Politik

Datormolnen: vad kan du om containrar, Docker och Kubernetes?

Precis som containrar har möjliggjort den globaliserade världen så håller IT-containrar som San Francisco-baserade öppna kodprodukten Docker med hela $162 miljoner i riskkapital på att revolutionera datormolnen.

Precis som datormolnen i allmänhet så är Docker en teknologi som gör det möjligt att lätt och smidigt skapa distribuerade appar.

Det specifika problem som Docker löser är att alla molnappar är beroende av en massa komponenter som måste installeras och som måste vara av en viss version för att appen ska fungera. Det kan ta timmar om inte dagar att få det hela att fungera.

Så med Docker så kan man paketera datorprogram och alla de komponenter som de är beroenden av i virtuella behållare som man sen kan kopiera från sin bärbara dator till olika datormoln. Och från datormoln till andra datormoln. Precis som man gör med traditionella containrar fyllda med bilar, kläder eller rissäckar.

Men Docker är bara början, för man använder inte bara en enda container, man använder en hel massa. Vilket betyder att man måste “orkestrera” dom. En term som givetvis kommer från musiken och som handlar om hur man kan få massor av containrar att fungera tillsammans.

Och den teknologi som man använder är Googles Kubernetes, som nu är i ropet.

Barb Darrow skriver i Fortune: Surprise! Google gang backs Google’s take on container orchestration

Kubernetes is Google’s way of dynamically scheduling lots and lots of application containers on a huge scale. With the foundation, Google and its new best friends say they want to apply that model to enterprises that may be very large compared to everything except say Google, Facebook, or Amazon Web Services.

AWS last year announced its own container management services, which has nothing to do with Kubernetes, but seeing as how AWS is the largest public cloud provider (by far), one could view Google’s effort here as a way to ensure that its container management model is propagated.

In an interview in advance of the news, Craig McLuckie, the Google product manager leading this charge, told Fortune: “We don’t want a solution that only works with public cloud, we want no sense of lock-in.”

För den som är intresserad av datormolnen så är Docker och Kubernetes glödande heta just nu. Speciellt när ett antal företag har gått samman i Cloud Native Computing foundation.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Containrar,datormoln

One thought on “Datormolnen: vad kan du om containrar, Docker och Kubernetes?

 1. Bossebus

  Hoppsan!

  Jag som trodde det var enkeltoch bombsäkert redan nu?

  //..är att alla molnappar är beroende av en massa komponenter som måste installeras och som måste vara av en viss version för att appen ska fungera. Det kan ta timmar om inte dagar att få det hela att fungera. //

  PS.

  Bilar tranporteras inte i containrar,oekonomiskt,för mycket luft.

Comments are closed.