Politik

Mordet på Lisa Holm, hur var händelseförloppet, är polisen på rätt spår? Uppdaterat inlägg.

LisaHolm Karta

Uppdaterat den 7/8/2015

För några år sen bilade jag och min fru från Uppsala över Örebro och ner över Laxå, Finnerödja; förbi Mariestad och ner till idylliska Lidköping vid Vänern.

Den idylliska naturen nere vid Vänern var rent sagolik. Stora hästgårdar och säterier vid Kinnekulle och Vänernstranden, bl.a. Blombergs säteri från Medeltiden, skulle kunna vara tagna direkt från den engelska kriminalserien Morden i Midsomer.

Men vad som hände vid Blombergs Säteri den blåsiga söndagen den sjunde juni var allt annat än mysigt. Alla som har barn vet precis hur man känner det när ens tonåringar inte kommer hem på utsatt tid, och inte kan nås på mobilen.

I en stor lada vid vägen ligger Café på klostret, med öppningstid kl 10:00 till 18:00.

Efter en helt vanlig söndag så stänger caféet dörren kl 18:00. Det har varit fyra tjejer som har jobbat på caféet, men en av dom ger sig iväg några minuter före stängningstid. Hon har sin moped parkerad på en liten grusplan alldeles bakom caféet.

Återstår tre tjejer. Rebecka, Lowa och Lisa. Rebecka och Lowa ska låsa dörren och sedan gå till sin bil som står parkerad på parkeringsplatsen strax söder om den lada i vilken caféet är inhyst. Se bilden ovan. Men innan dom är klara med att låsa så säger Lisa ungefär “Men ni behöver inte nån mer hjälp så jag går till min moped”. Kollegan var den som senast såg henne

Lisa Holm är bara 17 år gammal. Hon har jobbat extra på kaféet i tre veckor och bor i Skövde. Hennes moped står också den parkerad alldeles bakom caféet. Det vet vi med säkerhet. Hon klär på sig för att klara blåsten på mopeden, täckbyxor och en jacka och hon har sin mopedhjälm i handen.

NU går hon från entrén till caféet, som ligger i den sydvästra delen av den långa ladan där caféet är inhyst och utefter den västra väggen av caféet och när hon kommer till den norra kortändan så svänger hon till höger runt ladan och försvinner för alltid.

När de väl har låst dörren så går Rebecka och Lowa till sin bil som står parkerad på den parkeringsplats som ligger strax söder om ladan. Se kartan ovan.
och som DN skriver:

Två av tjejerna gick åt ett håll, Lisa Holm runt hörnet för att hämta mopeden. Sedan dess har ingen sett henne.
– Du kan tänka dig att de flickorna som stängde dörren och gick åt andra hållet undrar vad som hände bakom knuten. Man borde få slippa tänka på sådant, men det gör man. Vi vet ju inte. Vi vet inte om hon kom fram till moppen. Vi vet ingenting.

Den som berättar är Caféägaren Lena Svedung som har talat med Rebecka och Lowa och som bör vara helt tillförlitlig.

Lisa går alltså runt den norra kortsidan av ladan och svänger sen till höger in på den lilla grusplanen bakom caféet där hennes EU-moped står parkerad.

Orsaken till att det överhuvudtaget finns en liten gräsplan är att det är där som det finns en liten lastbrygga.

Lisa kan knappast ha sett någon på grusplanen, det borde i varje fall inte finnas något där. Hon går fram till sin moped, tar på sig hjälmen, sätter sig på moppen, tar fram sin iPhone och skickar ett SMS till sin pappa precis kl 18:23, vilket vi vet eftersom polisen har tömt mobilmasten. Hon messar att hon just ska starta mot sitt hem i Skövde med moppen.

Hon sätter nyckeln i låset, det vet vi med säkerhet – och sen har man inga spår efter henne. Kl 18:30 stängs hennes mobil av.

När Lisa Holm inte har kommit hem till Skövde kl 20:00 så tar pappan, som ingår i en topphemlig militär grupp vid den svenska försvarsmakten som är utbildad och utrustad för uppgifter som ordinarie militär av olika orsaker inte kan lösa. Specialförbandets medlemmar måste räkna med att befinna sig i riskfyllda miljöer utomlands med fokus på strid och underrättelse.

Ja pappan tar bilen och kör till Blomberg i hopp om att hitta sin dotter på vägen. När han anländer till caféet omkring kl 21:00 så hittar han mopeden med nyckeln i tändningslåset och Lisas plastkasse på marken. Men inget spår efter Lisa. En halvtimme senare har polisen anlänt.

Den huvudmisstänkte för mordet är den äldste av två litauiska bröder som bor i närheten, känner området väl och som dessutom har jobbat tvärt över vägen från caféet.

Det har spekulerats om ett antal förklaringar till Lisas försvinnande. Om att hon plötsligt skulle ha upptäckt att hon är kissnödig och gått över vägen till ladan på andra sidan väg 44 och där träffat mördaren som ska ha befunnit sig där under söndagen. Det tror jag inte ett ögonblick på. Behövde hon kissa så hade hon gjort det innan hon lämnade caféet.

Det har också spekulerats över att Litauern från sin arbetsplats skulle ha sett Lisa gå utefter Caféväggen och då skulle ha korsat vägen från ladan tvärs över vägen, där man nästa dag hittar en av hennes handskar, och rundat hörnan till grusplanen i avsikt att våldta henne. Det tror jag heller inte på.

Inte heller det verkar troligt. Risken att han skulle bli upptäckt skulle vara överhängande.

Och på grund av Lisas pappas topphemliga jobb inom militären så har hans två döttrar säkert lärt sig att vara försiktiga med främlingar.

Det märkliga med den här historien är att kaféet ligger vid den vältrafikerade Väg 44, att caféet stängdes kl 18:00 och att de andra tjejerna lämnade caféet för att gå till sin bil nästan samtidigt med Lisa. Hon kan inte ha varit ensam mer än några minuter när hon skickade sitt SMS kl 18:23. Så hur och speciellt varför kom mördaren till grusplanen, om han inte redan varit gömd inne i lastbryggan. Och vad händer de sju minuterna mellan 18:23 och 18:30 när Lisa antagligen dödades på sju korta minuter?

Eftersom polisen inte har hittat mördarens DNA på Lisa Holms kropp så vet vi att det inte handlar om någon fullbordad våldtäkt.

Det finns ett tidigare fall som skulle kunna kasta ljus på Lisa Holm-fallet och det är Carolin Stenvall-fallet från september 2008. Carolin Stenvall anfölls av okänd anledning av den tidigare ostraffade familjefadern Toni Alldén från Gällivare på en rastplats vid E 10:an. Precis som Carolinfallet så skulle Lisa Holm-fallet också det kunna handla om ett våldsdåd och inte ett sexualmord. Den äldre av de två Litauerna kan ha befunnit sig på grusplanen när Lisa Holm anlände eller han kan ha kommit dit alldeles efter henne i någon avsikt som vi inte vet.

Hon sitter redan på sin moppe, kan inte springa därifrån, blir skrämd och börjar skrika, han försöker tysta henne och dödar henne.

Vilket händelseförlopp som än utspelades så måste mördaren ha forslat bort kroppen före kl 21:00 när Lisas pappa anländer. Och då är ladan tvärt över vägen den troligaste förvaringsplatsen. Där man också senare hittar en av Lisas handskar.

Sen från ladan tvärs över vägen så har mördaren senare på kvällen forslat kroppen till gården Martorp öster om kaféet i Blomberg, där hon sen hittas sent på fredagskvällen den 15:e juni. Och det mest troliga är att mördaren använde sig av sin egen bil. Vilket betyder att om polisen inte har hittat DNA från Lisa Holm i bilen så blir bevisläget försämrat: Så viktig är brödernas bil för Lisa Holm-fallet

När polisen och en massiv insats från Missing People senare under veckan utefter en grusväg söder om kaféet hittar spridda pinaler som har tillhört Lisa, som skalet till hennes iPhone, så är det svårt att förklara varför mördaren skulle ha placerat ut dom där. Har dom ramlat ut under transporten eller placerats där för att avleda polisen?

Sent på fredagskvällen den 12:e juni hittas alltså Lisa Holms kropp på gården Martorp, se den röda cirkeln med en trea på kartan ovan och de två lokala litauiska arbetarna och en fru till den äldre av dom blir gripna för mordet. Dom passar inte alls in i en möjlig gärningsmannaprofil. Utom på ett viktigt sätt. Dom har lokalkännedom, något som mördaren måste ha för att kunna röra sig fritt och hitta ett gömställe för kroppen.
Den yngre mannen och kvinnan släpps snart.

Om Lisa Holm mördas bakom ladan så verkar det alltså likna Carolin Stenvall-Fallet från 2008. En tidigare ostraffad man som plötsligt förlorar fattningen.

Men varför hörde ingen Lisas skrik, och varför fanns det inga tecken på våld på grusplanen eller på mopeden? Och hur forslade mördaren bort kroppen utan att någon vare sig såg eller hörde något? Och utan att någon lade märke till den bil som mördaren senare måste ha använt för att forsla bort kroppen?

Den Litauiske gästarbetarens advokat hävdar först att polisen inte har någon teknisk bevisning mot hennes klient. Någon hon knappast kunde säga om man hade funnit DNA.

Men i slutet av juli lyckas polisen säkra DNA-spår från den häktade litauern på några av Lisa Holms saker som man har hittat. Men om det är saker som låg på åkrarna söder om caféet så är det inte säkert om det räcker till fällande dom. Eftersom den åtalade då kan säga att han råkade hitta dom.

Och som Lina Lund och Mimi Billing skriver i DN, så är det ännu oklart hur Lisa Holm dödades, något som måste anses vara märkligt: Fallet Lisa Holm: ”Inget åtal i augusti”

Utredningen kring mordet på Lisa Holm fortsätter. Det är ännu oklart hur och var hon bragts om livet.
Det har gått två månader sedan 17-åriga Lisa Holm försvann efter sitt arbetspass på ett kafé i Blomberg på Kinnekulle. Fem dagar senare hittades hon död i närområdet.
Den 35-årige man som sedan dess misstänks för mordet på Lisa Holm omhäktades i förra veckan. Åklagaren sade då att bevisen mot mannen har stärkts. Men ännu dröjer det innan den rättsmedicinska rapporten som ska fastslå hur och när Lisa Holms dödats blir klar.
– Vi vet inte när den blir färdig, men vi förväntar oss att få den inom den närmsta treveckorsperioden, säger chefsåklagare Anette Olsson.
Hans advokat Inger Rönnbäck är kritisk till att svaren från den rättsmedicinska analysen dröjer.
– Min klient har svårt att förstå det. Det är anmärkningsvärt att det har tagit så lång tid. Det finns ingen förklaring som är godtagbar, säger hon.
35-åringen, som förnekar brott, ska nu personutredas. Men fokus ligger inte på brottet utan på hans liv, uppger frivårdschefen Cathrin Ahlgren till Expressen.

Martina Rask skriver i Nya Lidköpingstidningen: Dna från 35-åringen spårat

Samtidigt som 35-åringen som sitter häktad misstänkt för mordet på Lisa Holm omhäktades på tisdagen bekräftade chefsåklagaren vid Åklagarkammaren i Skövde, Anette Olsson, att den misstänktes dna finns på Lisa Holms tillhörigheter.
Omhäktningsförhandling skedde på tisdagsförmiddagen och 35-åringen blev alltså omhäktad på sannolika skäl misstänkt för mord. Anette Olsson uppger att ett åtal ska väckas den 25 augusti och samtidigt bekräftade hon att den misstänkte 35-åringens dna har hittats på Lisa Holms tillhörigheter.
– På något sätt har detta dna avsatts där och man kan fundera på hur, säger Anette Olsson.
Hon vill inte kommentera om det finns dna-spår från ytterligare personer på Lisas tillhörigheter eller kläder.

