Politik

Breakthrough Listen, Silicon Valley letar efter utomjordisk intelligens.

Mer om de två sista videorna längre ner i det här inlägget.

Det finns egentligen bara två fundamentala frågor som binder samman oss alla som människor. Den första är “hur fungerar vårt medvetande” och den andra är “är vi ensamma i universum”? Båda frågorna har variationer, men i stort så fångar dom våra existentiella frågor i ett kosmiskt nötskal.

När nu den ryske riskkapitalisten och entreprenören Juri Milner, som har tjänat sin förmögenhet på investeringar här i Silicon Valley, finansierar ett projekt för att försöka hitta svaret på fråga nummer två, så är det högintressant för alla som är intresserade av kosmologi. Projektet heter Breakthrough Listen och

Economist beskriver det i veckans nummer: Looking for extraterrestrials. The optimistic gamble. A bold new programme financed by a Silicon Valley tycoon will revitalise the hunt for alien civilisations

The optimistic gambler responsible for this new effort is Yuri Milner, a Russian entrepreneur and investor who has made a fortune in Silicon Valley. Mr Milner has a background in physics and a long-standing interest in space. Indeed, his parents named him after Yuri Gagarin—who, in the year of Mr Milner’s birth, became the first human to orbit the Earth. In 2012 Mr Milner helped found the Breakthrough prizes, awarded to researchers who have helped answer big questions in biology, physics and maths. Convinced that the existence of extraterrestrial life is the biggest question of all, he has committed $100m over ten years to Breakthrough Listen.

Mr Milner reckons there are three reasons why the moment is right to go big on SETI. One is that Kepler, a space telescope run by NASA, has shown that there are a lot of potentially habitable planets out there. Geoff Marcy, an astronomer at the University of California, Berkeley, who will run Breakthrough Listen, says Kepler-based studies suggest that perhaps one star in ten has planets that are “Earth-sized and lukewarm”—not obviously too massive, too hot or too cold for vaguely Earthlike life.

The second reason is the relentless rise of signal-processing power. …

A third motive for the push is that an unprecedented amount of time is now available on first-rate radio telescopes. Government-funded research has seen its purse-strings drawn tight recently, and instruments like that at Green Bank need new sources of income.

Trots att man med säkerhet kommer att hitta många intressanta astronomiska objekt så är risken överhängande att man i övrigt inte kommer att upptäcka någonting. Och orsaken beror på den nu förhärskande hypotesen Rare Earth som publicerades år 2000 av den kände geologen Peter D Ward vid University of Washington och Donald Brownlee. Kolla Peter Wards video längre upp i det här inlägget.

Ward har skrivit en rad högintressanta böcker om astrofysik och de stora kosmiska förintelserna. Han kan sitt ämne och han skriver lättläsligt utan att för den skull popularisera sitt ämne i onödan.

Hans och Brownlees tes är att universum säkert flödar över med liv men att det i så gott som alla fall handlar om encelliga organismer, s.k. prokaryoter, som vi hittar i bakterier och alger.

Steget därifrån till flercelliga organismer är gigantiskt och den idag förhärskande hypotesen är att nästan inga jord-liknande planeter som har blivit hem till bakterier sen har sett dessa vidareutvecklas mångcelliga organismer.

Och även om en sån vidareutveckling skulle har skett i några fall så finns det sen ytterligare mängder med gigantiska trösklar på vägen till dagens jordburna människor. Det var t.ex. en ren tillfällighet att Dinosaurierna dog ut och gav människan en chans att utvecklas. Som Berkeley-geologen walter Alvarez har beskrivit i sin rafflande bok T. rex and the Crater of Doom.

Så det mest troliga är att det här projektet inte kommer att hitta några som helst radiosignaler.

Vilket givetvis inte betyder att man inte ska försöka.

Och för den som är trött på att läsa deckare så är kosmologi ett mycket intressant ämne med mängder med tillgängliga böcker. Som Janna Levins fascinerande bok How the Universe Got Its Spots
Kolla hennes video i början på det här inlägget.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kosmologi

14 thoughts on “Breakthrough Listen, Silicon Valley letar efter utomjordisk intelligens.

 1. Marcin

  Kommer man kunna handla med den CPU tid som kommer göras tillgänglig från alla privata datorer som kommer ansluta sig till projektet?

 2. ~Charmkvarken~

  Christer W, jag tänkte mig en exponentiell tidslinje med start 2 miljoner år tillbaka, även om vi inte har några säkra (förhistoriska) tekniska hållpunkter. En hypotetisk tidslinje, men den kan vara fel.

