Politik

USA: Högsta Domstolen försvarar fristående valdistriktskommissioner

the hippie southwest

Det psykedeliska Arizona

När amerikanerna utropas sig själva till världens friaste och mest demokratiska nation så är det något som man nog får ta med en stor dos skepsis. Ett av landets problem är att man inte har en fristående valkommission som administrerar valen. I vilket givetvis också ingår hur landet delas upp i valdistrikt. Istället sköts valen av den sittande regeringen i varje delstat, som, om dom är republikaner, gör allt för att göra det så svårt som möjligt för demokrater att rösta.

Men i en seger för sunt förnuft så har nu Högsta Domstolen i ett domslut förklarat att Arizonas fristående valdistriktskommission får sitta kvar, trots republikanernas försök att avsätta den.

Det här betyder att det inte kommer att bli möjligt för republikanerna att rita om Arizons valdistrikt för att minska demokraternas chanser att vinna.

Emily Cadei skriver i Newsweek: What the Supreme Court’s Redistricting Decision Means

Election reformers got a major assist Monday from the Supreme Court, which upheld states’ use of nonpartisan commissions, as opposed to lawmakers, to draw their voting districts. The question that remains unsettled: whether it will really do much to reduce the hyper-partisanship plaguing the country, one of reformers’ main justifications for the commissions.

In a 5-4 decision, the court ruled that Arizona can continue to rely on an independent commission to draw its districts for state and congressional legislators. Grand Canyon State voters passed an initiative in 2000 to create the Arizona Independent Redistricting Commission (made up of two Democratic picks, two Republican picks and an independent leader) to draw district lines, which happens once a decade, after the national census. But in 2012, the Republican-controlled Arizona Legislature sued, arguing that the Constitution’s “Elections Clause” explicitly gives legislatures power over designing and running state elections, including drawing district maps. And an unelected commission, the Legislature argued, doesn’t count.

Nu betyder det här domslutet inte att alla amerikanska delstater måste införa fristående valdistriktskommissioner. Men det är ändå ett litet steg framåt för USA:s skamfilade demokrati.

Kalifornien har f.ö. redan en fristående valkommission.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien