Politik

Varför President Obamas öppning mot Iran skapar ett nytt Mellanöstern och ett helt nytt USA

Time iran-cover

Att säga att president Obamas Iranavtal slog ner som en bomb i Israel, de sunnimuslimska diktaturerna och det amerikanska republikanska partiet är knappast en överdrift. Avtalet betyder att klockan nu klämtar för det gamla Mellanöstern och förhoppningsvis påbörjar den förnyelse som startade med den Arabiska Våren.

Time Magazines omslagsartikel visar på hur viktig öppningen mot Iran faktiskt inte bara för USA och Iran utan för hela världen.

Om avtalet överlever den bärsärkagång som redan har startad från Netenyahuregeringen och repuplikanerna, så kommer Mellanöstern på några korta år att genomgå större förändringar än under de senaste 100 åren.

För precis som på sin tid Maos Kina så är Mullornas Iran en regional stormakt på samma nivå som Tyskland, med en välutbildad medelklass, många utmärkta universitet och inte minst en stor och inflytelserik diaspora, inte minst här i Silicon Valley.

Joe Klein skriver i Time Magazine: Why the Iran Deal Is a Risk Worth Taking

The reality is that the CIA believes that any plans Iran had to build a nuclear weapon were abandoned in 2003, when the regime saw the U.S. overrun Iraq in search of weapons of mass destruction and was afraid Iran might be next. The CIA also believes that the Iranian hierarchy is tough but rational, and certainly not suicidal. Iran has behaved in a brutally stupid manner toward its former ally Israel, but it also has real enemies. The growing war between Sunnis and Shi’ites will define the region for the foreseeable future–and Iran has, at this perilous moment, chosen to forgo the most effective deterrent against its Sunni foes, including its unstable Pakistani neighbors, who have a nuclear arsenal and a history of radical coups.

In the coming months, we’ll undoubtedly be hearing a lot more about the risks of this deal than about the potential rewards. That’s both human nature and political-season demagoguery. A sudden alliance with Iran seems unlikely, but we do have common interests, and the U.S. will be stronger strategically because of this deal, no longer at the mercy of Sunni “allies,” who funded al-Qaeda, armed the Taliban and provided safe harbor for Osama bin Laden.

Netanyau-regeringen lyckades sabotera president Obama fredsavtal för de ockuperade palestinierna. Det vore onekligen tragiskt om han och republikanerna skulle lyckas att även sabotera Iran-avtalet.

De närmaste veckorna kommer att visa vartåt det lutar. Men just nu verkar det troligt att avtalet kommer att överleva.

Pressklipp:
USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Iran

20 thoughts on “Varför President Obamas öppning mot Iran skapar ett nytt Mellanöstern och ett helt nytt USA

 1. Johnny

  Intressant läsning om MENA:

  Middle East. In just twelve years the Arab world has been completely destroyed by the United States. Today it is marked by chaos, anarchy and bloodshed. Nobody perceives the League of Arab States as a legitimate power anymore, despite the influence it once enjoyed. Therefore the plan that was drafted for the White House by US think tanks implies no reliance on former allies like Saudi Arabia, instead Washington is going to seek the establishment of two centers of power – a Shiite Iran and a Sunni Turkey that will compete for dominance in the chaos riddled region.

  The US plan to redraw the Middle East and achieve a transformation of the Arabian Peninsula is hardly a secret for anyone since it was revealed back in 2006. According to this plan drafted by Ralph Peters, the Saudi kingdom is to be divided into three parts: the “Islamic Vatican” in the face of Mecca and Medina, the desert where camels and kings can enjoy themselves, and the eastern oil region dominated by Shiites, that will be a part of a larger Shia state.
  First appeared: http://journal-neo.org/2015/07/27/united-states-is-destroying-saudi-arabia/

 2. Bosse

  Lennart: Jag kan inte annat än hålla med dig i det du skriver, och ibland känns det som att man bara vill strunta i allt som har med Mellanöstern att göra. En region som bara ställer till med problem. Nåväl nu är det ingen lösning på problemet att bara strunta i det och låtsas som att det inte existerar eftersom allt hänger ihop och vi påverkas av det hur vi än gör. För som du skriver så ökar flyktingströmmarna dramatiskt och risken för allvarliga terrordåd likaså. Det går inte att bara ge upp en region här på jorden eftersom det kommer att få efterverkningar för oss alla. Känns som att det i sammanhanget passar bra med en dikt av John Donne. Den dikt som f.ö. inspirerade Ernest Hemingway när han skrev romanen “Klockan klämtar för dig”.