Den senaste tidens utredning har gjort att man har viss kunskap om händelseförloppet som gäller mordet.

– Ja, vi har fått en klarare bild efter hand, säger hon men vill inte kommentera något misstänkt motiv för mordet.

Det mesta pekar på att den åtalade är rätt man. Det måste hur som helst vara en person med lokalkännedom.

Men om man inte kan knyta honom till själva mordet med DNA-bevis på kroppen eller på de kläder som Lisa Holm hade på sig när hon hittades, så kan han ändå gå fri.

För att komplicera händelseförloppet så finns en vittnesuppgift som gör gällande att de båda Litauiska bröderna kl halv åtta ska ha handlat Pizza på en livsmedelsbutik i Källby, nära Blomberg. Bröderna kan ha fångats på film

Handlarn i Källby är den livsmedelsbutik som ligger närmast Blomberg, drygt en halvmil från kaféet.

Det är hit folk beger sig för att köpa mat, spela, eller tanka bilen från någon av pumparna utanför.

Och här ska de bröderna, varav den yngre släpptes från häkte den 30 juni med fortsatta misstankar mot sig, ha varit återkommande kunder.

Även samma kväll som Lisa Holm försvann, enligt av varandra oberoende uppgiftslämnare.

– Hon som jobbade i butiken har berättat att bröderna var där bara någon timme efter att Lisa försvann, runt klockan halv åtta på söndagskvällen, säger en person.

– De köpte pizza. Litauerna var ofta där och handlade, de var kända kunder och hon som jobbade i butiken kan inte ha tagit fel, säger en annan person.

Eftersom vi vet att Lisa överfölls mellan kl 18:23 och 18:30 så ska bröderna alltså bara en omkring timme senare ha befunnit sig i Källby. Det är möjligt, men med mycket liten marginal, om dom först använde sin bil för att transportera bort Lisas kropp.

Det positiva är att polisen idag jobbar systematiskt, förutsättningslöst, och har tillgång till DNA och modern teknologi som gör det väldigt svårt för en mördare att inte bli upptäckt.

Samtidigt visar det här fallet hur en människa som hela dagen befinner sig omgiven av mängder med andra människor plötsligt under bara några minuter eller sekunder kan bli lämnad alldeles ensam och då i just det ögonblicket, av en ren och skär slump, kan råka ut för en våldsman. Som ingen ser, som ingen hör, som ingen lägger märke till.

Det finns en viktig parallell till Lis Holm-fallet och det är Helena Andersson, 22, som försvann efter en natt på Stadshotellet i Mariestad i juni 1992. På den tiden fanns inga Missing People och polisen kom aldrig till vägs ände.

Det har man förhoppningsvis gjort den här gången.

Ett oerhört tragiskt fall som måste klaras upp helt enkelt.

I eftertankens kranka blekhet är det lätt att se hur allt hade kunnat bli annorlunda om bara inte:
1) Lisa hade tillåtits köra moped hela vägen från Skövde till Blomberg, på allmänna vägar som var trafikerade och långt ifrån ofarliga, det är i alla fall något som jag inte skulle ha tillåtit min dotter – eller son heller för den delen att göra

2) de två tjejerna som åkte moped inte hade parkerat sina mopeder bakom caféet. Varför gjorde dom det? Varför inte parkera på den ordinarie parkeringsplatsen? Om stöldrisken var stor så var det också stor för bilar i allmänhet.
3) inte tjejerna hade lämnat caféet var för sig och istället hade gått tillsammans till mopeden och sen till bilen för att sen lämna caféet tillsammans. Men eftersom dom låg i olika riktningar så var det ingen som tänkte på faran.

Vi lever i en farlig värld och vi måste vara oerhört försiktiga.

