Politik

Experter eniga, Putins återvändsgränd svår att ta sig ur.

Man behöver inte vara någon mästerstrateg för att inse att Vladimir Putins ockupation av Krim, stegvisa offensiv mot östra Ukraina och vapenskrammel mot de baltiska staterna, Finland och Sverige inte har krönts med någon större framgång. Och att den störste förloraren kommer att bli Ryssland och det ryska folket.

Mikael Holmström i DN om två Rysslandsexperter och deras utlåtande om Putins misslyckade västpolitik: Experter: Putin har fastnat i sin egen fälla

— Efter Krim gick Putin i en fälla. Han blev segrare och hans popularitet hemma steg raketartat. Inför Ukrainas svaghet och västs obeslutsamhet tänkte han: ”Varför inte också ta sydöstra Ukraina?” Men han gjorde fyra missbedömningar: Att Tyskland skulle svälja det och att Obama var en patetisk vekling. Putin förutsåg inte heller de ekonomiska problemen för Ryssland och trodde inte att Ukraina skulle göra motstånd, säger Lilia Sjevtsova.

Hon liknar Putin och kretsen kring honom i Kreml med bobåkare. De har klivit ombord och är snabbt på väg nerför men kan inte hoppa av i farten, utan endast reglera hastigheten:

— Putin måste visa sin makt och fortsätta den militära och patriotiska mobiliseringen. Men nu märker han Västs enighet, ukrainarnas motstånd och ryska förluster. Den ryska befolkningen ville inte ha ett krig, utan accepterade Krim därför att det var en seger utan blodspillan. Men nu måste soldater begravas på nätterna och deras släktingar betalas pengar som tröst, säger Lilia Shevtsova.

Precis hur det hela kommer att sluta är givetvis svårt att säga, men att Ryssland kommer att förlora många långa decennier på Putin som knappast kommer att avgå frivilligt, det är nog tyvärr ofrånkomligt.

Fler inlägg om Ryssland: Ryssland

5 thoughts on “Experter eniga, Putins återvändsgränd svår att ta sig ur.

 1. Johnny

  Lennart, jag är pro-sanningen och anti lögnaktig västerländsk politisk propaganda. Enligt mig så har USA inte rätt att genomföra statskupper, false-flag operations, olagliga krig i andra länder, bara för att bankirer och storbolagsägare skall bli rikare på andras bekostnad.

  Marcin, instämmer. Hade inte USA genomfört statskuppen hade Putin aldrig behövt ta kontrollen över krim med lagliga demokratiska metoder.

 2. Marcin

  Putins Ryssland kommer inte gå i koppel, om nu någon hade fått för sig det. Kan hända om Abramovich, Gusinsky, Fridman, Vinogradov, Kaspersky, Berezovsky, eller Khodorkovsky hade fått bestämma, men nu är det visst andra tider. Nudelman, eller Nuland som hon numera heter, försöker för allt vad hon kan, Wolodarski lika så.

  Här flyr förresten DN:s chefredaktör Peter Wolodarski från intervjun. För alla andra skall alltid stå till svars.
  https://www.youtube.com/watch?v=lQIVu952628

  Men med handen på hjärtat, kan någon någorlunda strategiskt medveten människa inte förstå varför Putin blottade tänderna och lade klorna över Krim?

 3. Johnny

  Mikael Holmström i DN, han arbetade på SVD tidigare och rekryterades till DN och är 100% anti-Ryssland, förvånar inte om han jobbar för SÄPO/CIA eller liknande. Du har helt köpt USA/NATO’s världsbild och propaganda om ockupation av Krim, Offensiv i Östra Ukraina, men den blodiga och olagliga statskuppen i Kiev som orsakade händelseförloppet är som vanligt helt sopad under mattan.

  USA vill förhindra att Ryssland och Tyskland utvecklas politikst och ekonomiskt för då kan de hota USAs världsherravälde, så har det varit länge. The purpose of NATO is to keep USA in Europe, Russia out and Germany down. Med Ukraina krisen så påskyndades integrationen av Euroasia, då Ryssland och Kina närmade sig varandra. Iran har dragit fördel av situationen och lyckats häva sanktionerna vilket öppnar upp för olja och gasexport till EU och mindre beroende av Rysk gas och olja. Shackpjäserna på det geopolitiska brädet flyttas om allt snabbare.

  1. Lennart

   Johnny: Medan du är 100% pro-Ryssland och säkert arbetar för den ryska säkerhetstjänsten menar du? 🙂

Comments are closed.