Politik

IBMs Bluemix blir innovationsnav i de globala datormolnen

watsonbluemix

Efter att ha jobbat med Bluemix, IBM:s datormoln baserat på Cloud Foundry och öppen kod, i ett och ett halvt år nu, mest kanske på olika Hackathon, men också med kunder, så börjar jag förstå jag hur revolutionerande datormolnen verkligen är.

Visst, datormolnen är gigantiska kodhotell och om vi skriver appar så är kodhotell utomordentligt viktiga. Och det är revolutionerande bara det. Det betyder att vi inte längre behöver oroa oss över att sätta upp vår eget datahall eller ens hyra in oss på en existerande datahall. Glöm tråkiga Kista. Allt vi idag behöver är några bärbara datorer, ett bra bredband och sen datormolnen. Vi kan lätt lägga kontoret i SoFo, South of Folkungagatan och leva ett coolt liv på Söder. Eller varför inte som Stureblansbrats med mobilen i örat mitt i stan?

Men det är bara en liten del av magin bakom en molntjänst som Bluemix. För vad Bluemix tillhandahåller är inte bara ett antal världsomspännande virtuella datahallar, utan också en mängd lättillgängliga molntjänster. Molntjänsterna har ofta s.k. REST APIs som vi kan använda även om vi inte kör vår kod på Bluemix. Och det är en mycket stor grej. Det är det som brukar kallas API-ekonomin. Förmågan att snabbt skriva ihop appar genom att bygga på existerande molntjänster.

Så vi kanske skriver vår app i Python, Java, Ruby, Go eller den nu så populära Node.js, lägger till en databas och några andra komponenter, och sen kan vi alltså lägga till avancerade kognitiva molntjänster från Watson, avancerad dataanalys eller nu senast, datatjänsten Boxsom nu också finns på Bluemix.

Det är såna här molntjänster som är så populära på Hackathon och som gör det möjligt att skriva appar i rykande fart.

Det här är en ny programutvecklingsmodell helt enkelt. En modell som gör det möjligt att snabbt lansera nya tjänster som IBM och Twitter och IBM och iOS och IBM och Apache Spark.

En globaliserad värld med datatjänster tillgängliga var man än befinner sig, så länge som man har bredband. Vilket var något jag upptäckte i Nairobi där programmerarna använder precis samma verktyg som vi gör i första världen.

Och som gör det möjligt för en handfull programmerare att starta eget, få litet riskkapital och sen, med litet tur, växa.

Det är lätt för den som vill att sätta upp ett konto på Bluemix och börja experimentera.

Idag finns det många olika datormoln, Bluemix, Heroku, AWS, Google App Engine, Microsoft Azure oc Facebook Parseandra.

Molntjänster kan faktiskt ofta användas tillsammans. Man kan ha sina data på AWS, sina avancerade molntjänster från Watson på Bluemix och använda Parse för autentisering osv.

Och ny och mycket spännande globaliserad värld. Som ger alla programmerare tillgång till molntjänster var dom än befinner sig, så länge som dom har bredband.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om datormoln

3 thoughts on “IBMs Bluemix blir innovationsnav i de globala datormolnen

      1. Lennart

        Johnny, Eliot Higgins är välkänd och allmänt respekterad. Han har sedan länge visat sin trovärdighet på webben.

Comments are closed.