Politik

Washington: efter veckans båda domslut i HD, ett nytt USA

Gay Marriages NYC

Genom sina två domslut i veckan så har den vanligtvis så försiktiga Högsta Domstolen i Washington förändrat USA. Först genom att rädda president Obamas sjukförsäkringsreform och sen genom att lagstadga om könsneutrala äktenskap. I båda fallen har republikanerna och den kristna högern fått vidkännas svidande nederlag, något som dom sannerligen inte är vara vid.

Snabba sociala förändringar, speciellt bland ungdomen, är något som inte heller amerikanerna är vana vid, och man kan nu fråga sig om det traditionsbundna amerikanska samhället nu kommer att öppna upp till liberalisering och förnyelse på andra områden.

Ben Leubsdorf och Colleen Mccain Nelson skriver i Wal Street Journal:
Public’s Shift on Same-Sex Marriage Was Swift, Broad. As recently as 1990, about seven in eight Americans said sexual relations between adults of the same gender were wrong

A remarkably swift and broad shift in public attitudes toward gays and lesbians, unlike any other in recent history, preceded the Supreme Court’s ruling Friday that found a constitutional right to same-sex marriage.

A Supreme Court decision makes gay marriage legal in all 50 states. What constitutional principals did the court’s majority apply, and what are the implications? WSJ’s Jason Bellini has #TheShortAnswer.
As recently as 1990, about seven in eight Americans said sexual relations between adults of the same gender were wrong. In 2004, less than a third supported same-sex marriage, and only one state, Massachusetts, allowed it. Voters in more than two dozen states approved constitutional bans during the first decade of the 2000s. In 2008, the presidential nominees of both major parties publicly opposed gay marriage.

Then the scales tipped. In Maine, 53% voted to reject same-sex marriage in 2009; just three years later, 53% of Mainers voted to legalize it.

This month, a strong national majority was ready to support the high court’s 5-4 ruling on Friday.

Om man nu bara kunde få ungdomen att intressera sig för att rösta så skulle republikanerna snabbt förlora inflytande och makt i USA. Men hittills har arga vita republikaner i övre medelåldern i sydstaterna och mellanvästern lyckats behålla makten genom att rita om valdistrikten och begränsa valfriheten. Och efter de här två nederlagen så är dom argare än någonsin. 2016 års president och kongressval kommer att bli smaskigare än någonsin.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien