Politik

Presidentvalet i USA: missnöjda väljare vänder upp och ner på valkampanjen, Clinton och Bush ute?

Hillary Clinton - Caricature

Det jäser bland de amerikanska väljarna, folk är förbannade, förbittrade och arga som fan för att uttrycka det enkelt.Orsakerna är många. Om man bortser från den väntade partipolitiken så handlar de mycket om den dåliga amerikanska ekonomin, de stagnerade lönerna och de frånvarande jobben.

Och när man är fly förbannad och utan jobb och framtidsutsikter så är det siat man vill se den helt artificiella Hillary Clinton med sitt frusna leende som inte kan säga något spontant, eller hennes republikanske kopia Jeb Bush. Maen vill se autentiska politiker som inte följer spelreglerna utan säger vad dom tycker utan att ständigt använda fokusgrupper och teleprompter.

Vilket är orsaken till att helt osannolika presidentkandidater som Bernie Sanders och Donald Trump nu helt oväntat lockar väljare. Och hotar de etablerade kandidaterna

Janet Hook skriver i New York Times: Unhappy Voters Shake Up Presidential Race. Unsettled electorate gives a lift to antiestablishment candidates, a new Wall Street Journal/NBC News poll finds

ut Americans are taking an unusually sour view of the leading candidates of both parties. Jeb Bush is losing ground among the most conservative Republican voters; Hillary Clinton is viewed more negatively now than at almost any time in her political career. While Mr. Trump leads the pack of GOP contenders, he inspires more negative feelings than any other major candidate.

“We don’t much like our candidates,” said Bill McInturff, a Republican pollster who helped conduct the survey with Democrat Fred Yang.

Among Democrats, Mrs. Clinton’s lead remains substantial but is eroding amid a series of controversies about her email practices and fundraising by her family foundation, as well as rising interest in Mr. Sanders and signs that Vice President Joe Biden may be considering a run.

Mrs. Clinton led Mr. Sanders by 34 percentage points among Democratic primary voters in the new survey—59% to 25%—down from the 60-point lead she held in June.

I ett tecken på att det demokratiska etablissemanget nu anser att Hillary Clinton är skadskjuten så har Joe Biden börjar tänka på att ställa upp mot henne. Något han aldrig skulle ha gjort om hon inte plötsligt hade visat sig svagare än väntat.

Det är givetvis omöjligt att säga hur det kommer att gå, bara att de amerikanska väljarna inte gillar någon av dagens kandidater. Och minst av allt etablissemangskandidaterna Hillary Clinton och Jeb Bush.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om 2016-Valet i USA

2 thoughts on “Presidentvalet i USA: missnöjda väljare vänder upp och ner på valkampanjen, Clinton och Bush ute?

Comments are closed.