Politik

Två dagar som skakade USA, och kanske visar vägen mot en amerikansk generationsväxling

köneneutrala

Efter gårdagens oväntade domslut som räddade den till synes dödsdömda Obamacare så går USA:s Högsta Domstol nu återigen ut med ett domslut som skakar USA i dessa grundvalar: man lagligförklarar könsneutrala äktenskap! Det här är ett historiskt beslut, men inte enbart för USA:s homosexuella utan för att HD inte överlåter frågan till USA:s delstater, som många hade trott att man skulle göra. För den amerikanska högern som i det här fallet består av republikanerna och den Kristna Högern så är det extremt oroväckande att HD inte böjer sig för delstaternas rätt att sköta sina egna affärer.

Frågan idag är om man kan se de här två domsluten, tillsammans med stormen mot den rasistiska sydstatsflaggan i efterdyningarna av kyrkomassakern i South Carolina, som ett början på ett generationsskifte i USA och i så fall om man kan vänta sig fler förändringar framöver.

Adam Liptak skriver i New York Times: Gay Marriage Supporters Win Supreme Court Victory

WASHINGTON — In a long-sought victory for the gay rights movement, the Supreme Court ruled by a 5-to-4 vote on Friday that the Constitution guarantees a right to same-sex marriage.

“No longer may this liberty be denied,” Justice Anthony M. Kennedy wrote for the majority in the historic decision. “No union is more profound than marriage, for it embodies the highest ideals of love, fidelity, devotion, sacrifice and family. In forming a marital union, two people become something greater than once they were.”

The decision, which was the culmination of decades of litigation and activism, set off jubilation and tearful embraces across the country, the first same-sex marriages in several states, and signs of resistance — or at least stalling — in others. It came against the backdrop of fast-moving changes in public opinion, with polls indicating that most Americans now approve of the unions.

På 60-talet var USA centrum för en av västvärldens största ungdomsrevolutioner någonsin, som började i Golden Gateparken här i San Francisco. Men sen följde många långa år av republikanskt mörkerstyre som sopade bort alla tankar på förnyelse och föryngring.

Frågan är om de här två domsluten kanske kan visa vägen till ett mer liberalt och människovänligt USA.

Här i Silicon Valley har domslutet mötts av jubel bland IT-företaget.

Nu kommer republikanerna och deras allierade inom den kristna högern inte att ge upp i första taget, men kriget för HBT-människornas likställdhet har nu vunnits.

Pressklipp:
DN,
SvT,SvD,AB

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Homo-äktenskap

5 thoughts on “Två dagar som skakade USA, och kanske visar vägen mot en amerikansk generationsväxling

  1. Pingback: Äktenskap och rättigheter | PlusEtt Bloggen

  2. Christer W

    5 ja mot 4 nej, visst är det en majoritet. Det väsentligaste med beslutets styrka är att det ska mycket till för att samma juridiska instans ska riva upp ett eget beslut under överskådlig tid.
    Herrar och damer i den positionen vill inte så gärna “omyndighets förklara sig själva”.

Comments are closed.