Politik

Chef Watson, kognitiva datorsystem gör intrång i köket och matlagningen

chef watson

Klicka på bilden.

Algoritmer, datorprogram och matrecept är egentligen väldigt lika. Ett typiskt matrecept består av ett antal ingredienser följd av en detaljerad steg-för-steg beskrivning av vad du ska göra för att förvandla den skrikande griskultingen i ditt kök till välsmakande fläskkotletter.

Så det är inte förvånande att dagens kognitiva datorsystem som IBMs Watson inte bara används inom sjukvården utan nu även används för matlagning.

Det är enkelt att testa själv på den här länken och se hur kognitiva system nu håller på att göra sitt intrång på allt fler områden. Och eftersom dessa system i allt högre utsträckning är kopplade till datormolnen så är dom tillgängliga överallt.

IBM har inte mindre än 12 olika kognitiva funktioner i Watson-serien som idag finns tillgängliga i datormolnet Bluemix.

Så glöm receptboken, snart kommer alla recept som kan tänkas att finnas i datorn. Och eftersom Watson är byggd på kognitiva principer, tänk artificiell intelligens, så kan den skräddarsy recept som passar just oss. Baserad på vår hälsa, på de senaste rönen om hälsokost och god mat. En helt ny värld öppnar upp när billiga datorer i varje hem ersätter stjärnkockar och dietister.

Vore jag Mat-Tina så skulle jag börja oroa mig inför framtiden. 🙂

Ett tecken i tiden, eller ska vi säga framtiden?

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Artificiell Intelligence

2 thoughts on “Chef Watson, kognitiva datorsystem gör intrång i köket och matlagningen

 1. ~Charmkvarken~

  Många spännande och kreativa recept.
  Något slår mig med tanke på Watsons globala genomslag. Vore det inte smart om man angav ugnstemperaturen i metriska grader C också?

  Nu står det till exempel 450 Fahrenheit eller bara 450. Bättre med 450 F (230 C).

  Ett alternativ är att sätta in en kalkylator F > C i anslutning till recepten.

  1. Lennart

   ~Charmkvarken~, det vore absolut hög tid för USA att anamma Celcius-skalan. Den används redan på mycket begränsade områden men det är liksom Darwinismen en mycket het potatis. Konstigt nog.

Comments are closed.