 3. ~Charmkvarken~

  Marcin: Rymdintresse plus PR. JM är en mycket skicklig strateg. En early bird som tidigt ser investeringsmöjligheter och går in före andra. Lite av Andreesen & Horowitz. JM tände sin stjärna genom att instifta Breakthrough Prize, världens största pris, $3 miljoner delas ut inom tre av hans intresseområden: Fysik, livsvetenskap och matematik. JM är bara delfinansiär. Priset delas ut med pompa och ståt och inbjudna viktiga kändisar i en tom NASA-hangar som piffas upp som Blå Hallen inför Nobelpriset. Det aktuella SETI-priset får hans stjärna att lysa ännu starkare. Jag är säker på att SETI-priset blir en investering med hävstång. Om jag låter cynisk så är det inte meningen. Jag är en stor beundrare av Juri Milner.
  Utlokaliseringen av analysen. Lite av crowd-founding. Massor av människor har egna datorer på tomgång och tycker det är kul att hjälpa till genom att gratis låna ut sin fritid och datorkraft till astronomin. Man även upptäckt ett annat fenomen: bland tusentals människor finns ett fåtal med en extrem förmåga till mönsterigenkänning eller att urskilja färgnyanser som andra inte kan se. Amatörer kan sortera galaxer och möjliga exo-planeter eller på sin datorskärm identifiera/bygga nya proteinmolekyler för medicinsk forskning.

 4. Marcin

  Men vår sista gemensamma förfader med chimpansen levde för 5 miljoner år sedan. 5 000 000, 11 000, 200 vi behöver mutationer som får oss att klättra upp i rymden.

 5. Christer W

  Charmkvarken, din tidslinje är ett feltänk eftersom du utgår från när människan tidigast började använda stenverktyg.
  För att överdriva lite, människan sätt att leva har varit likadant från stenåldern fram till för ca 11 000 år sedan.
  Vid den tiden började den tekniska utveckling t.ex med metallhantering, ungefär då började också former av skrivspråk synas.
  Med andra ord så har de senaste 11 000 år haft ett mycket högt tempo och de senaste 200 ett rasande tempo.

 6. Marcin

  Charmkvarken, jag är nyfiken på vad du tror om Juri Milners egentliga syfte med projektet. Personligen blev jag förvånad över att han vill skapa ett SETI 2, samt även utlokalisera av data analysen till allmänheten.

  Som du skriver så är vårat medvetande inte tillräckligt sofistikerat ännu och det är just där evolutionen behöver skynda på. Frågan är om det kommer bli de biologiska evolutionen eller den kiselbaserade som kommer göra saker och ting möjliga.

 7. ~Charmkvarken~

  Lennart: Tack för länkar och tips. Det jag väl närmast hade i åtanke var en egyptisk medelklass under Nya riket, 18:e dynastin/Eknaton.

  Men för farao, vi väcker upp en farao som inte är alltför inavlad. Jag tror säkert han skulle kunna lära sig spela Go-spelet och även bli riktigt bra på det.

  Det var kanske lite tanklöst av mig att utan definition dra in ”medvetande” som är ett ganska diffust begrepp, med olika definitioner och en stor spännvidd. Det enda jag är säker på är att jag själv är innehavare av ett medvetande.

 8. ~Charmkvarken~

  Som den intelligente läsaren genast inser, räknar jag med att radioteknik i rymden är en övergående fluga. Det finns ett teoretiskt kryphål i kvantmekaniken, som gör att quantum entanglement skulle kunna användas för kvantkommunikation på korta avstånd, typ Jorden – Mars.

 9. ~Charmkvarken~

  Lennart: Jag tror inte heller att några radiosignaler kommer att hittas. Jag är inte ens säker på att det är Juri Milners egentliga mål med projektet.

  Hur som helst. Radiofönstret är för litet. Människan började använda stenverktyg för ca 2 miljoner år sedan och radioteknik i slutet av 1800-talet.

  Om tidslinjen sedan de första verktygen och fram till nu är 15 meter lång, har vi haft radiovågor den sista millimetern. Håller civilisationen i två miljoner år till, så har vi ett fönster på 1 mm i mitten av en 30 meter lång tidslinje.

  En främmande civilisations radiofönster måste hamna mitt för vårt.

  Det blir ändå ett positivt resultat av Milners satsning. Intresset för rymden kommer att öka, liksom en ökad insikt om att vi kanske inte är ensamma i Universum.

  1. Lennart

   ~Charmkvarken~, nej det är det nog få som tror.

   Om vi skulle få kontakt med utomjordingar eller med lämningar efter utdöda utomjordingar så är koder och mönster det vi nog skulle leta efter. Och här har den kände arkitekten Christopher Alexander skrivit den inflytelserika boken https://en.wikipedia.org/wiki/A_Pattern_Language. Som har haft stort inflytande bland programmerar världen över.

   Det är väl det som är den stora skillnaden mellan oss och faraonerna. Att vi har utvecklat så många mer mönster än dom. Och att vi också har blivit mer sofistikerade i hur vi uppfattar andra nationer och människor.

