Politik

Microsofts avancerade kinesiska chatbot Xiaoice visar vägen mot framtidens datorsystem

Tags: ,

xiaoice

Chatbottar, alltså automatiserade datorprogram som beter sig som människor och som du kan prata med, går tillbaks till 1960-talets Eliza, men har under de senaste åren blivit allt mer avancerade, mest känd är kanske Apples personliga assistent Siri.

Även Microsoft har en chatbot, som heter Xiaoice, alltså Lilla IS, eller Lilla Bing, från namnet på Microsofts sökmaskin. Och vad som gör den intressant är att man kan använda den i mobilen och att den nu har bildigenkänning. Dvs man kan visa Xiao Ice sina senaste bilder och chatboten kan känna igen dom och ge sin syn på dom.

John Markoff och Paul Mozur skriver i New York Times:
For Sympathetic Ear, More Chinese Turn to Smartphone Program

Xiaoice (pronounced Shao-ice) can chat with so many people for hours on end because she is not real. She is a chatbot, a program introduced last year by Microsoft that has become something of a hit in China. It is also making the 2013 film “Her,” in which the actor Joaquin Phoenix plays a character who falls in love with a computer operating system, seem less like science fiction.

“It caused much more excitement than we anticipated,” said Yao Baogang, the manager of the Microsoft program in Beijing.

Xiaoice, whose name translates roughly to “Little Bing,” after the Microsoft search engine, is a striking example of the advancements in artificial-intelligence software that mimics the human brain.

The program remembers details from previous exchanges with users, such as a breakup with a girlfriend or boyfriend, and asks in later conversations how the user is feeling. Xiaoice is a text-messaging program; the next version will include a Siri-like voice so people can talk with Xiaoice.

Microsoft has been able to give Xiaoice a more compelling personality and sense of “intelligence” by systematically mining the Chinese Internet for human conversations. The company has developed language processing technology that picks out pairs of questions and answers from actual typed conversations. As a result, Xiaoice has a database of responses that are human and current — she is fond of using emojis, too.

Chatboten kommer också ihåg vad ni sist pratade om, och kan med tiden bygga upp en bild av dig och dina intressen. Och alltså med tiden bli allt mer anpassad till dig och ditt liv.

Något som skulle kunna bli mycket användbart inom psykiatrin eller inom skolan.
Men just bildigenkänningen är utomordentligt intressant, för det är något jag själv sysslar med, och det är en trend som kommer att bli allt mer inflytelserik framöver.
Inte minst inom sjukvården. Mer om det i helgen.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Mobiltelefoner