Politik

Ikeamorden uppmärksammas i USA: när svenskarna förlorade sin oskuld om sin asylpolitik

IKEA Logo in Blue and Yellow on Store

En kollega annars trevlig på högerkanten här i Kalifornien SMS:ar mig om dubbelmordet på IKEA, “kanske dags att ta med dig skjutvapen till Sverige när du ska dit på semester” säger man och man riktigt anar hans skadeglädje.

Dubbelmord på IKEA, det svenskaste som finns, en veritabel symbol för det moderna Sverige, det är som hämtat från en deckare. Och när det sen uppenbarar sig att mördarna är asylsökande från Eritrea då står symboliken målad med bjärta färger.

Det är lätt att inse att det här dådet kommer att skicka chockvågor genom det svenska samhället under en rätt lång tid framöver.

New York Times skriver: Knife Attacks Kill 2 People at Central Sweden Ikea Store

olice in Sweden arrested two men on suspicion of murder in a knife attack that killed a man and a woman at an Ikea store Monday in the central Swedish city of Vasteras, police and store officials said.

Vasteras police officer Per Agren, in charge of the investigation, said they had not found any connection between the suspected attackers and the victims or between the two attackers.

Describing the incident as “a mad event,” Agren told reporters that both men — one in his mid-30s, the other born in 1992 — were detained in the store and at a bus stop outside.

The male victim was dead at the scene, and the woman died later, police said.

Skillnaden mellan dagens svenska migrationspolitik och den framgångsrika amerikanska migrationspolitiken som jag ser runt omkring mig här i Silicon Valley och resten av USA är att den amerikanska är inriktad på högutbildade arbetskraft som kan gå rakt in i väntande jobb, medan den svenska är inriktad på flyktingar och asylsökande som för det mesta har en mycket dålig utbildning och för det mesta inte kan slussas in i väntande jobb.

En stor skillnad som gör den svenska modellen till en av de mest svårhanterliga man kan tänka sig.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

19 thoughts on “Ikeamorden uppmärksammas i USA: när svenskarna förlorade sin oskuld om sin asylpolitik

 1. Marcin

  San, tack för översättningen. Den kvinnan verkar ha krut i tarmarna! Vad säger de båda männen från 4:34?

  Vad får den unge asylanten att utmana kameramannen som verkar ha sökt skydd i någon affär 3:30?

  Och nej jag vet inte vilka FPÖ är men eftersom de gör videos som verkar belysa problematiken med den förda invandringpolitiken så måste de vara Hitlers barnbarn.

 2. Marcin

  Lennart, inte jag heller tills jag såg klippet. 🙂
  Jag vet inte mycket om organisationen som lade upp detta videoklipp (måste vara något från högerkanten) och kan tyvärr inte förstå allt som diskuteras där i, men huvuddragen är, om jag uppfattat det rätt, att de personer som invandrat verkar vara upprörda över att saker och ting inte fungerar. Verkligheten tycks inte stämma överens med vad de hade föreställt sig och betalat för (11000USD).

  Om någon är bra på tyska så vore det kanske mest intressant att få veta exakt vad personerna från 4:10 – 5:10 har att säga.

  1. San

   Marcin

   Vad förstod du inte? Hon ville skicka stridsflygplan på asylsökanden eftersom avvisningar är för dyra. FPÖ borde man veta vilka de är. Vad var oklart?

 3. Marcin

  “Ich schwöre auf meine Mutter, Ich schwöre auf den Koran. Ich bin keine österreichische Schwuchtel. Ich bin kein scheiß Österreicher, ich bin Muslim! Ich bin nicht so wie ihr! Ich mach dich kaputt, komm jetz, komm! Hast du einen Schwanz? Bist du ein Mann? Du bist vierzig Jahre alt.”
  Det ser ut som om européerna får vänja sig vid att äta med sked på resturang.

 4. Christer W

  Nu har det kommit fram att den ena kille inte hade med saken att göra annat än att de befann sig på Ikea samtidigt. Tydligen blir han antagligen åklagarens starkaste vittne.
  Att han liksom många andra sprang från ikea i panik är ju inte så konstigt. Men att han blev misstänkt för han sprang därifrån och vill ta bussen hem är lite intressant fenomen.

