Politik

Amerikanerna lär sig programmera och en chans till ett bättre liv

angelhack1

Hackaton i Silicon Valley.

För mig började mitt nya liv när jag efter en helt meningslös doktorsgrad i Kinesiska fick tillgång till en Apple-dator och till min förvåning fann att hela livet vändes upp och ner. Sen dess har inte en dag gått utan att jag skrivit kod, tänk på kod eller drömt om kod.

Den som, som jag, har sett 15-16-åringar skriva avancerade appar med kognitiva funktioner på 24 timmar inser snart att vi befinner oss i en helt ny värld.

Steve Lohr skriver i New York Times hur allt fler amerikaner nu inser att det faktiskt är enklare än dom någonsin kunde tro att lära sig programmera och att ett programmeringsjobb kan ge dom ett liv och med en lön som aldrig kunnat drömma om: As Tech Booms, Workers Turn to Coding for Career Change


Companies cannot hire fast enough. Glassdoor, an employment site, lists more than 7,300 openings for software engineers, ahead of job openings for nurses, who are chronically in short supply. For the smaller category of data scientists, there are more than 1,200 job openings. Demand is highest in San Francisco. Nationally, the average base salary for software engineers is $100,000, and $112,000 for data scientists.

In March, the White House announced an initiative, TechHire, to coordinate the efforts of the federal government, cities, corporations and schools to train workers for the thousands of current job openings in the tech sector. The Obama administration points to coding schools like Galvanize, Flatiron School and Hack Reactor, which offer accelerated training in digital skills as a way to “rapidly train workers for a well-paying job.”

Programmeringsyrket kommer i många variationer, men vad dom alla har gemensamt är att dom är oerhört sociala och kreativa. Så den som tycker om att måla, komponera musik, bygga lego-modeller, lägga pussel, sy, sticka eller virka, eller göra något annat än att sitta framför teven i underskjortan och äta ostpinnar, den personen kan snabbt lära sig programmerings grunder.

Det är som att lyssna på Verdi eller läsa P.G. Wodehouse, för några är det en aha-upplevelse som snabbt tar över deras liv. För andra, de tondöva, förstår dom inte vad det handlar om.

Jag började med att läsa en bok om programmering som började med att tala om binärtalen. Efter tio sidor la jag ifrån mig boken. Jag förstod inte ett ord. Och det berodde inte på mig utan på att boken var dåligt skriven. Sen hittade jag en rikt illustrerad bok om Basic-språket och efter bara några sidor förstod jag jag hade funnit mitt kall.

Steven Levys klassiska bok Hackers: Heroes of the Computer Revolution från 1984 har visserligen några år på nacken men ingen har som han fångat vad det betyder att vara programmerare Det är inte ett yrke, det är ett kall. Det är en sysselsättning som liksom musiken och konsten kommer att fylla ditt liv med mening och utan vilken du inte skulle kunna föreställa dig att leva.

Och om du vill börja så kolla om du hittar några Hackathon eller Meetup nära där du bor. Och gå dit och mingla. Du behöver inte kunna programmera för att vara med i den sociala samvaron. Men du måste vara utåtriktad och social.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Programmering

6 thoughts on “Amerikanerna lär sig programmera och en chans till ett bättre liv

 1. ~Charmkvarken~

  En doktorsgrad är aldrig meningslös. I vissa kretsar räknas man bara om man har disputerat.
  Att ha hoppat av Harvard eller Stanford kan vara meriterande. Att ha blivit antagen där är ju i sig själv en merit.

 2. Johnny

  Lennart, jo jag vet.

  “en helt meningslös doktorsgrad i Kinesiska” hur kan det vara helt meningslöst att kunna prata, skriva, läsa språken väl av världens två största ekonomier? Att kunna kinesiska och engelska bra måste vara mycket efftertraktad kunskap, speciellt om man kan en del om IT också, särskilt i Kalifornien med Kina på andra sidan havet. Det måste finnas flera stora IT företag i USA som behöver personer som kan bra engelska, kinesiska och IT. Välbetalda toppjobb, men då är det förstås slut på alla hippiefasoner och bara att ta på sig kostym och slips, 🙂

  1. Lennart

   Johnny: Problemet med dagens doktorander är att deras forskning ofta är alltför specialiserade och inte har mycket med dagens, eller ens gårdagens Kina att göra.

   Och man behöver inte doktorera för att visa att man kan läsa, skriva och tala kinesiska, det gör en miljard kineser redan utan minsta problem.

   Att en doktorand kan läsa kinesiska är en sak, och att han eller hon kan skriva en avhandling är givet, men det är nog ofta litet si och så med hur bra dom kan tala och speciellt skriva kinesiska.

   Och hur viktig är deras avhandling? Det finns ett bra test för att avgöra det. 1) Har deras avhandling blivit uppmärksammad i Kina? 2) Har dom själva skrivit något vetenskapligt i en kinesisk vetenskaplig tidskrift?

   Det är mycket få svenska sinologer, som dom kallas, som har skrivit vetenskapliga artiklar i Kinesiska tidskrifter. Och vad jag vet så har bara en, Bernhard Karlgren, https://sv.wikipedia.org/wiki/Bernhard_Karlgren fått sin forskning allmänt uppmärksammad och erkänd i Kinesiska akademiska kretsar.

 3. Johnny

  Det är svårt att se hur folk i längden skall kunna försörja sig på att sälja appar för 0 kr/st. WhatsApp tar USD1 per år och har flera 100 miljoner användare, då kan det fungera bra.

  1. Lennart

   Johnny: Ja man skulle kanske tro det, men de flesta mobile apputvecklare jobbar för företag och tjänar utomordentligt bra.

Comments are closed.