Politik

Google Microsoft och IBM och tävlingen om framtidens automatiska översättningsappar

moerk choklad

Svensk choklad blir internationell

Efter att ha utvecklas i rätt maklig takt under de senaste åren så gör översättningsappar nu ett kvantsprång framåt. Och idag är inte Google lägre ensam mästare på plan.

Men låt oss börja med Googles Otavio Good, som skriver på Googles forskningsblogg som skriver om hur Google nu satsar på att göra det möjligt att kombinera s.k. OCR, alltså optisk textigenkänning med översättning i en mobil:

How Google Translate squeezes deep learning onto a phone

Today we announced that the Google Translate app now does real-time visual translation of 20 more languages. So the next time you’re in Prague and can’t read a menu, we’ve got your back. But how are we able to recognize these new languages?

In short: deep neural nets. When the Word Lens team joined Google, we were excited for the opportunity to work with some of the leading researchers in deep learning. Neural nets have gotten a lot of attention in the last few years because they’ve set all kinds of records in image recognition. Five years ago, if you gave a computer an image of a cat or a dog, it had trouble telling which was which. Thanks to convolutional neural networks, not only can computers tell the difference between cats and dogs, they can even recognize different breeds of dogs. Yes, they’re good for more than just trippy art—if you’re translating a foreign menu or sign with the latest version of Google’s Translate app, you’re now using a deep neural net. And the amazing part is it can all work on your phone, without an Internet connection.

Men det här är bara början:

nyt svenska

För nu lanserar Microsoft Bing Translator, och med den så kan jag översätta hela New York Times förstasida på en enda gång, supersnabbt, och med rätt bra resultat.

Och samtidigt satsar IBM på översättningsfunktioner för sin Watson kognitiva dator.

Ett stort steg framåt, och den hör utvecklingen kommer utan tvekan att fortsätta, med allt bättre resultat.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien