Politik

DiUX, Defense Innovation Unit Experimental, Pentagon förstärker sina positioner i Silicon Valley

Moffett Field

Moffett Field, centrum för Pentagon nya satstning i Silicon Valley

Även om det kanske inte är så speciellt känt nuförtiden så har Pentagon alltid spelat en mycket stor roll i Silicon Valley. Det är ingen överdrift att säga att utan Pentagons inflytande så hade Silicon Valley aldrig blivit till.

Och det är inte nödvändigtvis enbart negativt. Internet skapades som bekant av Pentagon och Pentagons DARPA spelar en viktig roll i att pusha på för utvecklingen av nya militärrelaterade teknologier, som den förarlösa bilen. Hade det inte varit för DARPA så hade vi inte fått Googles förarlösa bil. I alla fall inte än-

Gordon Lubold skriver i New York Times om hur Pentagon nu vill förstärka sina positioner i Silicon Valley för att få bättre och snabbare tillgång till dalens viktigaste innovationer. Den nya organisationen går under benämnigen “DiUX, Defense Innovation Unit Experimental”: Pentagon Takes Steps to Bolster Silicon Valley Ties

Under Defense Secretary Ash Carter, the Pentagon has been looking for ways to partner with technology firms in Silicon Valley as a way to improve the Pentagon’s own ability to innovate. In announcing what’s called the Defense Innovation Unit–Experimental in April, Mr. Carter, who worked in Silicon Valley for a year before becoming Pentagon chief, seeks to create a conduit between technology companies here and the Defense Department.

Deputy Secretary of Defense Robert Work traveled here Wednesday to announce two new leaders for the nascent organization, known as DIU-x. George Duchak, a former director at the Air Force Research Laboratory, will serve as director of DIU-x, and Rear Adm. Daniel “Brian” Hendrickson, a former Navy SEAL and Reserve officer, will serve as the unit’s military deputy.

DIU-x will be housed in buildings near Moffett Field, a civilian and military airfield in Mountain View, Calif., where Google conducts some operations and one of the more iconic features of Silicon Valley, giant airship hangars built in the 1930s, still stand.

The idea is to give Silicon Valley firms and the Defense Department a way to build a relationship with one another as the government and the private sector work together on any a number of technology initiatives, from big data to robotics and cyber defense. Mr. Duchak and Adm. Hendrickson will essentially serve as mediators between the defense establishment and Silicon Valley firms, and the initative will be staffed by a number of other military and defense personnel.

The Pentagon could benefit from working more closely and in a coordinated way with technology companies, Mr. Work said.

Problemet är att det inte alltid är lätt att se om en ny teknologi som den som finns i en förarlös bil också inte kan användas i en förarlös stridsvagn, eller ett förarlöst bombplan. All teknologi är värdeneutral och det vore inte bra om Silicon Valley skulle börja jobba med massavlyssning eller förarlösa vapensystem.

Pressklipp:
Pentagon, DIUx Officials Discuss DoD, Industry Innovation

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien