Politik

Eliot Higgins, bloggaren som Putin fruktar mer än någon annan

Vi fortsätter på temat YouTube, nu med den märkliga historien om den 35:årige brittiske bloggaren och amatördetektiven Eliot Higgins också känd som Brown Moses är ett plötsligt stjärnskott på den internationella blogghimlen som började blogga om inbördeskriget i Syrien, där han blev erkänd inte bara av andra bloggare utan också av journalister och t.o.m. av underrättelsetjänsterna i USA och EU.

Han har nu startat Bellingcat, en gruppblogg med material från Ukraina och Ryssland och på kort tid blivit erkänd för sina superba reportage, som alla är baserade på verifierbara YouTube-videon. Och som har gjort honom till en av Vladimir Putins största fiender. Eller snarare har gjort Putin till Eliot Higgins största fiende. För Putin är inte att leka med när han blir arg.

Maxim Tucker skriver i Newsweek: Meet Eliot Higgins, Putin’s MH17 Nemesis

Using social media posts and YouTube videos like pieces of a jigsaw puzzle, he and his eight volunteers, collectively known as Bellingcat, have been able to fill in holes about what happened on various battlefields across the globe. These self-taught open-source intelligence analysts can geolocate a Facebook video of a missile launch by matching the landscape to a different image on Google Earth, or use Instagram posts to track armored vehicles as they trek across rugged terrain.

Western intelligence officials have praised Higgins’s efforts (he was in Brussels to share his work with NATO), but his hobby has also made him some powerful enemies. In 2013, the Leicester native used YouTube videos to expose the Syrian government’s use of chemical weapons. A year later, ISIS attacked his website after he posted the possible location of where a militant beheaded James Foley. And now he has become an enemy of the Russian state. Armies of Russian bots troll him relentlessly on social media, and Kremlin-controlled media outlets frequently denounce him. “We must be causing the Russian media to pull their hair out,” Higgins says, “considering the amount of attention they’re paying to us.”

En mycket intressant bloggare som är värd att läsas. Om NATOs och USA:s underrättelseorgan läser Eliott Higgins så är han viktig.

Pressklipp:
DN,DN

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Ryssland

5 thoughts on “Eliot Higgins, bloggaren som Putin fruktar mer än någon annan

 1. Johnny

  Varför tror du på Newsweeks bloggare och inte på min oberoende videobloggare ovan?
  Hur kan Newsweeks bloggare vara mer trovärdig när vi vet att Newsweeks ägs av oligarkin och dagligen publicerar anti-Ryssland propaganda för USA och NATOs räkning eftersom de befinner sig i krig mot Ryssland (sanktioner, propaganda, proxykrig)? USA anklagade direct sina fiender för gas attack och nedskjutningen av MH17, men var är deras bevis, världen väntar fortfarande på bevis ex från spionsateliter, etc. Nu skall vi tro på en bloggare vars story stödjer USA/NATO propagandan??? Hur vet du att han inte sponsras av CIA/MI6/MOSSAD/etc? Det är obegripligt att du ännu inte förstår och förlitar dig på USA/NATO propaganda och sprider den okritiskt vidare till dina bloggläsare.

 2. Björn Nilsson

  Påminner mig om en rubrik jag såg i en veckotidning för många år sedan: “Arbetslös trebarnsfar löser universums gåtor.”

  Trovärdigt? Nej. Finns ingen anledning att tro att den här tomten skulle ha bättre kunskaper än de globala och regionala stormakternas underrättelsetjänster och deras regeringar. Verkar mest som ett tafatt försök att manipulera “sociala media”.

  1. Lennart

   Björn: Jo det finns det absolut och det är inte det enda exemplet. Mer om det i helgen.

 3. Johnny

  Det luktar anti-Ryssland propaganda lång väg. Att Newsweek, NATO och USA säger att killen är trovärdig är bevis nog för att han inte är det. Vem tjänade på gasattacken i Syrien? Vem tjänade på att MH17 sköts ner? Vad har han att säga om kulhålen i cockpitplåten som finns på just YouTube? Vad har han att säga om USAs blodiga och olagliga statskupp i Ukraina? USA kontrollerade media dränker befolkningen i väst i anti-Ryssland propaganda dag ut och dag in. I Sverige var ca 50% rädda för Ryssland år 2013 och idag är 80% rädda för Ryssland, propagandan fungerar. Folk skall sluta tänka själva och bara bli rädda och hata medans etablissemanget plundrar dem på skattepengar och andra länder på resurser. Nu är Ryssland och Kina Washingtons nya “boggie men” som skall bekämpas. USAs utrikespolitik i ett nötskal: “Washington is not looking for peace or war. They’re looking for domination. If they can achieve domination peacefully – that’s fine. If they can’t, they’ll use war. It’s that simple.” — William Blum

Comments are closed.