Politik

USA-visum, vad kostar det, behöver du advokat, hur navigerar du genom visumdjungeln?

Jag har skrivit en hel del hur man ansöker om Visum till USA här på bloggen. Under de senaste åren har det blivit min litet udda hobby, och det är betydligt mer intressant än frimärkssamling.

Trots att det är en enkelt process för de flesta så kan ibland vara svårt att hitta rätt visumtyp.

Processen kompliceras av att den amerikanska ambassaden i London varnar för bluffsajter och för sajter som tar betalt för tjänster som egentligen är helt gratis. Något som även förekommer i Sverige.

Så några enkla regler kan vara på sin plats:

1) Börja på den amerikanska ambassaden i Stockholms hemsida. Det är dom som sköter hela processen, det är dom som har expertisen och det är dom som utfärdar visumen.

2) Om jag vill läsa på mer om USA-visum, vilka hemsidor bör jag läsa?

Ja du håller dig till officiella amerikanska hemsidor som slutar på “.gov”. Dvs den amerikanska regeringens egna hemsidor. Så efter den amerikanska Stockholmsambassadens hemsida så är det här en bra sida att fortsätta med: från det amerikanska utrikesdepartementet.

OBS: de amerikanska visumreglerna ändras litet då och då, och då uppdateras också de officiella hemsidorna. Men du kan inte räkna med att de hemsidor som sätts upp av privatpersoner eller visumadvokater uppdateras i samma takt. Så håll dig därför alltid till officiella hemsidor som slutar på “.gov”. Det är också därför som jag själv alltid länkar till officiella amerikanska visumsidor i mina inlägg här på bloggen. Bara för att någon har satt upp en amerikansk flagga på sin hemsida betyder inte att sidan är officiell och ägs av den amerikanska regeringen. Och kom för sjutton ihåg att alla avgifter står klart angivna på de amerikanska myndigheternas egna hemsidor. De som slutar på “.gov”. Du betalar inget annat till någon, punkt och slut.

2) Det finns hemsidor som mot betalning erbjuder sig att hjälpa dig fylla i din visumansökan. Om du inte är förståndshandikappad, kan läsa och skriva, vet du vad du heter, vilket personnummer du har och var du bor, så klarar du utmärkt att fylla i de amerikanska visumformulären. Svårare är det inte. Och klarar du inte det så klarar du knappast heller att resa till USA. I så fall skulle jag som alternativ rekommendera en kortare gruppresa till Bollnäs.

3) Det finns mängder med amerikanska visumadvokater som annonserar på nätet. Behöver du inte en sån för mer komplicerade visumfall? Find Legal Services. Need help with your USCIS forms?

Nej du måste faktiskt lära dig något om de amerikanska visumreglerna om du nu insisterar på att resa till USA. Det är en del av “the American Experience”, av den Amerikanska Drömmen. Det är inte svårare än att boka en kärlekssemester till Krylbo, med eller utan troféhustru. Och vad sker när du sen kommer hem och kompisgänget på Sturecompagniet frågar “ja men vilket visum reste du på?” och du stammande svarar “öööåååäää, ja inte vet jag!”. Att överlåta hela processen till en alldeles för dyr advokat kan uppriktigt sagt att äventyra hela din USA-vistelse. Det tar minst lika lång tid för dig att kolla om advokaten är pålitlig som att själv sätta dig in i visumreglerna. Om din farfarsfarmor klarade av att emigrera till USA på 1890-talet så klarar du för sjutton av att fylla i ett enkelt visumformulär.

Annat än om du har ställt till det alldeles enormt och blivit haffad i tullen eller passkontrollen, ha amerikanska skatteskulder eller bott olagligt i USA. Så du kan lugnt skippa advokaterna.

4) Finns det något annat att tänka på?
Ja bara att om du ska på visum-intervju på amerikanska ambassaden så klär du dig som för en jobbintervju. Du kollar att du har med dig alla dokument. Och du svarar ärligt på alla frågor du får. Orsaken till att du svarar ärligt är att de amerikanska myndigheterna har tillgång till det svenska belastningsregistret och till allt du skrivit på sociala medier. Svårare än så är det inte. Intervjun kanske inte är lika underbar som din första kyss, men den är ändå betydligt mindre stressig än ett tandläkarbesök.

