Politik

Kan Netanyahu och hans USA-allierade stoppa Obamas Iranavtal? Var ligger Chuck Schumers lojalitet? Nobelpristagare för Iranfördraget

Chuck Schumer - Caricature

Var ligger en för länge sedan invandrar minoritetsgrupps lojalitet? Hos sitt ursprungsland eller hos det land där de och deras barn och barnbarn nu bor? Det här är en fråga som nu blivit akut i invandrarnationen USA när Israels premiärminister Netanyahu satsar allt på att sabotera president Obamas Iranavtal.

Medan Israellobbyn AIPAC med en årlig budget på $67 miljoner, reservationslöst ställer sig bakom Israel och Netanyahuregeringen och nu gör allt för att få amerikaner och speciellt då amerikaner av judisk börd, att rösta emot sin egen president, så ställer sig den betydligt blygsammare och mer moderata Israel-lobbyn JStreet med en budget på under två miljoner dollar bakom presidenten.

Enligt JStreet så stöder 62% av alla amerikaner av judisk börd presidenten och hans Iranavtal .

Till den siffran kan också läggas den inflytelserika amerikanska Kristna Högern, som mangrant stöder Israel och dess ockupation av “det heliga landet” och givetvis det republikanska partiet som gör allt som överhuvudtaget är möjligt för att sabotera allt som president Obama företag sig.

Orsaken till att frågan om lojalitet har ställts på sin spets är att USA:s och Israels nationella intressen nu klart skiljer sig. För USA är det viktigt att få Iran integrerat i ett fredligt Mellanöstern, medan Netanyahu-regeringen klart inser att om sanktionerna upphör så kommer Israel snart att tappa sin position som Mellanösterns enda supermakt.

Julie Hirschfield Davis skriver i New York Times: Fears of Lasting Rift as Obama Battles Pro-Israel Group on Iran

WASHINGTON — President Obama had a tough message for the American Israel Public Affairs Committee, or Aipac, the powerful pro-Israel group that is furiously campaigning against the Iran nuclear accord, when he met with two of its leaders at the White House this week. The president accused Aipac of spending millions of dollars in advertising against the deal and spreading false claims about it, people in the meeting recalled.

So Mr. Obama told the Aipac leaders that he intended to hit back hard.

The next day in a speech at American University, Mr. Obama denounced the deal’s opponents as “lobbyists” doling out millions of dollars to trumpet the same hawkish rhetoric that had led the United States into war with Iraq. The president never mentioned Aipac by name, but his target was unmistakable.

Delegates from Iran and a group of six nations led by the United States in Vienna on Tuesday after agreeing to an accord to significantly limit Tehran’s nuclear ability.Deal Reached on Iran Nuclear Program; Limits on Fuel Would Lessen With TimeJULY 14, 2015
President Obama, at American University on Wednesday, opened a political phase of his campaign for the Iran accord.It’s Either Iran Nuclear Deal or ‘Some Form of War,’ Obama WarnsAUG. 5, 2015
Obama Sends Top Officials to Address Jewish GroupFEB. 26, 2015
Prime Minister Benjamin Netanyahu, appearing before an estimated 16,000 supporters of Israel, characterized the disagreement over Iran as a family fight.Obama and Netanyahu Play Down Rancor on Iran, but Views Still Differ SharplyMARCH 2, 2015
The remarks reflected an unusually sharp rupture between a sitting American president and the most potent pro-Israel lobbying group, which was founded in 1951 a few years after the birth of Israel.

Frågan om lojalitet, kom till sin spets i förra veckan när den viktige demokratiske New York-senatorn Chuck Schumer, själv av judisk börd, bröt med sin egen president, och allvarligt försvagade president Obamas chanser att driva igenom avtalet.

Jonathan Weisman och Jennifer Steinhauer skriver i New York Times: Opposing Iran Nuclear Deal, Chuck Schumer Rattles Democratic Firewall

The decision by Senator Chuck Schumer of New York to oppose the Iran nuclear deal has rattled the Democratic bulwark around the accord, emboldened the deal’s opponents in both parties, and set off a wave of condemnation from liberals for the man who hopes to lead Senate Democrats in the next Congress.

But supporters of the accord said on Friday that Democratic defections would not be enough to bring it down.

To scuttle the deal, opponents have two high hurdles. They will need 60 votes in the Senate for a resolution of disapproval to overcome a filibuster by supporters of the accord. If the opponents get that, the president will veto the resolution. The opponents would then have to secure the votes of two-thirds of the lawmakers in both chambers to override the veto.

“It is less likely than not that Congress is going to override,” said Representative Brad Sherman of California, a senior member of the House Foreign Affairs Committee, who came out against the nuclear accord on Friday. “That happens almost never, and even less often on foreign policy.”

Mr. Schumer’s voice is powerful, and his politics are wily, but he alone cannot stop the international agreement, which Republican leaders in the House and the Senate have promised to bring to a vote in mid-September.

Å andra sidan så har Obama fått stöd från 29 ledande fysiker, inklusive sex nobelpristagare.

William J. Broad skriver i New York Times: 29 U.S. Scientists Praise Iran Nuclear Deal in Letter to Obama

Twenty-nine of the nation’s top scientists — including Nobel laureates, veteran makers of nuclear arms and former White House science advisers — wrote to President Obama on Saturday to praise the Iran deal, calling it innovative and stringent.

The letter, from some of the world’s most knowledgeable experts in the fields of nuclear weapons and arms control, arrives as Mr. Obama is lobbying Congress, the American public and the nation’s allies to support the agreement.

The two-page letter may give the White House arguments a boost after the blow Mr. Obama suffered on Thursday when Senator Chuck Schumer of New York, a Democrat and among the most influential Jewish voices in Congress, announced he would oppose the deal, which calls for Iran to curb its nuclear program and allow inspections in return for an end to international oil and financial sanctions.

Nu får man ha vilka åsikter man vill i en demokrati. Men det är redan klart att om Obama lyckas föra sitt Iranavtal i hamn så kommer Netanyahu-regeringens agerande inte att glömmas i första hand.

Och Chuck Schumer kommer att få kännas vid att om man bryter med sin egen president så kommer det att få politiska konsekvenser.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Iran

9 thoughts on “Kan Netanyahu och hans USA-allierade stoppa Obamas Iranavtal? Var ligger Chuck Schumers lojalitet? Nobelpristagare för Iranfördraget

 1. San

  En normalare tolkning är naturligtvis att Obama redan har sina röster och därför kan låta Schumer rösta mot så det inte kostar honom politiskt bland sina väljare. Hade Chuck Schumer velat stoppa Iran-avtalet så hade han naturligtvis kampanjat mot det och det kan ju alla människor se att han inte gör.

  1. Lennart

   San: Nej så verkar det inte vara. Obama hade hoppats på Schumers röst, som skulle ha försäkrat honom om segern. Nu är det betydligt mer ovisst. Och som du vet så kan Obama inte “låta” Schumer göra någonting, efter som Schumer som senator är sin egen man. Den intressanta frågan, som jag inte kan svara på, är vad Schumer skulle göra om Nejsidan vinner och Obama lägger in sitt veto. Kommer han då att rösta för Obama eller inte. Vi får se.

   1. San

    Naturligtvis kommer Obama behöva lägga in sitt veto, det har han räknat med hela tiden. Så länge han får 1/3(?) så är allt grönt, inget dramatiskt med det.

    1. Lennart

     San, Obama hade hoppats få nog med stöd för att senaten skulle kunna göra en filibuster så att han inte skulle behöva lägga in sitt veto. Men efter Schumers avhopp så verkar det inte troligt.

 2. Bosse

  Orsaken till att frågan om lojalitet har ställts på sin spets är att USA:s och Israels nationella intressen nu klart skiljer sig. För USA är det viktigt att få Iran integrerat i ett fredligt Mellanöstern, medan Netanyahu-regeringen klart inser att om sanktionerna upphör så kommer Israel snart att tappa sin position som Mellanösterns enda supermakt.

  Självklart är det så israelerna (de nuvarande israeliska ledarna) tänker, men precis som en usel schackspelare som bara har förmåga att se vad som händer fram till nästa drag men inte längre så verkar israelerna sakna förmåga att inse sitt eget bästa på längre sikt. Om utvecklingen går helt överstyr i hela MÖ, som den otvivelaktigt riskerar att göra, så kommer Israel att ligga riktigt illa till och ingen supermaktsstatus i världen kan ändra på det.

  “Enligt JStreet så stöder 62% av alla amerikaner av judisk börd presidenten och hans Iranavtal .
  Mellanösterns (och Israels) framtid hänger på ett hår just nu och lyckligtvis så verkar både Obama och en majoritet av de amerikanska judarna inse det. Det skulle vara djupt olyckligt om människor med sämre tankeförmåga lyckas spoliera Iranavtalet.

 3. Johnny

  Vi får hoppas att Chuck får betala ett högt pris för sin illojalitet. Själv är jag förvånad över att avtalet med Iran blev av, om det nu blir det. Det är första gången jag kan minnas att sionisterna förlorat en politisk fight, när USA väljer att agera i sitt intresse och inte i Israels. Undra hur det gick till? Sedan splittringen mellan J-street och AIPAC är ju toppen.

 4. Johnny

  Chuck Schumer är ziocon och är lojal mot Israel i första hand. Intressant att det blivit en politisk splittring mellan AIPAC och J-street. Det borde utnyttjas maximalt för att minska deras politiska inflytande i USA och världen.

  1. Lennart

   Johnny: Chuck Schumers agerande har fått rätt många här i USA att höja på ögonbrynen. Att bryta med en president från det egna partiet och ta ställning för en utländsk politisk ledare är inte något som vanligtvis tolereras i USA. Schumers lojalitet kan ifrågasättas, och det kommer att kosta honom framöver.

Comments are closed.