Politik

Billiga mobilkameror avslöjar rasismen i USA. Kommer amerikanerna äntligen att hala den rasistiska sydstatsflaggan?

Confederate Flag in Biloxi

Att rasismen fortfarande grasserar i USA skulle ha slagit en vit amerikan som bisarrt för 25 år sen. Hade inte president Lyndon B. Johnsson rivit upp Apartheidsamhället i Sydstaterna i mitten av 1960-talet och hade inte USA:s afroamerikanska befolkning gjort stora framsteg mot integration i det Vita USA.

Det var i alla fall den allmänt accepterade sanningen. En sanning som nu har visat sig vara fel, tack vare miljoner billiga mobilkameror. Så billiga att t.o.m de fattigaste afroamerikaner har råd att ständigt ha en i fickan, med vilka dom nu har dokumenterat den kvarlevande rasismen hos vita poliser som alltför ofta skjuter skarpt mot unga afroamerikaner, men som även lever kvar bland den vita befolkningen och speciellt då i sydstaterna. Något som har uppmärksammats efter terrordådet i South Carolina.

Och en sanning som nu även accepteras av president Obama.

Michael D. Shear och Christine Hauser skriver i New York Times U.S. ‘Not Cured’ of Racism, Obama Says, Citing Slavery’s Legacy

WASHINGTON — Just days after nine black parishioners were killed in a South Carolina church, President Obama said the legacy of slavery still “casts a long shadow” on American life, and he said that choosing not to say the word “nigger” in public does not eliminate racism from society.

In a wide-ranging conversation about race, including his own upbringing as a man born to a black father and a white woman, Mr. Obama insisted that there was no question that race relations have improved in his lifetime. But he also said that racism was still deeply embedded in the United States.

“The legacy of slavery, Jim Crow, discrimination in almost every institution of our lives, you know, that casts a long shadow, and that’s still part of our DNA that’s passed on,” the president said during an interview for Marc Maron’s “WTF” podcast that was released on Monday. “We’re not cured of it. And it’s not just a matter of it not being polite to say nigger in public. That’s not the measure of whether racism still exists or not.”

He added, “Societies don’t overnight completely erase everything that happened two to 300 years prior.”

Sam Frizell skriver i Time: How to Remove the Confederate Flag from the South Carolina Statehouse

Republican lawmakers may try to remove the flag from outside the South Carolina statehouse. But it won’t be easy

Five days after the murders of nine people in a historically black church in Charleston, the Confederate flag—a controversial symbol of southern separatism—is still flying high on the grounds of the statehouse in Columbia, South Carolina.

But that may be about to change. In the midst of a heated controversy over the Confederate flag’s racial legacy, Gov. Nikki Haley is reportedly preparing on Monday to propose removing the flag from the legislature’s grounds. And both South Carolina U.S. Senators Lindsey Graham and Tim Scott will reportedly join her in that call, according to CNN and a reporter from the Charleston Post and Courier.

Attityder förändras med tiden och för varje ny generation. Och attitydförändringar hjälps på traven av ny teknologi, som billiga mobilkameror.

Hade det inte varit för dom så hade inget enda av polisskjutningarna kunnat bevisas.

Pressklipp:
AB,SvD

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

One thought on “Billiga mobilkameror avslöjar rasismen i USA. Kommer amerikanerna äntligen att hala den rasistiska sydstatsflaggan?

Comments are closed.