Politik

IBM Watson Tradeoff Analytics, avancerad kognitiv data-analys i datormolnen för folket

Den som aldrig har varit på en Hackathon och sett sextonåringar skriva avancerade appar på 24 till 36 timmar kan aldrig förstå de fundamentala förändringar som nu håller på att svepa över världen.

Som alla revolutioner så har den nya app-revolutionen flera komponenter, det vore konstigt annars. Den första är de globala datormolnen som ger hundratals miljoner människor tillgång till avancerade dataresurser från våra mobiler eller bärbara datorer, om vi bara har tillgång till en hygglig Internetuppkoppling.

Den den faktorn är den nya datatjänst-ekonomin som går hand i hand med datormolnen. Och en datatjänst är vad vi traditionellt har kallat ett gränssnitt, ett specialiserat dataflöde, som idag alltmer erbjuds av t.ex. städer och kommuner som San Francisco under benämningen Öppna Data, eller varför inte SMHI, och flygplatser som San Francisco-flygplatsen, och givetvis ett stort antal IT-företag som Uber, Facebook, Google och Twitter.

Datatjänsterna är alla baserade på samma standard, REST API, som består av HTTP och JSON och som gör det förbluffande enkelt att snabbt skriva distribuerade appar i datormolnen.

REST API:na gör det möjligt för programmerare i de yngre tonåren att skriva appar som utnyttjar molntjänster som IBM Watsons avancerade Tradeoff Analytics.

En tjänst som ni kan se exempel på på den här länken och som används för att hitta optimala lösningar på problem med många sinsemellan motstridiga faktorer.

Och den tredje faktorn är den öppna kodrörelsen som idag erbjuder alltmer mjukvara gratis. Även om Watson som helhet inte är öppen kod .

En fjärde faktor är de sociala nätverken som gör det möjligt för kidsen att snabbt dela med sig av sina kunskaper. 16-åringar lär sig inte av vuxna, dom lär sig av varandra.

Även om dom inte alla har föräldrar i IT-branschen så växer dagens barn upp med mobiler, paddor och datorer och lär sig snabbt hur man använder REST APIn för att snickra ihop förbluffande avancerade appar. Som jag själv har kunnat bevittna på mängder med Hackathon.

Exempel på en enkel men samtidigt avancerad kognitiv app är NYC School Finder som använder Tradeoff Analytics och Personality Insights för att hitta rätt skola i New York för ens barn.

Och när avancerad dataanalys blir tillgänglig för sextonåringar då håller världen på att förändras på ett synnerligen fundamentalt sätt.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Hackathons,
API-ekonomin,datormoln

One thought on “IBM Watson Tradeoff Analytics, avancerad kognitiv data-analys i datormolnen för folket

Comments are closed.