Uppdaterat den 23/8/2015
Enligt en artikel i Aftonbladet den 16/8 presenteras ny intressant information om de litauiska brödernas röda combi-bil

Ska ha kört i hög fart med bil
Nu uppger GT att ett vittne placerar de misstänktas bil – en röd kombi – på vägen mot Martorp samma kväll som Lisa Holm försvann.
– Vittnet ska ha sett litauernas bil köra i hög fart mot Martorp, säger en källa till GT.
Enligt källan ska vittnet också uppge att bilen hade följe av ytterligare en bil.
Att en sådan vittnesuppgift finns bekräftas av en person som bor längs vägen.
– Jag har hört att de misstänktas bil ska ha setts köra längs vägen under söndagskvällen, men jag har inte sett den själv, säger en boende till GT.

Något som passar väl in i det förmodade händelseförloppet. Alltså att Lisa Holm mördades i samband med att hon försvann och att kroppen sedan snabbt flyttades till Martorp.

Uppdaterat den 27/8.2015
Polisutredningen om mordet på Lisa Holm har gett nya och mycket viktiga resultat, nämligen att man har hittat den häktade Litauiske gästarbetarens DNA som kan knytas direkt till Lisa Holms kropp. SvD rapporterar:
”Mannens dna kan knytas till Lisa Holms kropp”. Den 35-årige mannen som misstänks ha mördat Lisa Holm blir kvar i häktet i ytterligare fyra veckor, efter omhäktningsförhandlingar i Skaraborgs tingsrätt i Skövde i dag.

Åklagaren Lars-Göran Wennerholm hade begärt mer tid för åtalet och fick rätten med sig. 35-åringen, som nekar till brott, ska enligt beslutet åtalas senast den 23 september, rapporterar lokala medier.

Enligt åklagaren binds mannen till mordet på den 17-åriga flickan bland annat genom blod- och andra dna-spår. Till SVT Väst säger han att dna kan knytas direkt till kroppen.

– Vi har flera dna-matchningar. Mannens dna kan knytas till Lisa Holms kropp, säger Wennerholm, som inte vill precisera det närmare än så.

Vad det betyder bör vara att man har hittat den misstänktes DNA på de kläder som Lisa Holm hade på sig när hon dödades. Leif GW Persson, som har hållit en hög profil i målet trots att han numera är pensionär och inte har nyligen skrivit att GW Persson om nya Lisa Holm-fynden: ”Känner fortfarande samma oro”

Den misstänkte 35-åringens blod har hittats på Lisa Holms tillhörigheter.
Åklagaren anser att fynden binder honom vid brottet – men kriminologen Leif GW Persson är fortsatt orolig för utredningen.
– Dna kan vara väldigt svårtolkat, säger han.
Drygt tio veckor efter mordet på Lisa Holm är det fullständiga obduktionsprotokollet färdigt.
Polisen är fortfarande övertygad om att den 35-årige man som sitter häktad är den skyldige och chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm anser sig ha bindande bevisning.
”Fått svar”
– Vi har bland annat fått svar på dna-fynd – det rör sig om fynd av den misstänktes blod på Lisa Holms tillhörigheter.

Men det är alltså inte vad polisen nu säger. Man säger att DNA-fynden kan kopplas direkt till Lisa Holms kropp. Vilket måste tolkas som att DNA:n satt på de kläder hon hade på sig när hon dödades.

Polsen har också meddelat följande: Polisen: Vi tror att Lisa Holm dog samma kväll hon försvann

Antagligen nästan omedelbart efter det att hon försvann, vid hennes moped mellan 18:23 och 18:30.

Hur 35:åringen kom att befinna sig vid Lisa Holms moped bakom kaféet är den stora och svårförklarliga frågan. Men det kan ha gått så till att han skrämde henne, hon började och han försökte tysta henne och tog till gör hårt och dödade henne.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

2 thoughts on “Mordet på Lisa Holm, hur var händelseförloppet, är polisen på rätt spår? Uppdaterat inlägg.

    1. Lennart

      Marcin, nu är obduktionen ännu inte fullbordad, men polisen hade i alla fall inte klar teknisk bevisning under de första dagarna efter det att kroppen hittats. Vilket är aningen oroväckande.

Comments are closed.