Politik

Äntligen, Obamas historiska Iran-avtal trotsar den förminskade Netanyahu och förändrar Mellanöstern

Under Obamas två sista år vid makten så väntades han bli förvandlad till en s.k. “lame duck”. En president som steg för steg skulle tappa makten och börja planera för sin pension. Men istället har vi sett raka motsatsen. Med hjälp av Högsta Domstolen så har han har rott Obamacare i hamn, han har sett samkönade äktenskap bli verklighet, igen tack vare Högsta Domstolen, och trots att Israels motsträviga Netanyahu lyckades sabotera alla hans försök till att stifta fred mellan Israel och de ockuperade Palestinierna, så har Obama nu till allas förvåning lyckats ro i land ett historisk avtal med Iran som på samma sätt som med Nixons öppning till Kina, öppnar dörren till Mellanösterns viktigaste nation. Med 80 miljoner innevånare. Och med en högutbildad befolkning som har betydligt mer gemensamt med EU och USA än med den feodala arabvärlden.

David E. Sanger och Michael R. Gordon skriver i New York Times:
Iran Nuclear Deal ‘Built on Verification,’ Obama Says

VIENNA — Iran and a group of six nations led by the United States said they had reached a historic accord on Tuesday to significantly limit Tehran’s nuclear ability for more than a decade in return for lifting international oil and financial sanctions.

The deal culminates 20 months of negotiations on an agreement that President Obama had long sought as the biggest diplomatic achievement of his presidency. Whether it portends a new relationship between the United States and Iran — after decades of coups, hostage-taking, terrorism and sanctions — remains a bigger question.

Mr. Obama, in an early morning appearance at the White House that was broadcast live in Iran, began what promised to be an arduous effort to sell the deal to Congress and the American public, saying the agreement is “not built on trust — it is built on verification.”

Mr. Obama made it abundantly clear that he would fight to preserve the deal from critics in Congress who are beginning a 60-day review, declaring, “I will veto any legislation that prevents the successful implementation of this deal.”

Fördraget, som väntas överleva republikanernas och Netanyahuregeringens alla försök att stoppa det, kommer att öppna dörrarna till den Iranska marknaden. Som kommer att bli mycket stor. Den kommer också att ge vind i seglen till den iranska IT-industrin, som lovar att bli mycket stor och innovativ.

USA kommer nu också på sikt att kunna öppna relationerna till Iran som kommer att kunna spela en viktig och stabiliserande roll i Mellanöstern. Fördraget kommer kanske t.om. att kunna tvinga fram fred för Palestinerna.

Ett mycket viktigt genombrott.

Pressklipp:
DN,SvD

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Iran

2 thoughts on “Äntligen, Obamas historiska Iran-avtal trotsar den förminskade Netanyahu och förändrar Mellanöstern

  1. Marcin

    Det bådar gott. Lennart, tror du att iranier i usa kommer starta företag som kommer utlokalisera arbetet till iran, eller kommer fler iranska it företag kunna sälja sina tjänster direkt till usa utan några mellanhänder?

    1. Lennart

      Marcin, bra fråga. Iranska IT-företag, av vilka det redan finns en hel hop, kommer att kunna sälja sina tjönster direkt till USA. Och amerikanskt riskkapital kommer även på sikt att kunna investera i iranska IT-företag. Det här kommer att bli en stor sak.

Comments are closed.