Politik

Maskinerna marscherar, Google Translate förbättras och globaliseringen förstärks

google xlate

Google Translate är en av dataålderns märkligaste uppfinningar. Tillgänglig i datormolnen från var som helst på jorden med en Internetuppkoppling så ger den oss möjligheter att översätta text som annars skulle vara otillgänglig för oss.

Och för dom av oss som minns forna tiders papperslexikon så översätter Google Translate från vilket språk som helst till vilket annat språk som helst.

Nu har Google Translate just lanserat en ny version som gör det möjligt att peka mobilkameran på text som sen skannas och översätts inför våra ögon.

Jag har just kollat med en sida från Janna Levins kosmologiska mästerverk How the Universe Gots its Spots och den är inte alls dum. Som ni kan se från mitt lilla exempel.

Google skriver: How Google Translate squeezes deep learning onto a phone

Today we announced that the Google Translate app now does real-time visual translation of 20 more languages. So the next time you’re in Prague and can’t read a menu, we’ve got your back. But how are we able to recognize these new languages?

In short: deep neural nets. When the Word Lens team joined Google, we were excited for the opportunity to work with some of the leading researchers in deep learning. Neural nets have gotten a lot of attention in the last few years because they’ve set all kinds of records in image recognition. Five years ago, if you gave a computer an image of a cat or a dog, it had trouble telling which was which. Thanks to convolutional neural networks, not only can computers tell the difference between cats and dogs, they can even recognize different breeds of dogs. Yes, they’re good for more than just trippy art—if you’re translating a foreign menu or sign with the latest version of Google’s Translate app, you’re now using a deep neural net. And the amazing part is it can all work on your phone, without an Internet connection. Here’s how.

Appen kommer med en OCR-funktion som verkar i det närmaste fulländad och sen med en översättningsfunktion som inte är perfekt men ändå bra nog för att man ska kunna förstå enklare text.

Ett steg på vägen mot en ny maskindriven värld.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Artificiel Intelligence