  Ingen människa är en ö, hel och fullständig i sig själv; varje människa är ett stycke av fastlandet, en del av det hela. Om en jordklump sköljs bort av havet, blir Europa i samma mån mindre, liksom en udde i havet också skulle bli, liksom dina eller dina vänners ägor; varje människas död förminskar mig, ty jag är en del av mänskligheten. Sänd därför aldrig bud för att få veta för vem klockan klämtar; den klämtar för dig.

 3. Christer W

  När det gäller MÖ,så står en del av orsakerna att finna i att omvärlden (västeuropa och us huvudsakligen) har agerat där i flera hundra år.

 4. Bosse

  “Jag tror att eländet kommer att fortsätta i decennier.”
  Lennart: Tyvärr så tror jag att du har rätt, och som du skriver är det såklart inte helt lätt för omvärlden att göra något utan att gå in i ett oändligt krig som kräver stora insatser. Kanske blir det ändå tvunget av ren självbevarelsedrift förr eller senare.

  Men sanningen är att även om varenda terrorist och alla andra våldsextremister därnere utplånas så kommer de att uppstå igen så länge som deras idéer lever vidare. En idé som sprider sig är svårare att stoppa än vilken beväpnad armé som helst. Var sprids då idéerna? Ja bl.a. genom social media. Hörde att det uppskattas att bortåt 60% av IS nyrekryteringar sker genom Twitter! 60% alltså!! Kunde den vägen skäras av så skulle det onekligen vara något som skulle göra skillnad på riktigt.

  Eftersom varken Twitter, Facebook, Youtube eller andra globala sociala medier kan hålla reda på vilka som använder deras konton så kommer de vanliga användarna in här. Så den som ser ett konto som verkar användas av de här extremisterna kan helt enkelt rapportera det till de media-ansvariga för att få det nedstängt. Oftast är det inte speciellt svårt att se om de här människorna står bakom ett konto för de flaggar ofta själva med t.ex. IS-flaggan. Står texten på arabiska finns det översättningsfunktioner som kan hjälpa till för att få en inblick i vad det handlar om.

  Så här rapporterar man ett Twitterkonto

  Dagens och framtidens krig kommer att föras lika mycket på nätet som på slagfältet.

  1. Lennart

   Bosse: Om man tar ett enda exempel som Egypten i det här gudsförgätna området, så ser man hur totalt kört det är. Ungdomen visade sitt totala missnöje med regimen, som störtades. För att sen snabbt återta makten. Och nu är läget där värre än någonsin. Korruptionen är total regimen helt oförsonlig och Obamaregeringen vill inte sätta någon som helst press på el-Sisi-regimen.

   I Syrien kommer kriget att vara i flera år till även om regimen nu har försvarats, med ett allt större blodbad och en allt större flyktingström.

   Israel kommer att fortsätta ockupationen av Palestina och blockaden av Gaza och den SaudiArabiska regimen visar inga som helst tecken på att vilja demokratisera.

   Republikanerna i Senaten här i USA gör allt för att förhindra öppningen mot Iran.

   Skulle våldet vara begränsat till Mellanöstern så skulle omvärlden kunna strunta i om några miljoner stryker med, eftersom dom i vilket fall inte verkar vara ha förmågan att lösa sina egna konflikter. Men så är det inte för flyktingströmmen kommer att få episka proportioner under de närmaste åren.

   Situationen liknar onekligen den i Europa mellan 1914 och 1945.