   Idag skulle t.ex. ingen tysk politiker ens kunna tänka tanken att man borde invadera Polen eller Frankrike. Och HBT-människor har nu tagit plats bland oss andra utanför psykets väggar. Här i Silicon Valley är den öppna kodrörelsen accepterad, något som inte var så sent som för tjugo år sen

 10. ~Charmkvarken~

  Tittat vi några miljoner år bakåt, så har evolutionen (hårdvaran bakom pannbenet) utvecklats linjärt, medan mjukvaran (medvetandet) utvecklats exponentiellt. Vi har ett helt annat medvetande nu än på faraonernas tid. En gigantisk skillnad.

  Expansionen är inget problem, det är aldrig försent. Det är den speciella relativitetsteorin som som spökar genom att hindra oss att flyga eller sända information fortare än ljuset. Att konstruera ett rymdskepp som färdas fortare än ljuset och står i kontakt med Jorden i realtid är enligt min uppfattning inte ett tekniskt problem. Det är ett medvetande problem.

  Vi måste utveckla ett högre medvetande för att hitta kryphålen i relativitetsteorin och kvantmekaniken och utveckla sådan teknik. Paradoxen är att vi även måste ha samma högre medvetande för att kunna flyga kärran.

  Inte ens om en avancerad civilisation år 2015 sände oss ett rymdskepp med manual och tillåtelse att göra en downengineering för att kopiera konstruktionen och bygga egna kärror skulle vi klara av det. Som att lägga en smartphone med manual i en myrstack och be myrstackarna(!) (dvs de stackars myrorna) att sända ett sms om de behöver hjälp. Eller som att släppa en fågelfjäder i Grand Canyon och vänta på ekot.

  Vi är fångar i vårt solsystem. Att flyga till andra stjärnor eller galaxer kan vi glömma, åtminstone tills vidare. Universum skyddar sig självt.

  Jag blev road av Lennarts två fundamentala frågor: ensamma i rymden och medvetandet. Frågorna korrelerar med varandra.

  1. Lennart

   ~Charmkvarken~, tack för ett mycket stimulerande inlägg som fick mig att tänka litet djupare än vanligt.

   Det finns en kul men samtidigt djuplodande science fictionbok som skrevs av den kände brittiske kosmologen Fred Hoyle 1957 med titeln Det Svarta Molnet handlar om ett intergalaktiskt moln som har utvecklat en avancerad intelligens.

   “vi har ett helt annat medvetande nu än på faraonernas tid”, jag undrar om det verkligen stämmer?

   Princeton-psykologen Julian Jayes fascinerande bok https://en.wikipedia.org/wiki/Bicameralism_%28psychology%29 The Origin of Consciousness in the Breakdown of the Bicameral Mind, från 1976 stöder din tes. Han anser att det var under bronsåldern som hjärnan utvecklades till dagens funktionalitet. Och drar en märklig parallell till dagens schizofrena människor som hör röster, precis som han anser att bronsåldersmänniskorna gjorde.

   Men själv är jag inte så säker. Jag tror inte att faraonernas medvetande skilde sig nämnvärt från vårt eget idag.

   Jag minns hur förvånad jag blev när jag slog upp Aristofanes komedi https://en.wikipedia.org/wiki/The_Clouds Molnen som skrevs 423 Fkr, och fann en bok som lika gärna skulle kunnat ha skrivits idag.

   Om vi tänker oss ett experiment där vi kan återföra en faraon till liv så är frågan: skulle han eller hon kunna tillgodogöra sig vår världsföreställning eller inte? Jag är övertygad om att svaret är ja, det kan dom. Precis som stenåldersmänniskor som har hittats i Borneos djungler har anpassats till vår västerländska civilisation.
   Men Julian Jayes skulle svara nej.

   Skulle vi förstå ett meddelande från en främmande civilisation? Igen tror jag att svaret är ja. Och orsaken är att vi skulle ha mycket gemensamt med den främmande civilisationen. Liksom oss skulle den vara baserad på samma beståndsdelar med en underliggande kod bestående av DNA och RNA, och deras kroppar skulle vara igenkännbara.

   Vi skulle heller inte ha något större problem med att dechiffrera deras språk som skulle ha skapats under samma
   begränsningar och parametrar som våra egna. Visst, deras teknologi skulle kanske ligga ljusår före vår egen, och där kanske det skulle bli svårare för oss att förstå hur den fungerar och vilka värdesättningar den är grundad på.

   Minst sagt intressanta frågor.

  2. Lennart

   ~Charmkvarken~, PS, jag kom just på ett test, inte helt olikt Turinstestet, som vi skulle kunna ge till den uppväckta Faraonen. Skulle vi kunna lära en faranon att spela Go-spelet eller inte?

   Reglerna är ju mycket enkla, så kanske svaret är ja. Men skulle han kunna bli bra på Go-spelet?

 11. Marcin

  Evolutionen på vår planet behöver ta ett par rejäla och snabba kliv för att göra det möjligt att komma på olika sätt som gör snabba förflyttningar i universum möjliga. I annat fall riskerar vi att bli begränsade till en liten del av kosmos då den ökande hastigheten av expansionen mellan de olika delarna i universum kommer isolera oss för alltid.

  Kanske är det redan för sent?

Comments are closed.