Politik

Rapport inifrån, vad du inte visste om den dynamiska startupmarknaden i Iran

WE / Sanglaj Traditional Cafe

Bilden från ett kafé i Teheran har ingenting med artikeln att göra.

De globaliserade datormolnen med MOOC-kurser, öppen kod och billig hårdvara gör det möjligt för entreprenörer värden över att bygga innovativa startupföretag, inklusive i dagens Iran.

Något som det har varit förbluffande tyst om i pressen. Tills nu, när det i sanning innovativa riskkapitalistsajten a16z.com har berättat om den dynamiska startupmarknaden i Iran.

Christopher Schroeder skriver på Andreessen Horowitzs blog a16z.com: This is a Tale of Two Irans

There wasn’t much exceptional about my recent lunch out with a couple dozen young, aspiring entrepreneurs. It was a typical, crowded, buzzing, Nandos-like joint — good food cheap, easy to pull tables together so we could talk. These were men and women debating the latest technologies, describing their recent ideas, regularly interchanging their physical engagement with checking their SnapChat, Instagram, Twitter and Facebook apps.

I asked one woman how she best prepares for the rigor of building a company. “By doing!” she smirks at me. She pauses, and adds, “Oh, and I read all the top Silicon Valley blogs and take a few classes from Stanford, Wharton and other colleges around the world for free on Coursera.” Several at the lunch put down their forks and show me their smart phones, each open on Wifi to courses like “Introduction to Marketing, “International Leadership and Organizational Behavior” and “Better Leader, Richer Life.”

Om USA och EU skulle besluta sig för att lyfta sanktionerna mot Iran i utbyte mot löften om större insikt i det iranska nukleära programmet så skulle den iranska IT-industrin lätt kunna bli större än den Israeliska, och i sin tur påverka startupindustrin i de arabiska länderna.

Det är också intressant att spekulera över om den amerikanska HBT-rörelsen kan komma att påverka det politiska läget i Iran. Det var helt klart att sympatierna för den rörelsen i dagens Iran har varit mycket starka bland ungdomen.

Referensen till MOOC-kurserna i artikeln visar hur i sanning revolutionerande MOOC-teknologin redan har blivit i världen.

Nu kan Mullorna visserligen alltid massarrestera eller som Assad-regimen i Syrien helt sonika skjuta ihjäl några tiotusentals demonstranter för att visa vem som har makten. Men det är inte helt klart att man på det sättet kan hålla locket på i all oändlighet.

IT kanske är mäktigare än vapen när allt kommer omkring.

Pressklipp:
SvD

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Iran,MOOC