Politik

Anna Kinberg Batra och de nynya Moderaterna får fnatt, Sverige som polisstat : reseförbud, åsiktsförbud, massavlyssning

Police in riot gear - Parliament Square and Westminster Bridge London

Att Anna Kinberg Batra nu vill förvandla Sverige till en polisstat under hänvisning till förmenta terroristhot visar hur ytliga Moderaternas frihetsmeddelande alltid har varit. Men att hon nu även går till höger om SD är djupt oroväckande.

Kerstin Holm skriver i DN: Moderaterna: Skriv in reseförbud i terrormisstänktas pass

”Vill göra åsikter straffbara”

Inrikesminister Anders Ygeman (S) har ännu inte velat kommentera moderaternas förslag. Däremot kommer kritik från advokathåll, som varnar för följderna om moderaternas förslag blir verklighet.

– Det är en oroande utveckling att man i västvärlden att man tar till metoder som distanserar sig från vad som kännetecknar en demokratisk rättsstat – utan att för dens skull lyckas förhindra terrordåden, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg, och försvarsadvokat Thomas Olsson håller med i kritiken.

– Det de vill bestraffa är inte terroristhandling utan den väldigt vardaglig handling att resa. Och det som ska göra resan straffbar är vilka åsikter personen har som utför resan. Det här är ett väldigt tydligt steg mot övervakningssamhället, säger Olsson till SVT Nyheter.

George Orwell skulle känna igen sig och vi kan nu se att om moderaterna återkommer till makten så kommer dom att riva upp den svenska rättsstaten.

Åtminstone är dom öppna om sina mål.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

5 thoughts on “Anna Kinberg Batra och de nynya Moderaterna får fnatt, Sverige som polisstat : reseförbud, åsiktsförbud, massavlyssning

 1. roger

  ang.: “Inrikesminister Anders Ygeman (S) har ännu inte velat kommentera moderaternas förslag.”

  Så verkar SVT ha uppdaterat : “Inrikesminister Anders Ygeman (S) säger till SVT Nyheter att förslaget är bra men senkommet uppvaknande av moderaterna.”

  Jag är inte säker på att det är av populistiska skäl, utan snarare att tiden nu är mogen för att lura på svenskarna massövervakning. SÄPO har länge lobbat för detta men blivit nobbade eftersom varken S eller M vågat tillmötesgå av populistiska skäl:

  “Moderaterna vill bland annat att Säkerhetspolisen ska få möjlighet till signalspaning via FRA under förundersökningar för att kunna säkra bevisning mot personer som gör sig skyldiga till terror.

  Dessutom bör säkerhetspolisen enligt Moderaterna få möjlighet till hemlig dataavläsning, det vill säga kunna läsa krypterad trafik exempelvis IP-telefoni som Skype och olika chattprogram.”

  S & M kommer nu då genomföra det som alla politiker drömmer om.

  1. Lennart

   roger, jo det ser onekligen ut som om det är vad M vill ha. Och om inte S opponerar sig så riskerar vi ett helt nytt Sverige. Som det sen kommer att bli mycket svårt att bli av med.

 2. Bosse

  Självklart är den terror och det besinningslösa våld som grupper som IS, Al-Qaida, Al-Shabaab, Boko Haram m.fl. gör sig skyldiga till ett stort och därtill växande problem.

  Ändå så tror jag att ett i passet inskrivet förbud mot att besöka vissa länder skulle vara ett verkningslöst slag i luften vad gäller terrorismen. Dessutom såklart också ett hårt slag mot demokratin och det (fortfarande någotsånär) öppna samhället.

  Däremot är jag av den åsikten att personer som bevisligen deltagit i strider på terroristernas sida antingen bör hindras från att återvända till Sverige (om det är möjligt), alternativt dömas för krigsbrott vid återkomsten till Sverige. Sverige får inte bli en fristad för återvändande terrorister där de utan problem kan vila upp sig. Men som sagt jag tror att AK Batra är på fel spår. Hennes förslag känns mest som ett populistiskt, och något desperat, inlägg i debatten.

  1. Lennart

   Bosse: Jag skulle ha trott att Moderaterna först skulle ha kollat med advokatsamfundet och med kända experter av olika schatteringar för att få dom på sin sida. Nu går Batra ut med ett helt ogenomtänkt förslag och för omedelbart Sveriges jurister mot sig. Och har svenska medborgare begått internationella brott som knarksmuggling, som ju leder till att åtskilliga svenskar dör varje år, så finns det ju etablerade metoder för att ingripa. Som du skriver, der här är ett populistiskt och inte så litet desperat försök att vinna väljare.

   Har tidigare inte haft något grepp om vad för slags person Batra är. Nu vet jag och det är uppenbarligen inte en person som tänker innan hon kläcker ur sig såna här oävertänka uttalanden.

 3. Johnny

  Makten i västvärlden verkar alltid vilja öka kontrollen av medborgarna, begränsa deras frihet och ta mer av deras resurser i anspråk, så även Moderaterna.

  Kinberg Batra (M) vill nu slopa informationsplikten vad gäller den dödliga sjukdomen AIDS/HIV enligt senaste utspelet på Pridefestivalen.

  Ett helt sinnessjukt förslag, man kan inte tro att det är sant, politikerna verkar tävla om vem som kan fantisera ihop den absolut mest vansinniga politiken, som överträffar Frankfurtskolans mest vilda förhoppningar.

Comments are closed.