 5. Bosse

  “Till dessa krafter behövs pengar, en väldig massa pengar och någon/några som är beredda att finansiera daesh, talibanerna och boko haram. Vem är det som kan tänkas finansiera dem?”
  Christer: Det är såklart en bra (men ledande)fråga. Ett stalltips är väl då att det till stor del är oljeinkomsterna i stater som Saudiarabien som på “ljusskygga vägar” hittar ut till de islamistiska terrororganisationerna. Vad gäller Daesh/IS så har väl dessa nu avancerat till att till stor del förfoga över sina egna inkomstkällor (egna oljekällor bl.a.) och är inte längre lika beroende av donationer av välbeställda sympatisörer.

  Lite OT kanske men den dag när människan förmår frigöra sig från fossila bränslen, kanske med hjälp av bl.a artificiell fotosyntes så kommer förmodligen de islamistiska terrororganisationerna att falla ihop som korthus. Risken är väl att hela Mellanöstern faller ihop samtidigt.

  1. Lennart

   Bosse, ja att Mellanöstern håller på att explodera har väl stått klart en längre tid. Frågan är bara vad omvärlden kan eller vill göra. Jag tror att eländet kommer att fortsätta i decennier.

 6. Bosse

  “som militär kraft mellan daesh och talibanerna.”
  Ja det är min tanke också, och en av huvudanledningarna till att det är viktigt att Iran står starkt som en barriär mellan IS-styrkorna i Syrien/Irak och det talibanhärjade Afghanistan. Afghanistan skulle falla på nolltid om IS och talibanerna fick möjlighet att med gemensamma krafter gå till attack. Nästa mål skulle vara Pakistan och då om inte förr skulle kanske den övriga världen vakna till ordentligt för då är det allvar. En daesh/talibanstyrd stat med kärnvapen är helt säkert jihadisternas våta dröm och på samma gång omvärldens mardröm.

 7. Christer W

  För min del tror jag att det handlar om två ytterligheter som skrämmer världen mer än irans mullor.
  Dessa är daesh och den andra ät talibanerna, båda dessa är på stark frammarsch.
  Genom att turkiet nu har börjat attackera daesh och erdogan inte längre spelar under täcket med dem så säger det oss någonting. (i det turkiska valet förlorade de religiösa sin maktställning)
  I afghanistan utvidgar talibanerna sin dominans och kontrollera alltmer medan regeringen där blir allt svagare.
  Även i pakistan finns talibanerna och deras mål skiljer sig inte från de andra.
  I delar av nordafrika växer al-quida/daesh-liknade krafter fram och söder om dem härskar boko haram.
  Till dessa krafter behövs pengar, en väldig massa pengar och någon/några som är beredda att finansiera daesh, talibanerna och boko haram. Vem är det som kan tänkas finansiera dem?

  Därför behöver väst iran för att sänka värlsmarknadspriset på olja och som militär kraft mellan daesh och talibanerna.

  Dock, utan väst hade inte khomeini kommit till makten, han var i paris, i mer eller mindre husarrast, men för att bromsa vänsterrevolutionen när shaen sparkades sände väst honom till teheran. Men han belönade sin “uppdragsgivare” illa genom att direkt stänga dörren för dem och kalla dem för satans stater.
  Det var några som inte hade läst på vad han stod för egentligen och politiken blev därefter.

 8. Christer W

  San.
  Franz Kafka
  I slutet av varje sann revolutionär rörelse dyker alltid en Napoleon Bonaparte upp.

 9. Bosse

  San: Ja det är sant men i det här fallet kan det väl det gamla uttrycket att hamna ur askan i elden verkligen vara passande.

 10. Bosse

  Lennart: Visst den arabiska våren började kanhända som ett folkligt uppror mot just korruption, stagnation och diktatur, bra så. Tyvärr togs den snart över av andra krafter med helt andra agendor.

  Johnny: Japp allting har en fram- och en baksida, och gudarna ska veta att jag inte direkt älskar allt som USA tar sig till (dagens understatement), och vad gäller Ukrainakrisen tycker jag definitivt de är snett ute. Fast i det här fallet tror jag ändå att det är bra om Iran, fria från amerikanska sanktioner, får möjlighet att utvecklas mot en förhoppningsvis mer modern och stabil stat. Det kan också bryta Israels “vetorätt” såväl i Mellanöstern som vad gäller amerikansk utrikespolitik. Ibland måste man vara pragmatisk i sitt tänkande.

