Politik

Siffror om utlandssvenskar förvånar, men hur ser framtiden ut?

Immigrants Arriving at Ellis Island 1911

Vi ska till Silicon Valley och jobba med IT

Som utlandssvensk, även om jag aldrig har identifierat mig som något annat än svensk, så är det intressant att se DN:s siffror på hur många svenskar som bor var i världen.

Det underligaste med siffrorna som DN redovisar är att UD inte vet hur många svenskar som bor utomlands. Något jag hade trott att man med dagens avancerade datorsystem skulle kunna ha järnkoll på.

Om vi börjar med USA-svenskarna på 150.000 så är siffran förvånansvärt låg med tanke på att hela 543,336 svenskar besökte USA förra året.

Huvudorsaken till att siffrorna inte är högre har antagligen med invandringsrestriktionerna att göra. Och kanske också med en större öppenhet om de negativa aspekterna av livet i USA.

Att inte fler än 23 000 svenskar bor och arbetar i Tyskland är helt oförklarligt måste jag säga. Jag hade väntat mig fyra gånger så många. Bara tre tusen fler än som bor permanent i Thailand.

Ola Westerberg skriver i DN:660.000 svenskar bor i ett annat land

Om utlandssvenskarna utgjorde befolkningen i en svensk kommun skulle den vara näst störst i Sverige. Fler än 660.000 svenskar, 7 procent av Sveriges befolkning, lever utomlands enligt en ny studie. Om utlandssvenskarna utgjorde befolkningen i en svensk kommun skulle den vara näst störst i Sverige. Fler än 660.000 svenskar, 7 procent av Sveriges befolkning, lever utomlands enligt en ny studie.

– Regeringen borde se dem som en resurs för Sverige. Alla de här människorna har med sig en bild av Sverige som de förmedlar, säger Karin Ehnbom-Palmquist, generalsekreterare i Svenskar i världen, en organisation som företräder utlandsboendes intressen och som ligger bakom studien.

För att räkna svenskar har organisationen vänt sig till flera myndigheter, Svenska kyrkan och andra instanser. Som utlandssvensk betraktas i studien den som bor utomlands mer än sex månader per år.

 • USA: 150.000
 • Storbritannien: 90.000
 • Spanien: 90.000
 • Norge: 90.000
 • Frankrike: 30.000
 • Tyskland: 23.000
 • Thailand: 20.000
 • Finland: 15.000
 • Danmark: 15.000
 • Italien: 12.000
 • Australien: 11.000
 • Schweiz: 10.000
 • Belgien: 10.000
 • Kanada: 7.000
 • Nederländerna: 6.500
 • Chile: 5.000
 • Kina: 4.000
 • Israel: 4.000
 • Förenade arabemiraten: 4.000
 • Brasilien: 4.000
 • Österrike: 3.500

Andra siffror är också intressant. Bara 7.000 i det bovänliga Kanada förvånar, speciellt med tanken att det är betydligt enklare att flytta till Kanada än till USA. Nerdeländerna förvånar också eftersom man sällan hör talas om svenskar som bor där. Annars är väl just Nederländerna det land som är mest likt Sverige utanför Norden. 5 000 i Chile måste vara svensk-chlenare som återvänt. Och 4 000 i Kina visar kanske på de svenska företagens intresse för Kina. Eller också på Svensk-kineser som återvänder.

Italien med 12.000 svenskar vet jag inte hur jag ska ta det. Rika svenska pensionärer eller något annat?

Som jämförelse bör nämnas att uppemot sex miljoner amerikaner bor utomlands. Av vilka en tredjedel bor i Mexiko eller Kanada.

Framtiden borde se ljus ut för utlandssvenskar, speciellt i närområdet. Mycket beror på om den svenska regeringen och de svenska företagen ser emigration som ett plus för framtiden. Eftersom många som flyttar ut förr eller senare återvänder och då kan tillföra nya kunskaper och infallsvinklar. Något som ju redan skedde under den stora emigrationen till USA på 1800-talet och fram till första världskriget.

Och med dagens globaliserade samhälle så kan man t.om. sitta på andra sidan jordklotet och följa med vad som händer i Sverige och bidra i debatten. T.om. långt borta i Silicon Valley.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

5 thoughts on “Siffror om utlandssvenskar förvånar, men hur ser framtiden ut?

 1. San

  Inte så konstigt att världens framgångsrikaste och invandringsvänligaste land också har flest svenskar.

 2. roger

  Lennart: Mina reflektioner:
  EU-landet Italien är en av världens största ekonomier (nr 8), marginellt mindre än Storbrittaniens. Italien har dessutom ett fantastiskt klimat, underbar natur mm. Så det är egentligen märkligt att de blir utklassade av Spanien och inte har större marginal än mot t.ex. klimatlandet Australien.

  Att Kanada är det 4:e största emmigrationslandet utanför Europa förvånar mig, att flytta så långt -för ungefär samma sak som Sverige. Nja då kan jag lika gärna vara kvar.

  Ungefär samma argument mot Tyskland, flyttar du så är det för att du vill ha ngt annat. Tyskland är ungefär samma sak . Förmodat att det är så den låga siffran förklaras.

  Som pensionär är det extremt fördelaktigt att dra till Portugal, så att de saknas förvånar.

  1. San

   Fantastiskt mycket bättre jobbmöjligheter i Tysklandom du är ekonom eller ingenjör. Tyskland ärvätldens främsta industrination, en perfekt möjlighet för en svensk att få sitt första jobb. Tyskland ligger så nära att det knappt kan betecknas som att flytta utomlands, så siffran borde vara berydligt högre.

   Men är inte heller så förvånad över de låga siffrorna eftersom ingen lär sig tyska längre.

   1. Lennart

    San: Det stämmer att ingen lär sig tyska längre, men det borde egentligen inte vara något större problem med tanke på alla invandrare som har kommit till Tyskland utan att kunna Tyska.

    Och tyskan är ju inte helt olik svenskan och för enklare jobb kan man ju lära sig enkel tyska på några månader. Jag hade som sagt väntat mig betydligt högre siffror.

    Speciellt med tanke på den svenska ungdomsarbetslösheten.

    1. San

     Nja, Tyskland pratar rätt mycket om sina svårigheter att locka arbetskraft till landet. I längden håller det på att bli eurons fall. Sanningen är väl att européer är rätt hemkära och gärna inte flyttar.

Comments are closed.