Politik

NSA och Obama mot medborgarnas rätt till krypterade kommunikationer

NSA-twitter-cover-1

Har medborgarna i ett demokratisk samhälle rätt till privata kommunikationer som myndigheterna inte kan läsa? Nej säger den svenska, brittiska och amerikanska regeringen. Ja säger visselblåsaren Edward Snowden, Silicon Valleys IT-företag och San Francisco-programmeraren Moxie Marlinspike som jag har skrivit om och som till FBIs, NSAs och president Obamas stora förtret har utvecklat kryptosystem som gör det svårt för NSA att läsa amerikanernas e-post.

Det här är en fråga av fundamental betydelse för demokratin, och president Obama har tyvärr landat med en duns på fel sida av historien. DDR:s gamla koryféer skulle sluta honom i sin famn.

Men som Danny Yadron skriver i Wall Street Journal så finns det faktiskt högt uppsatta f.d. chefer som stöder ett fritt Internet: Former Heads of Homeland Security, NSA Back Encryption

Three prominent former national-security officials endorsed the use of encryption in communications, breaking with President Barack Obama and Federal Bureau of Investigation Director James Comey in their standoff with Silicon Valley over new uses of the controversial technology.

Former National Security Agency Director Mike McConnell, former Department of Homeland Security Secretary Michael Chertoff and former Deputy Defense Secretary William Lynn backed encryption in an eyebrow-raising editorial published Wednesday in the Washington Post.

“History teaches that the fear that ubiquitous encryption will cause our security to go dark is overblown,” the three write. “The greater public good is a secure communications infrastructure protected by ubiquitous encryption at the device, server and enterprise level without building in means for government monitoring.”

The op-ed is perhaps the most surprising argument to pop up in a year-long fight between Silicon Valley and the FBI.

Att president Obama nu använder risken för terrordåd för att argumentera för att det amerikanska folket inte har rätt till krypterade kommunikationer som myndigheterna inte kan läsa, visar hur han nu har övergivit de principer han sade sig stå för när han först blev vald till president.

För som de tidigare säkerhetscheferna nu klart säger så blir samhället säkrare av att medborgarnas kommunikationer inte kan övervakas, punkt och slut.

IT-företagen här i Silicon Valley blev tagna på sängen när dom upptäckte att president Obama hade beordrat NSA att installera bakdörrar in i deras system, som möjliggjorde massövervakning av all trafik i datormolnen. Något de naivt aldrig hade trott att deras egen regering skulle ge sig in på.

Dom har nu lärt sig sin läxa och byggt in svårforcerbara kryptosystem direkt i sin hård och mjukvara. Inte i första hand för att försvara sig mot Kina eller Ryssland utan mot sin egen regering.

Ännu ett exempel på att det är hög tid för president Obama att lämna över till en ny president.

Som Lord Acton sade, Makt korrumperar och absolut makt korrumperar absolut

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om NSA