Politik

Viktig rapport nu ute om American Psychological Association och tortyren under Kriget mot Terrorismen

tortyr

Varför protesterade ingen mot tortyren under president Bushs “Krig mot Terrorismen”? Ett krig som ännu fortgår, dock utan tortyr, nu lett av president Obama?

Svaret är oväntat, nämligen att CIA:s egna psykologer faktiskt protesterade och mer än en gång. Men att medlemmar av den prestigefyllda American Psychological Association stoppade kritiken i hopp om att vinna favörer från Bush-regeringen.

Ett exempel på hur förhållandevis lätt det är för myndigheter som verkligen vill att kringgå lagen och få sin vilja igenom, även när det finns motstånd.

Nu har en diger rapport släppts och kan läsas på den här länken.

James Risen skriver i New York Times: Psychologists Shielded U.S. Torture Program, Report Finds

The Central Intelligence Agency’s health professionals repeatedly criticized the agency’s post-Sept. 11 interrogation program, but their protests were rebuffed by prominent outside psychologists who lent credibility to the program, according to a sweeping new report.

The 542-page report, which examines the involvement of the nation’s psychologists and their largest professional organization, the American Psychological Association, with the harsh interrogation programs of the Bush era, raises repeated questions about the collaboration between psychologists and officials at both the C.I.A. and the Pentagon.

The report, completed this month, concludes that some of the association’s top officials, including its ethics director, sought to curry favor with Pentagon officials by seeking to keep the association’s ethics policies in line with the interrogation policies of the Defense Department, while several prominent outside psychologists took actions that aided the C.I.A.’s interrogation program and helped protect it from growing dissent inside the agency.

Rupert Stone har mer om den här skakande rapporten i Newsweek: Report: Leading Psychologists Secretly Collaborated With U.S. Torture Program

En viktig rapport om ett krig som ännu fortgår, även om tortyren nu har ersatts av president Obamas drönare som helt sonika dödar misstänkta terrorister, och de som råkar befinna sig i närheten. När man inte skjuter helt fel.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kriget mot Terrorismen