Politik

Hur Baidu och Google – och FRA och NSA – vet precis på metern var vi befinner oss

beijing baidu1

Bilden ovan och bilderna här under visar något högintressant som jag inte har läst något om i den svenska pressen. Vad bilderna visar är bevis på hur det kinesiska webbföretaget Baidu, Kinas egen version av Google, som är kopplat till den populära chat-appen WeChat, som jag själv använder lagrar uppgifter om precis var i Kina du befinner dig. Precis på byggnaden var du befinner dig.

Bilden ovan är från min dotters WeChat konto och visar alla ställen i Beijing som hon har besökt under det senaste åren.

beijing baidu2

Och som vi kan se så är bilderna mycket detaljerade. Siffrorna visar hur många gånger en person har “checkat in” på en viss adress.

beijing baidu3

Och som vi nu vet så har Google en liknande funktion med Google Timeline.

Det här på både gott och ont. Gott så tillvida att vi nu kan ser precis var vi var för veckor, månader och år sen. Och negativt för att så kan företag och myndigheter.

Och genom avancerad analys så är det lätt att bygga upp en profil över varenda svensk som har en mobil och skapa såna här kartor. Som sen kan ligga till grund för allt mer aggressiv reklam och i förlängningen till ingripanden som säkerhetsrisker.

Och i dagens Sverige och USA så är vi alla skyldiga tills vi kan bevisa motsatsen.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Masavlyssning