Politik

Känner du Moxie Marlinspike, den San Francisco-baserade datasäkerhetsexperten som Obama och David Cameron avskyr?

Moxie Marlinspike

See page for author [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons.

Moxie Marlinspike är pseudonymen för en programmerare i 30-årsåldern med datasäkerhet som specialområde. En man som har skrivit appar som gör det möjligt för oss alla att kommunicera på nätet utan att vare sig NSA, FRA eller någon annan avlyssningsorganisation kan läsa våra meddelanden.

Och medan Edward Snowden rekommenderar Moxie Marlinspikes kod så ser Obama och David Cameron, och vi får anta även NSA:s generaldirektör Dag Hartelius rött när de hör hans namn. Ett exempel på den skeva värld vi idag lever i.

Danny Yadron tecknar ett porträtt om Moxie Marlinspike i Wall Street Journal: Moxie Marlinspike: The Coder Who Encrypted Your Texts Dreadlocked programmer has spooked the FBI by creating a tool that police can’t crack

Mr. Marlinspike created an encryption program that scrambles messages until they reach the intended reader. It’s so simple that Facebook Inc. ’s WhatsApp made it a standard feature for many of the app’s 800 million users.

The software is effective enough to alarm governments. Earlier this year, shortly after WhatsApp adopted it, British Prime Minister David Cameron called protected-messaging apps a “safe space” for terrorists. The following week, President Barack Obama called them “a problem.”

That makes the lanky, dreadlocked and intensely private coder a central figure in an escalating debate about government and commercial surveillance. In a research paper released Tuesday, 15 prominent technologists cited three programs relying on Mr. Marlinspike’s code as options for shielding communications.

His encrypted texting and calling app, Signal, has come up in White House meetings, says an attendee. Speaking via video link last year as part of a panel on surveillance, former National Security Agency contractor Edward Snowden, who leaked troves of U.S. spying secrets, urged listeners to use “anything” that Mr. Marlinspike releases.

President Obama massiva och helt illegala massavlyssningsprogram kommer för alltid att fläcka hans rykte. Vi behöver fler hjältar som Edward Snowden och Moxie Marlinspike.

Moxie Marlinspike har sin egen hemsida och finns givetvis också på Twitter där han har över 37 000 följare.

Intressant nog så lever och arbetar han och hans medhjälpare på ett modest kontorshotell under mycket blygsamma förhållanden, trots att han lätt kunde få dussintals miljoner i riskkapital.

En viktig artikel om en viktig man, läs den och börja använda Moxies app.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kryptografi