. San

  tack och adjö förresten, du får gulla med Johnny i fortsättningen. Det här var över gränsen för mig iaf.

  1. Lennart

   San: det hoppas jag verkligen inte. Jag har alltid uppskattad dina kommenterar som brukar vara insiktsfulla och värda att läsa, och som jag har lärt mig mycket av. Och som hjälper till att göra den här bloggen läsvärd. Ett större beröm än så kan jag knappast ge någon.

 5. San

  Lennart

  Jag är född i Skåne, är glad mina barn slipper växa upp där. Föga förvånande rösta runt 20% av befolkningen på ett gammalt nazist parti, men det tycker du väl är lite småmysigt.

 6. Johnny

  Kan bara instämma med vad Lennart #5 skriver ovan. Vad göra?
  1. Stoppa allt inflöde utom kvalificerad arbetskraftsinvandring. 2. Anvisa alla flyktingar till USA om det är krigförande land. 3. Anvisa de flyktingar som USA ej tar emot till flyktingläger eller flyktingzoner i närområdet. 4. Hjälp alla flyktingar att återvända hem. 5. Utvisa alla utlänningar som begår brott i landet och de som åker på semester till landet de flytt i från.
  Det är natt och dag mellan flyktinginvandring från Afrika och Mellanöstern jämfört med arbetskraftsinvandring från Europa, Nordamerika och Asien. Stor skillnad på språk, utbildning, religion, kultur, etc. När ett bostadsområde i Sverige får mer än 4% utlänningar så börjar svenskarna flytta därifrån, “White Flight”. Nästan inga svenskar, speciellt inte politiker och journalister, som är positiva till massinvandring bor själva i invandrarförorterna. Det som förvånar mig är att länder i Europa där invandringen fungerar så dåligt och skapar så mycket problem ändå fortsätter med den, enda skäl jag kan se är att makten vill söndra och härska. Sedan borde alla dessa negativa negativa budskap som “Say No To Racism” bytas ut till “Say Yes To Friendship”.

 7. Lars Håland

  “Hade det handlat om inomnordisk eller EU-immigration så hade det varit en sak, men det är betydligt svårare att integrera stora mängder invandrare från Mellanöstern och Afrika. Något som du vet att man ser här i USA där landets afroamerikaner ännu efter flera hundra år lever avskilda från landets övriga befolkning.”
  Att kalla ättlingar till slavar för invandrare känns lite magstarkt.

  1. Lennart

   Lars: Det var inte så jag menade. Jag hade själv väntat mig att USA:s afroamerikaner för länge sedan sedan hade integrerats i det amerikanska samhället. Men så har inte skett. Något som afroamerikaner inom IT-industrin här i Silicon Valley påminner mig om. De beskriver målande hur svårt det är för dem att få afroamerikanska ungdomar att intressera sig för programmering och IT-industrin eftersom den uppfattas som “vit”. Dom har inga kontaktytor. Vi ser samma sak i sydstaterna. Risken för en liknande utveckling finns även i Sverige med invandrare från andra kulturella bakgrunder.

   1. San

    Invandrare inom den amerikanska IT-industrin är mycket ovanligt eller något i Lennarts fantasivärld. Ha ha ha…

    1. Lennart

     San: Nu är vi alla danskar!

     Det framgångsrika Danmark invaderar Skåne: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=6195707

     Varumärket Öresundsregionen lyckades inte locka tillräckligt med turister och företag till området. Nu byter området namn till Greater Copenhagen.

     I och med namnbytet hoppas man kunna rida på den framgångsrika marknadsföringsvåg som Köpenhamn lyckats med internationellt.

     – Det är till för att användas när vi ska marknadsföra regionen på andra kontinenter. Där är inte Öresundsregionen ett känt begrepp, säger regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon som idag diskuterat samarbetet på ett toppmöte i Kristianstad.

     Men hur tänker du att Skåne ska inkluderas i det här namnet?

     – Vi ser att vi har nytta av det här och att våra danska vänner vill ha med Skåne när de pratar om Greater Copenhagen är naturligtvis både roligt och bra för oss, säger Henrik Fritzon.

 8. San

  talande förresten att bara 15000 svenskar orkar flytta till grannlandet Danmark med ett mycket närbesläktat språk. Du får fundera på varför.

  1. Lennart

   San: Det lade också jag märke till men det har med ekonomin att göra. Dom saknar den norska oljan helt enkelt.

 9. roger

  Lennart: Danmark har omfattande begränsningar, beviljade asylärenden understeg 4000 under 2013.
  (https://www.nyidanmark.dk/NR/rdonlyres/D7322BD4-B6ED-43D7-AFEA-00F597BE0800/0/statistical_overview_2013.pdf)

  Dessa kan knappast utgöra några stora belastningar på den danska välfärden?

  Du verkar vara av uppfattningen att politiker skall lägga sig platt inför rasism och istället bara satsa på den globala uppvärmningen, är abortmotståndare, kristna fundamentalister och vapengalningar?

  Att hela det Danska samhället fortsätter att förskjuta i sin syn på ickedanska medborgare högerut är givetvis anmärkningsvärt, vilket också är anledningen till att allmänt respekterade New York Times omnämner detta.