  1. San

   Det verkar inte överdrivet långsökt att man som asylsökande försöker hålla sig undan att vara vittnet till ett knivmord.

 5. Peter Andersson

  @ San

  Men det var TVÅ gärningsmän enligt alla initiala rapporter, något som svensk gammelmedia tycks verka vilja glömma bort nu. Vad är chansen att två personer som bor på exakt samma boende skall få psykbryt exakt samtidigt, på exakt samma sätt, på exakt samma IKEA-avdelning, attackera exakt samma offer och skrika Allah Akbar (enligt vissa initiala vittnesuppgifter) utan att det råkar vara en terrorattack?

  1. San

   Var det två personer som fått asyl? Vad vet jag? Jag undrade endast hur detta är kopplat till svensk asylpolitik, då åtminstone en tydligen fått avslag på sin ansökan. Om du vet ven den andre är så får du gärna berätta mera.

  2. Lennart

   Peter, Hade det här hänt i USA så hade den första reaktionen varit att det var ett terrorangrepp. Om det sen var sant eller inte är en annan sak.

 6. San

  De flesta som läser här bor ju inte i USA, men hade ni gjort det så hade ni vetat att ett relativt liknande fall skedde i San Fransisco för inte så länge sedan.

 7. Marcin

  Det som får mig att höja på ögonbrynen är att det inslag på nyheterna som visade hudfärgen på den ena av förövarna eller brottsoffret, klipptest bort och man valde istället bara visa när halva båren sköts in i ambulansen. När en utländsk journalist senare vid polisens presskonferens frågade om det rörde sig om ett religiöst motiv eller om det var en utlänning som var förövaren så valde man att helt enkelt inte kommentera saken.
  När man dock går in och kollar vem som laddar ner Framställan om förodnande av offentlig försvarare i fallet i fråga så är listan ovanligt lång på gammelmedia adresser.
  Man är så rädd, så rädd, eller så lever vi i en världens friaste informationsdiktaturer.
  https://minfil.org/creeper

 8. Peter Andersson

  @ San

  Så du menar att han begick mord för att få stanna i Sverige istället för att utvisas? Kan iofs tänka mig att svenska fängelser är ett lockande alternativ jämfört med att vara uteliggare i Eritrea. Dock måste vän av ordning fråga sig – vad motiverade den andre gärningsmannen? Är utvisningen bara en coverstory från myndigheterna för att dölja att det var en terrorattack a la Frankrike?

  1. San

   Nej, det var en galning naturligtvis. Post traumatisk stress efter krig kanske, vad vet jag. det här hade nig kunnat hända senare även om han hade fått asyl.

   Någon större koppling till svensk migrationspolitik är svår att hitta och ett exempel på att Sveriges asylpolitik skulle vara för generös är det ju verkligen inte.

 9. San

  Ha ha ha, klassisk Lennart. Han blev nekad asyl och skulle utvisas. Vad har detta med migrationspolitiken att göra om du inte menar att han borde fått stanna?

 10. Johnny

  Det är som du säger inte frågan om arbetskraftsinvandring utan asylinvandring från tredjevärlden, främst MENA-länder, med främmande språk, kultur, religion och dålig utbildning om någon. Plus att nio av tio asylanter saknar identitetshandlingar och får gratis busskort så de kan röra sig fritt i samhället. Sverige har helt spårat ur, men det hindrar naturligtvis inte att vi fortsätter att ta emot 100.000-tals “flyktingar” per år, ett nytt Uppsala per år.

  Sverigedemokraterna behöver inte göra någonting utan kan luta sig tillbaka och låta verkligheten sköta valkampanjen åt dem, mängder av flyktingar som väller in i landet, arbetsbrist, bostadsbrist, välfärdsbrist och tiggare i varje gathörn samt all kriminalitet med bilbränder varje dag, stenkastning på ambulanser och polis, skottlossning, handgranatsexplosioner (30 st i år), knivmord och våldtäkter i parti och minut.
  Undra hur länge en majoritet av svenska folket kommer att fortsätta rösta på DÖ-partierna? Hur självmordsbenägna är svenska folket egentligen?

Comments are closed.