Politik

Ett steg i rätt riktning, delstaten Connecticut avskaffar dödsstraffet

Att frihetens USA ska tillåta dödsstraff har länge mött kritik inte minst från Europa. En kritik som för det mesta har avfärdas med en fnysning. Men USA håller på att förändras även om det går långsamt. Nu har delstaten Connecticut blivit den 18:e delstaten som har avskaffat dödsstraffet. Den första delstaten som avskaffade dödsstraffet var f.ö. Michigan redan 1846.

Nicholas Casey skriver i New York Times: Connecticut Death Penalty Ruling Stirs Painful Memories of 3 Grisly Killings

The Connecticut Supreme Court expressed a similar opinion on Thursday when it struck down the state’s death penalty law in its entirety, sparing the lives of 11 prisoners, including the two men, Steven J. Hayes and Joshua Komisarjevsky, who were convicted in the killings here.

While a state law enacted in 2012 had prohibited the imposition of any new death penalty sentences in Connecticut, the court went further with its 4-to-3 decision this week, saying that even those already on death row before the law’s passage could not be executed because the punishment “no longer comports with contemporary standards of decency.”

Nu kommer det att ta många långa år innan dödsstraffet avskaffas i alla delstater. Men alla trender pekar neråt: Speciellt sedan insikten har kommit att en stor del av alla som har avrättats har varit oskyldiga.

Pressklipp:
DN

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien