Politik

San Francisco, Seattle, Los Angeles, varför ligger USA:s mest framgångsrika städer på västkusten?

Seattle Skyline

Seattle

Efter ett blixtbesök på ett IT-möte i Seattle en flygning på under två timmar från San Francisco så undrar jag varför USA:s mest framgångsrika städer kust ligger på Stilla Havskusten. Och till den här trion kan vi också lägga kanadensiska Vancouver och Oregons Portland, som av någon underlig anledning inte riktigt ligger vid kusten.

Hur ofta hörs vi idag talas om Boston, Phildalphia, Atlantic City, Baltimore, Wilmington, Charleston eller Savanna på Atlantkusten?

New York ja, men då är det mest som turiststad och Washington, men då är det som regeringssäte och inget annat.

Boston var en gång för ett par årtionden en av USA:s mest lovande IT-städer, idag har den för länge sen passerats av raketen Seattle. Inte ens New York har lyckats hota lilla San Francisco.

En orsak är att städerna på östkusten som många städer i USA brottas med väldiga samhällsproblem. Men trots det…

Om någon har några hypoteser så hör gärna av er.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om IT-städer,IT i USA

3 thoughts on “San Francisco, Seattle, Los Angeles, varför ligger USA:s mest framgångsrika städer på västkusten?

 1. San

  Enligt Lennarts “för att jag säger så”-parameter. Den här listan placerad tråkigt nog för Lennart NYC på första plats. Vem som helst äldre än fem år inser så klart att den här typen av frågor helt beror på vad som menas med framgångsrik.

  Men för att ge dig någon sorts svar på frågan varför västkusten växer snabbare än östkusten så är det väl av ungefär samma anledning som Indien växer snabbare än Tyskland. Fast ingen vid sina sinnesfullbruk för urinen indisk Lennart skulle så klart kalla Indien för mer framgångsrikt än Tyskland.

  Så var det med den saken.

  http://www.theatlantic.com/business/archive/2011/05/the-worlds-26-best-cities-for-business-life-and-innovation/238436/#slide26

 2. Peter Andersson

  Kuststäder = Handelsstäder. USA:s handel med Asien är väl mångdubbelt större än handeln med Europa? Tror mig ha läst någonstans att den med Asien gick om den med Europa redan på 80-talet.

Comments are closed.