Politik

Moxie Marlinspike, kryptografi i USA och Sverige, har vi rätt till privata kommunikationer som myndigheterna inte kan läsa?

Moxie Marlinspike

See page for author [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons.

Igår skrev jag om den San Francisco-baserade kryptografiexperten som går under pseudonymen Moxie Marlinspike och hans arbete på mobila appar som gör det möjligt för oss att skriva meddelanden som är så säkra att inte ens FRA eller NSA kan läsa dom. Något som har gjort honom till en av Obamaregeringens främsta fiender.

Under de senaste åren har vi fått nya ord och begrepp som: massavlyssning, metadata, PRISM, NSA, Boundless Informant,Bullrun,Patriot Act, FRA-lagen, spana i kabel, osv.

Men alla de här begreppen kan sammanfattas mycket enkelt: har vi som medborgare rätt till privata kommunikationer som myndigheterna inte kan läsa eller har vi det inte?

Herregud nej det har ni inte alls säger president Obama, NSA, FRA, Säpo, FBI och de flesta av EU:s ledare. Ni har absolut inte rätt att kryptera era meddelanden så att vi inte kan läsa dom. För om ni gör det så kommer också terroristerna att kunna göra det och då kan vi inte få varning för nya terrorattacker.

Så om ni liksom Moxie Marlinspike utvecklar era egna kryptosystem, eller om ni använder hans system, som vi inte kan läsa, ja då hjälper ni terroristerna.

Danny Yadron skriver i Wall Street Journal: What Moxie Marlinspike Did at Twitter

Before Moxie Marlinspike got on the Federal Bureau of Investigation’s radar for crafting easy-to-use-encryption tools, he had a nearly equally challenging project: Let Internet users in China access Twitter .

During his 14-month stint at the microblogging service, Marlinspike, featured in a Wall Street Journal profile Friday, spent most of his time improving product security. But he also tinkered with a few privacy projects, including one that could have encrypted Twitter’s direct messages so that they were unreadable to law enforcement, former Twitter employees said.

None saw the light of day. In part, that’s because Twitter was then a young, closely held company focused on keeping its microblogging service running. (Remember the Fail Whale?)

Marlinspike declined to comment on his work at Twitter, which bought his old company, Whisper Systems, in 2011. He left amicably in early 2013.

Det system som existerar idag gör det möjligt myndigheterna i alla västländer att kräva att få se just dina meddelanden om dom så vill. Och det kommer du aldrig att få reda på.

Men vad händer om någon som Moxie Marlinspike utvecklar en app som du kan använda och som gör det omöjligt för FRA att läsa dina meddelanden. Har du inte rätt att använda den?

Många svenskar som jag känner säger, till min stora förvåning att dom gärna gör avkall på sina demokratiska rättigheter eftersom dom “har rent mjöl i påsen” och därför inte har något att oroa sig för.

Skulle vi protestera om FBI plötsligt arresterade Moxie Marlinspike?

En fråga som vi bör tänka väldigt noga på för när vi en gång har gett upp våra demokratiska rättigheter så kommer vi inte att få tillbaks dom. Ens om vi har rent mjöli påsen.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

7 thoughts on “Moxie Marlinspike, kryptografi i USA och Sverige, har vi rätt till privata kommunikationer som myndigheterna inte kan läsa?

 1. roger

  Svårt det här, för att ett samhälle skall fungera har vi alltid haft övervakning.

  – Skatteverket granskar skyldiga och oskyldiga människors transaktioner för att leta efter skattesmitare.

  – Poliser övervakar med helikoptrar och skjuter med laser på såväl oskyldiga som skyldiga för att kunna stoppa fortkörare.

  I takt med att skurkar blir allt farligare och så är det inte orimligt att staten utvecklar modernare sätt att försöka stoppa dem.

  Hot mot – eller förutsättning för – DEMOKRATI?
  Svaret är inte helt givet.

  1. Lennart

   roger, knäckfrågan är, ska alla svenska medborgare ha rätt till privata kommunikationer som myndigheterna inte kan läsa eller kan myndigheterna kräva rätt till att förhindra medborgarna, t.ex. dig och mig, att skicka brev som dom inte kan läsa till släkt och vänner? Det är frågan. Hittills har svaret i alla demokratier varit nej, myndigheterna kan inte förhindra dig och mig från att skicka brev som dom inte kan läsa. Idag vill dom ändra på lagen. I förlängningen kommer det att betyda att IT-experter som utvecklar såna system kan få kännbara straff som medhjälpare till terrorister. Ett helt nytt samhälle kan då växa fram.

 2. Johnny

  Laddade ner och installerade tel och text apparna, verkar helt suveräna. Stort tack för tipset. Helt otroligt att man kan ringa och texta gratis över hela världen 100% säkert från mobilen. Det är så 2015, ingen gammal teknik från 2010. Äntligen börjar några IT ingenjörer fightas tillbaka mot utsugar etablissemanget.

 3. Johnny

  Självklart har vi rätt att säga vad vi vill och rätt till privata kommunikationer i en riktig demokrati, men vi lever som sagt i en oligarki eller plutokrati, där ett fåtal enormt rika bankirer och storföretagsägare äger och kontrollerar penningmängd, media och politiken. Vi lever i en illusorisk demokrati som inte är lika uppenbar som en militär diktatur, där media och skola har hjärntvättat befolkningen efter behag i över 100 år. Det är bara att svälja det röda pillret och kliva ur “The Matrix” och vakna upp till den verkliga verkligheten.

Comments are closed.