Politik

Silicon Valley startupföretag: Vinappen Delectable lär dig allt om viner

Trots att Silicon Valley kallas Silicon Valley, vad det nu kan bero på, så ligger vinlandet i Napa och Sonoma strax norr om San Francisco. Det stora flertalet av svenska turister som kommer på besök kommer för vinets skull. Vilket i sin tur betyder att många IT-ingenjörer är intresserade av vin. Och t.o.m. skriver appar om vin. Appar som faktiskt kan vara rätt intressanta. Som Delectable som använder fotoigenkänning och data analys för att dokumentera de senaste vintrenderna.

Stephen Heyman skriver i New York Times: A Popular App Charts Changing Tastes in Wine

Alex Fishman, a former software engineer for Apple and an investment strategist for Goldman Sachs, wondered whether it would be possible to use big data to sort out the dizzying, often intimidating world of wine. In 2012, he founded Delectable, which has become one of the leading apps for identifying and sharing information on what you drink, used both by amateurs and some of the most influential voices in wine, including critics like the writer Jay McInerney and musicians-turned-wine bar owners like James Murphy of LCD Soundsystem. This week, the San Francisco-based company is releasing statistics showing how drinking patterns among its users are changing, based on more than 1 million unique submissions since the first quarter of 2013.

The Delectable data confirm some anecdotal trends that wine enthusiasts have been talking about in recent years. One is the rise of so-called grower Champagnes — from small houses that make wines exclusively with grapes they grow themselves (unlike larger houses that might use grapes from vineyards scattered around the region).

Ni dricker jag inte vin och inte alkohol överhuvudtaget. Det finns egentligen ingen orsak, det har bara inte blivit så. När jag växte upp så rökte och drack alla i familjen, utom jag. Som sagt, ingen orsak, det bara blev inte så. Lyckligtvis.

Däremot har jag varit i Napadalen flera gånger, och kan starkt rekommendera den för alla som turistar i San Francisco. Napadalen har ett starkt drag av Frankrike över sig. Det enda man får se upp för är trafiken som på helgerna är massiv.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien