Politik

Förbannade amerikanska väljare vänder upp och ner på presidentvalet

Hillary Clinton - Caricature

Nästa års presidentval kommer att bli ett av de märkligaste på mycket längre. Valmanskåren är fly förbannad och vill inte ha gamla etablissemangskandidater med sina påklistrade plastleenden som inte kan hålla ett tal utan en teleprompter som aldrig gör ett uttalande utan att först göra en opinionsundersökning.

Hillary Clinton har redan fått se sig brädad av den helt osannolika socialdemokraten Bernie Sanders som i vanliga fall inte skulle kunna få ett dussin personer att lyssna på hans tal, men som nu drar tiotusentals entusiastiska demokrater, och som nu leder Clinton i den senaste opinionsundersökningen New Hampshire.

Chris Cillizza skriver i Washington Post om hur Hillary Clinton redan har trasslat in sig i en e-posthärva som redan har fått hennes popularitet att dala och som jag tror kommer att kosta henna presidentvalet: This e-mail story just keeps getting worse for Hillary Clinton

No matter what spin emerges from Hillary Rodham Clinton’s campaign about her decision to turn over her private e-mail server to the Justice Department, it’s impossible to see this as anything but a bad thing for her presidential prospects.

Here’s why. Remember that back in March, following the revelation that Clinton had exclusively used a private e-mail address during her time as secretary of state — going against Obama Administration protocol in the process — she insisted that the server would not — and need not — be turned over to a third party. “I believe I have met all of my responsibilities, and the server will remain private,” she told a reporter during a press conference at the United Nations. And, her lawyer, David Kendall, said in a letter to a congressional committee seeking the server that there was “no basis” to support a third-party examination of it.

Men det blir ännu mer intressant när, som Philip Rucker and Robert Costa skriver i Washington Post, det nu står klart att republikanernas gossen Ruda verkligen planerar att vinna primärvalet i Iowa, något som skulle bli en jordbävning för republikanerna och för valet som helhet: Iowa surprise: Trump is actually trying to win.

DES MOINES — For five days, the royal-blue bus rumbled through miles of cornfields alongside a popular annual bicycle trek across Iowa. It showed up at a country music concert in Cherokee and at a bacon festival in Ottumwa.

And when the hulking vehicle with thick white block letters that spell “TRUMP” pulled into a Wal-Mart parking lot in Fort Dodge this week, people flocked to it. It didn’t matter that Donald Trump wasn’t inside. The bus alone — with the “Make America Great Again!” slogan extending across its sides — created an irresistible oasis of celebrity politics amid a desert of minivans and shopping carts.

“One hundred people showing up for a staffer? I’ve never seen anything like it,” said Chuck Laudner, a longtime Iowa organizer who oversees Trump’s efforts here. “They kept saying the same thing: They want something different.”

Och nu kommer det mest intressanta. I ett tecken på att allt fler demokratiska politiker nu inser att Hillary Clinton är betydligt mer sårbar än man någonsin hade trott så lägger nu Vice President Joe Biden grunden för en egen presidentkampanj.

Jonathan Martin och Amy Chozick skriver i New York Times: Joe Biden Wades Further Into ’16 Bid

WASHINGTON — Vice President Joseph R. Biden Jr. is vacationing on Kiawah Island off South Carolina’s coast, riding bikes and walking the beaches with his family. But on Wednesday night, he called one of his most outspoken political supporters and wrestled with the question looming over his future: Should he run for president?

In the hourlong conversation with Richard A. Harpootlian, the former chairman of the South Carolina Democratic Party, the vice president did not reveal which way he was leaning, according to a Democrat familiar with the conversation who spoke on the condition of anonymity to discuss a private call. Mr. Biden described the recent death of his son Beau as an “open wound” that had not begun to heal, and was grappling with whether he could devote his full energy to a campaign.

But at the same time, Mr. Biden and those who support him are moving to put the pieces into place for a possible candidacy. The vice president directed Mr. Harpootlian to get in touch with one of his closest political advisers, Mike Donilon, and has been calling other supporters. And he has permitted his advisers to discreetly contact operatives in early nominating states to determine how fast they could organize a campaign.

Det är långt kvar till valet, som äger rum den åttonde november 2016, men klart är att de amerikanska väljarna verkligen inte vill ha samma gamla politiker som tidigare. Dom vill ha någon helt ny, autentisk, som på något sätt bryr sig om dom och inte lobbygrupperna i Washington.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om 2016-Valet i USA

9 thoughts on “Förbannade amerikanska väljare vänder upp och ner på presidentvalet

 1. San

  Jag gissar att Elizabeth Warren omprövar sitt beslut om det visar sig att Hillary inte längre är självklar. Hon borde göra det iaf.

  1. Lennart

   San, det ska onekligen bli intressant att se om Elizabeth Warren också hon kommer att ge sig in i valkampanjen. Hon har tidigare varit så orubbligt emot att jag misstänker att hon inte kommer att göra det. Men pressen på henne kommer säkert att öka. Om Joe Biden tar steget fullt ut så är det ett tecken på att han tror att Clinton verkligen är sårbar. Och då kommer pressen på Warren att öka enormt.

   1. San

    Jag uppfattade det alltid som att hon inte ville utmana Clinton för partiets skull. Men om email historien verkligen har “legs” så kan hon ju strunta i det.

    Annars får vi hoppas på Sanders mot Trump för då vinner Sanders.

     1. Lennart

      San: Det skulle jag också. Vad som gör nästa års val så spännande är just att väljarna uppenbarligen inte heller vill se politiska dynastier etablera sig. Men trots att Clinton har fått problem så kommer hon knappast att ge upp utan en hård strid. Det närmaste månaderna kommer att bli mycket spännande.

     2. San

      … och jag skulle faktiskt rösta på Clinton mot samtliga Republikaner, vilket jag tror gäller 95% av alla demokrater. Dessutom kommer hon att få vita kvinnors röster som röstade Romney förra gången. Är övertygad om att Clinton vinner huvudvalet, enda sättet hon förlorar på är nomineringen.

     3. Lennart

      San, Marcin, jovisst, jag skulle också föredra Clinton över samtliga republikaner. Titta bara på den helt omöjliga Carly Fiorina, känd från sin katastrofala tid som VD på HP här i Silicon Valley, innan hon fick sparken.

      Men det jäser bland väljarna på båda sidor om mittgången och varken Clinton skapar den minsta entusiasm. Allt kan hända.

    1. Lennart

     San, en bra fråga. Jag har alltid undrat varför Elizabeth Warren har varit så klar med att hon under inga omständigheter vill ställa upp. Det mest troliga skälet är givetvis att hon inte vill utmana Clinton. Men det kan kanske också bero på att hon faktiskt föredrar att vara senator. Jag tror inte att någon egentligen vet.

Comments are closed.