Politik

Efter ett långt dalande, kraftigt uppåt för vapenvåldet i USA. Välkommen till världens friaste land. Bring your own coffin.

Glock

Det är svårt att diskutera USA utan att diskutera vapenvåldet, som sitter som en varböld på det amerikanska samhället. Och som alla vet så är det omöjligt att göra något åt vapenvåldet eftersom miljoner amerikaner ser det som ett tecken på den amerikanska drömmen och det amerikanska frihetsidealet. Kan man inte skjuta ihjäl sin familj, sina grannar och hela skolklasser med sitt automatvapen så är man inte fri.

Och friheten skördar nya lagrar, för som Tanya Basu skriver i Time Magazine så skjuter nu dödsofften för vapenvåldet i höjden igen efter en lång tids dalande: Homicides Are Spiking This Year After Falling for Decades

A study says homicide rates are down. But 2015 rates—especially for gun violence—are very different.

Since 1960, U.S. homicide rates have been falling—that is, until this year. Meanwhile, intimate-partner violence and child abuse affect up to 12 million and 10 million Americans, respectively, according to a survey released Tuesday in JAMA. Taken together, it paints a bleak picture for Americans’ safety, and it has violence prevention scholars trying to figure out what led to the changes—and when.

At the annual meeting of the Major Cities Chiefs Association on Monday, police chiefs grappled with the fact that some cities are seeing a 50% increase in murders compared with last year. ……

But Andrew Papachristos, a professor of sociology at Yale and a criminal justice expert who has focused much of his research on Chicago’s gang and gun violence, says that JAMA‘s findings may not offer a nuanced enough picture of what’s going on in the United States, because it looks at general trends across the country. While on average crime might have fallen until to this year, some cities, such as Chicago and Milwaukee, are still facing severe problems with violence, particularly in certain areas of the city. Indeed, within cities, “the rates of violence across neighborhoods can be exponentially higher in certain areas and almost zero in others,” he says.

Precis varför det är tabu att ifrågasätta vapenvåldet är en fråga som jag i alla fall inte kan svara på. Men så är det. USA är egentligen en enda stor vapenarsenal som råkar vara befolkad av oräkneliga miljoner vapengalningar.

Välkommen till världens friaste samhälle. Bring your own coffin.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Vapen