 11. Johnny

  Bosse, måste säga att du uttrycker dig väldigt vänligt, trevligt och diplomatiskt för det mesta.

  Om USAs målsättning har varit att skapa maximalt kaos i MENA så har man verkligen lyckats. Därför förvånar Iran avtalet, ett avtal som strider mot neocons, AIPAC och Israels vilja. Det verkar som USA har olika viljor i utrikesdepartementet. Skall USA nu prioritera pivot mot Kina och Ryssland, de två länder som står i vägen för USAs världsherravälde och lämna MENA åt regionala makter att hantera? Avtalet med Iran medför sannolikt att gas och olja kan transporteras via Turkiet till Europa och ge Rysslands TurkStream konkurrens och att gasledningen Iran-Irak-Syrien inte är lika aktuell längre. Sedan Ukraina krisen som påskyndat utvecklingen av BRICS, SCO och EuroAsias integration, 2/3 av världens befolkning, där nationalstater söker frihet, självständighet, frihandel och ekonomisk utveckling utan USAs imperalism. Undra om och när USAs vasallstater i Europa lämnar NATO och återtar sin självständighet och agerar i sina intressen om handel med Ryssland, MENA och Asien? Det geopolitiska schackspelet intensifieras.

 12. Bosse

  Ja jag tror också det är oerhört viktigt att Iran-avtalet överlever alla attacker. Ett stabilt Iran är helt nödvändigt i en region som i övrigt befinner sig i totalt kaos.

  Det jag inte riktigt håller med dig om är det lämpliga i att framhålla “den arabiska våren” och den “förnyelse” som den startade. Detta eftersom nämnda “vår” slutade i total katastrof på de flesta håll och ordet i sig nu känns så missvisande och belastat att jag själv inte gärna vill använda det. Nedan några bilder på den arabiska vårens “förnyelse” i Raqqa. Obs! Det är starka bilder så den känslige bör kanske inte allas klicka på länkarna.
  https://syrianfreepress.files.wordpress.com/2014/11/isis-executed-18-syrian-civilians-in-tabqh-in-raqqa-1.png?w=529
  https://pbs.twimg.com/media/BtauJNaCUAAGmSS.jpg
  http://img.over-blog-kiwi.com/1/21/23/11/20150217/ob_9adce7_3-w-985-c-0-bild.jpg
  http://a57.foxnews.com/global.fncstatic.com/static/managed/img/U.S./876/493/crucified1.jpg?ve=1&tl=1

  1. Lennart

   Bosse, här tror jag vi har olika åsikter. Den Arabiska Våren var uppenbarligen ett folkligt uppror mot stagnation, korruption och diktaturer över hela Mellanöstern. Ett uppror som i mångt och mycket liknade upproret mot de kommunistiska diktaturerna i Östeuropa. Att den sen slogs ner på ett synnerligen brutalt sätt är knappast något man kan belasta revolutionärerna med.

   Orsakerna till att jag gärna återvänder till den Arabiska, och Iranska, våren är att trots att befolkningen nu återigen är kuvad så har de underliggande faktorerna, högre utbildningsnivåer, bättre kontakt med utlandet, och utbredd användning av sociala medier, inte minskad utan snarare ökat. Förr eller senare kommer en ny ungdomsrevolution i området, precis som i Östeuropa. Och då kommer diktatorerna inte att bli lika framgångsrika.

  2. San

   Den franska revolutionen gick väl inte heller på ett snöre. Så blir oftast revolutioner antar jag, en despot ersätts av något som i bästa fall är mindre despotiskt, men knappast perfekt.

   1. Lennart

    San: eller den ryska och kinesiska revolutionen. Eller i mer modern tid den Kubanska och Iranska revolutionen. Dt hör väl till ovanligheterna att revolutioner infriar revolutionärernas förhoppningar.

Comments are closed.