  “Något som du vet att man ser här i USA där landets afroamerikaner ännu efter flera hundra år lever avskilda från landets övriga befolkning.”
  Så därför bör man ha olika regioner på Tellus där människor utplacerade utifrån hudfärg, eller vad är din poäng?
  Jämfört med 100år sedan har väl oerhört mycket hänt även om det är mycket långt kvar, men historien visar ju helt klart att det går åt rätt håll, så att du rekommenderar kapitulation inför rasismen är anmärkningsvärt.

  och nu även tiggare – som Sverige släpper in.”
  Nu är ju dessa vanliga EU-medborgare, om än väldigt fattiga sådana, vi gör inte längre skillnad på etnicitet. Det gjorde vi under t.ex. 2:a världskriget då andra flyktingar togs emot men romerna fick återvända till koncentrationslägren från svenska landsgränsen.

  Inte heller idag vill någon se dem här, visserligen tvingar vi inte tillbaka dem till koncentrationsläger men till samhällen där de inte accepteras och förtrycks.

  1. Lennart

   roger: bra, tack, det var detaljer jag efterfrågade.

   Nu står det i DN för den 17:e januari i år att http://www.svd.se/rekordmanga-invandrare-i-danmark
   Rekordmånga invandrare i Danmark. Danmark tog emot ett rekordstort antal invandrare förra året. 72 339 personer fick uppehållstillstånd, visar siffror från Danmark statistik. Det är det högsta antalet sedan man började samla in statistik över invandringen 1984. 40 procent av tillstånden har getts till människor som kommit till Danmark för att arbeta. Antalet asylsökande är 14 815, en fördubbling jämfört med året innan.

   Så det handlar om två olika siffror, uppehållstillstånd och asyl. Man måste alltid börja med siffror på vad som verkligen händer. Hur tycker du själv att siffrorna borde se ut för att du skulle vara nöjd? Själv vet jag som sagt inte.

   1. roger

    Lennart: Jo, det var nog ngt under 8000 som sökte asyl och runt 3800 som beviljades. Så kanske att runt 7-8000 beviljats asyl i Dk under 2014. Att detta ger så stort genomslag i den danska opinionen är inget som bör sopas under mattan utan diskussion. För inte raseras deras välfärd av detta, det är ngt annat.

 10. Lennart

  San: Själv anser jag att det här är fråga man som politiker aldrig kan vinna vad man än gör.
  Man kan inte i ett längre perspektiv fortsätta att släppa in de invandrarmängder – och nu även tiggare – som Sverige släpper in. Och om man inte inför begränsningar så kommer invandringsfientliga partier som SD och Dansk Folkeparti bara att blomstra.

  Hade det handlat om inomnordisk eller EU-immigration så hade det varit en sak, men det är betydligt svårare att integrera stora mängder invandrare från Mellanöstern och Afrika. Något som du vet att man ser här i USA där landets afroamerikaner ännu efter flera hundra år lever avskilda från landets övriga befolkning.

  Ett ytterligare problem är att vissa unga invandrare från Sverige, Frankrike och inte minst England, engagerar sig för terroriströrelser och då främst ISIS.

  Så vad bör partierna göra? Skriv gärna vad du skulle göra som dansk politiker. Jag vet i alla fall inte vad jag skulle göra.

  1. San

   Danskarna behöver inte göra någonting. De får vara hur otrevliga och rasistiska som de vill. Jag är själv bara glad att jag har lämnat dårhuset Europa.

   Danskar är extremt insulära och inskränkta, så det förvånar mig inte att nykomlingar har svårt att integrera sig i deras samhälle, deras avoga inställning till invandring kan ses som en sorts självinsikt.

   Vi kan skratta åt Donald Trump igår civiliserade del av världen, faktum är ju att både Danmarks och Frankrikes två populäraste partier står för exakt samma politik som han vill föra. Dårhus, som sagt.

    1. San

     Vad har asylsökande med rasismen att göra? det kommer mängder till USA från hela världen, en genomsnittlig dansk skulle få ett nervöst sammanbrott med så många svartskallar.

 11. San

  Jag är ledsen Lennart, men Danmark är ett mycket djupt rasistiskt land även bortom Dansk Folkeparti. Även Socialdemokraterna är högerextrema jämfört med GOP.

  1. Lennart

   San: Du menar att de danska socialdemokraterna vägrar att befatta sig med den globala uppvärmningen, är abortmotståndare, kristna fundamentalister och vapengalningar? I så fall vore det onekligen intressant om du kan lägga fram några länkar.

   1. San

    Nja, nu var det den danska fanatiska mainstream-rasismen jag syftade på. Den rör kanske inte dig ryggen, så du kan väl lugnt förminska den på det här sättet. Själv är jag nöjd med att bo långt borta från dårhuset. Frankrike också förövrigt

 12. Johnny

  Kan inte se någon “högerpolitik” i att vilja åtgärda en problemfylld migration och att vilja lämna den odemokratiska och överstatliga byråkratin i EU(SSR) som bara kostar en massa pengar. Något fredsprojekt är det uppenbarligen inte heller för då skulle naturligtvis Ryssland vara med. Hoppas att EU spricker snarast med Grekland och UK först ut, sedan Italien, Spanien, Portugal, Ungern, Frankrike och några till.

Comments are closed.