Och till sist, har du några frågor kring de amerikanska visumreglerna så svarar jag gärna på dom. Jag tar givetvis inte betalt, jag råkar bara ha de amerikanska visumreglerna som hobby. Och någon hobby måste man som bekant ha. Även när man bor i USA.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om USA-Visum

10 thoughts on “USA-visum, vad kostar det, behöver du advokat, hur navigerar du genom visumdjungeln?

 1. Qristina

  Hej Lennart.

  Min dotter går ut gymnasiet nästa vår och vill ta ett sabbatsår innan hon börjar på universitetet.
  Hennes morbror bor i USA sedan 30 år tillbaka och han har en ettårig dotter.
  Nu vill både min bror och min dotter att hon kommer över och jobbar som au pair i familjen under hennes sabbatsår.

  Jag har läst att man endast kan söka visum för detta om det sker genom en förmedling?
  Finns det något annat sätt?
  Ska hon söka visum för att jobba som något annat? Hemhjälp?
  Vad rekommenderar du att vi gör?

  Vänligen //Qristina

  1. Lennart Post author

   Hej Christina,

   Det visum som gäller är ett s.k. http://j1visa.state.gov/basics/, Och för det måste man bli sponsrad. Din bror bör kunna kontakta en av de listade förmedlingarna och fixa det på det sättet. Det finns inga andra visum som skulle passa in på just den här situationen.

 2. Linnea

  Hej!

  Jag ska resa till USA för att mottaga privata instrument lektioner, jag studerar klassisk musik och har tagit ledigt ett år från min högskola och önskar därför att befinna mig i USA ca 8 månader med hemresa över jul (3+5 månader). Jag ska hyra ett rum där, få ca en lektion i veckan, umgås med mina vänner där och öva. Eftersom jag inte ska studera vid en skola kan jag ju inte söka student visum, jag har därför bara tänkt söka turist visum och helst med denna stämpel tillagd ”Study incidental to visit: I-20 not required”.
  Jag har fått stipendium för att åka dit och jag ska hem igen för att ta min master examen året efter.
  Tror ni att det är möjligt för mig att klara intervjun med denna grund, jag vill verkligen inte att ansökan ska bli avslagen.
  Tacksam för hjälp!

 3. Jonas

  Tjena!
  Jag ska jobba en dryg månad i USA i sommar. Mitt företag fixar L1-visa genom (säkert en dyr) advokatbyrå. Min familj ska följa med. Advokatbyrån rekommenderar att dom söker L2-visa. Undrar om det inte borde räcka med ESTA för dom?
  Tack för svar!
  Jonas

 4. klas

  Hej!

  Min fru ska studera i USA under ett år och jag och min son vill följa med. Vi avser inte ansöka om ESTA utan lämpligt anhörigansökan till hennes studentvisum. Vi uppfyller alla ekonomiska krav osv men jag har ett fall av våld mot tjänsteman i mitt register. Brottet begicks mer för mer än 10 år sedan men sluttiden för straffets avtjänande är 8 år sedan. Förutsätter att det faller in under moral terpitude.

  Jag lever under väldigt ordnade förhållanden och det finns inte några andra saker som skulle få någon att höja på ögonbrynen.

  Vad tror du, vad är chansen att det blir problem?

 5. Cassandra Andreasson

  hej!

  Halkade in på din blogg o det var mycket intressant för mig.

  Jag har stort intresse av att flytta till Usa, för att jobba. Jag arbetar som frisör i Sverige, har nu eget företag Braid by C.

  Jag har haft kontakt med ett företag i New York som är intresserade av att anställa mig. Men då undrar jag, var hittar vi formulären som företaget om jag förstått allt rätt, måste signa o intyga på att de behöver just min arbetskraft, att jag besitter en speciell talang eller något i den stilen. Och vad är det sedan som jag ska fylla i?
  – En separat ansökan om arbetstillstånd?
  – Ambassaden rekommenderade “work permit”, vilket av alla är det?

  Mycket tacksam för svar.

  Hälsningar,
  Cassandra

  1. Lennart

   Hej Cassandra, tack för din kommentar! Ja det är sannerligen inte lätt. Det visum du behöver är följande: http://www.uscis.gov/eir/visa-guide/h-1b-specialty-occupation/understanding-h-1b-requirements

   Men om företaget som har erbjudit dig jobbet inte har fyllt i en sån visumansökning tidigare så är det tvivelaktigt om dom kommer att kunna göra det nu. Och de jobb som det här visumet är avsett för är avancerade jobb inom IT och olika naturvetenskaper.

Comments are closed.